Pe drumurile vinului…de Drăgăşani

revista@vacantelatara.ro
catena-blog
Podgoria Drăgăşani – Istorie şi tradiţie în Oltenia

Parte a turismului tematic, turismul vinicol este din ce în ce mai promovat în ofertele agenţiilor de turism. Dacă zone precum Buzău, Prahova şi Vrancea ofereau o gamă variată de vizite, degustări şi alte experienţe de vacanţă la crame sau în cadrul unităţilor de cazare situate pe “Drumul Vinului” şi ”Drumul Cramelor”, iată că în ultimii ani Oltenia, cu ţinutul Drăgăşani, zonă de tradiţie pentru vinurile româneşti, a cunoscut o amplă dezvoltare.

Făcând parte din zona vinicolă a dealurilor Munteniei şi Olteniei, podgoria Drăgăşani este cea mai veche podgorie din Oltenia.

Podgoria se întinde pe o lungime de aproximativ 65 de kilometri, paralelă cu râul Olt, la Nord şi  la Vest de oraşul Drăgăşani. Apropierea de cursul râului Olt îi conferă podgoriei o bună umiditate, atât de importantă, mai ales în timpul verilor călduroase. Solul domninat al podgoriei este cel argilos, cu urme de calcare, marnă, piertiş şi nisip.

De-a lungul timpului, Podgoria Drăgăşani este recunoscută naţional şi internaţional pentru producţia cu precădere a trei soiuri de vin: Crâmpoșie Selecționată, Negru de Drăgășani și Novac.

În prezent, turiştii veniţi în zona Drăgăşani se pot bucura de programe personalizate de degustare de vinuri, sejururi cu cazare şi mese, plimbări în vie, tururi ghidate de cramă şi multe altele.

  • Soiurile de struguri prezente în podgoria Drăgășani sunt:
     
    Vinurile albe: Crâmpoşia Selecţionată, Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasa Românească , Sauvignon Blanc, Gros Sauvignon, Muscat Ottonel
    Pinot Gris .

    Vinurile roşii: Negru de Drăgășani, Novac, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Pinot Noir, Merlot, Petit Verdot .

Podgoria Avincis – Domeniul Vila Dobruşa

Fiind una dintre cramele cele mai apreciate din zona Olteniei-Drăgăşani, este o alegere ideală pentru iubitorii de vin, de istorie şi de rafinament. Ofertele oenoturistice marca Avincis sunt extrem de atractive şi datorită faptului că turiştilor le sunt puse la dispoziţie servicii de cazare şi masă, în 15 camere, desigur, purtând nume de soiuri de vin.

Fiind continuarea unei vechi poveşti de familie, cu parfum de vinuri nobile, Avincis a început să-şi rescrie povestea în jurul anului 1927, când familia Râmniceanu a cumpărat în zona Drăgăşani un conac în situl neoromânesc, cu o uşoară inspiraţie de arhitectură brâncovenească. Conacul era înconurat de vii şi de dealuri molcome, exact cadrul ce poate fi admirat şi în zilele noastre
Astăzi, strănepoata familiei Râmniceanu, Cristiana,  alături de soţul său, Valeriu Stoica duc povestea mai departe, deschizând porţile domeniului Vila Dobruşca, turiştilor, începând cu anul 2011.
 
Pe lângă programele de vizite ale cramei şi degustările de vinuri, turiştii pot face plimbări prin vie, pe trasee tematice amenajate unde oaspeţii se pot întâlni cu iepuri, căprioare, bursuci sau vulpi.

Crama Isărescu

Un alt reper pentru recunoaşterea tradiţiei şi calităţii vinurilor de Drăgăşani este Crama Isărescu, amplasată într-un cadru natural încântăţor – 40 de hectare de plantaţie viticolă -   care îmbie turistul la contemplare, bineînţeles, alături de un vin de soi.

Anual, Crama Isărescu produce în medie 150.000 de sticle de vin roşu, alb şi rose. În oferta cramei, turiştii pot savura vinuri din soiuri precum cele tradiţionale, locale:  Crâmpoșia și Negru de Drăgășani dar şi Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Tămâioasa Românească .

Pe lângâ programele de degustări şi de vizitare ale cramei, turiştii pot opta şi pentru servicii de cazare.

Casa de vinuri Iordache

Povestea Domeniului Iordache se scrie începând cu anul 2001 când, cu multă pasiune, după consolidări, renovări şi mult suflet, Casa de Vinuri Iordache scotea primul său vin.

Astăzi, Casa de vinuri Iordache, o afacere de familie din tată în fiu, îşi aşteaptă turiştii cu 6 soiuri de marcă: Crâmpoșie Selecționată, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Pinot Gris, Tămâioasa Românească, Cabernet Sauvignon și Merlot.

Turiştii pot vizita şi un mic muzeu etnografic, asimilând mai bine, la un pahar de vin, tradiţiile şi portul zonei Drăgăşani.

Domeniul “Casa de vinuri Iordache” se întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare de viţă-de-vie.


Vă invităm pe drumurile vinului cu programele turistice ale ageneţiei SCORILO TRAVEL VACANTE!

https://www.scorilotravelvacante.ro/ 

Cristian-Alexandru CATANA
Alte articole scrise de Cristian Alexandru CATANA 
By Cristian Catana January 20, 2022
Cadrul natural, oamenii satelor şi poveştile lor, obiceiurile şi cărările agropastorale sunt câteva dintre reperele traseelor tematice de ecoturism din zona Moieciu-Fundata . Acestea sunt destinate turiştilor care vor să descopere la pas sau chiar cu bicicletele aceste meleaguri ce oferă perspective spectaculoase spre crestele Bucegilor, Pietrei Craiului și Leaotei . 9 trasee ecoturistice iniţiate de Centrul de Ecologie Montană din Moieciu pun accentul pe observarea și aprecierea naturii și a autenticităţii rurale.
By Cristian Catana October 19, 2020
Un etalon pentru cele enumerate mai sus, îl reprezintă staţiunea Băile Balvanyos situată la poalele Muntelui Puturosu cunoscut şi sub denumirile de Ciomatu sau Puciosu. Masivul ce face parte din lanţul munţilor Harghitei, are o înălţime maximă de 1031 de metri, vârful Ciomatul Mare. Muntele Puturosu reprezintă limita sudică din care se pot observa la suprafață elemente vulcanice din lanțul vulcanic al Carpaților Orientali. Drumeţie la Grota Sulfuroasă Îmbinând drumeţia montană cu tratamentul balneo, vom prezenta un scurt traseu cu pornire de la Grand Hotel Balvanyos spre Grota Sulfuroasă, cea mai mare mofetă naturală din Europa şi cea mai mare scurgere de gaze cu dioxid de carbon.
By Cristian Catana July 27, 2020
Situată în pitoreasca Valea a Tarcăului , înconjurată de păduri de foioase şi de brad şi de răcoarea înălţimilor masivului Gosman Tarcău, “Chez Marie” este o îmbinare armonioasă de eleganţă, rafinament şi confort cu ospitalitatea specifică turismului rural. Răcoarea pădurilor este acompaniată de trilul păsărilor, de talăngile din gospodării şi de susurul lin al Tarcăului, afluent al Bistriţei. Integrată perfect în cadrul natural şi promovând specificul local, pensiunea îşi justifică din plin sloganul – “Mângâiere de Brateş”.
By Cristian Catana July 14, 2020
“Fiind în această zonă avantajată de natură, cu o deschidere destul de mare, în apropierea Castelului Bran (800m) dar şi cu acces spre Cheile Zărneştiului, era păcat să nu valorificăm potenţialul. Aşa ne-am hotărât să ne extindem propria casa, am mansardat-o şi începând cu anul 2007, pensiunea “Pel Flora” şi-a deschis porţile turiştilor. Denumirea am ales-o pornind de la iniţialele: Paul, Elena, Liviu, cât şi de la dragostea pe care o port florilor şi amenajărilor din flor i”, povesteşte doamna Elena Ghinea.
By Cristian Catana July 14, 2020
Şi cât de frumos s-a îmbrăcat Dâmbovicioara în ie, ocazie de a marca Ziua Universală a Iei şi Sânzienele, sărbătorite pe 24 Iunie.
By Cristian Catana June 19, 2020
În arealul frumos îngrijit de maici, pe lângă chiliile acestora şi-a făcut loc un spaţiu muzeal destinat colecţiei etnografice de ii, costume populare şi obiecte etnografice ce aparţine colecţiei personale a stareţei Ana Lucia Nedelea. Astfel, în curtea Mănăstirea Nămăieşti, micuţul Muzeu Etnografic este un veritabil patrimoniu cu mărturii ale tradiţiei zonei Argeşului, Muscelului şi Târgoviştei.
By Cristian Catana June 18, 2020
Situate la aproximativ 8 km de Petroşani, Cheile Băniţei reprezintă şi liantul dintre două depresiuni pitoreşti: Haţeg şi Petroşani . Pârul Băniţa ce-şi şiroieşte agale cursul spre Jiul de Est a săpat cu încăpăţânare în calcare albe, formând meandre în această zonă de chei, ce se întinde pe o distanţă destul de scurtă (300-350 m).
By Cristian Catana June 17, 2020
În cele peste 500 de fotografii cuprinse în albumul semnat de basarabeanca Stela Moldovanu , cititorii vor putea observa personalităţi ale istoriei şi culturii române ce au purtat cu mândrie, de-a lungul timpului, costumul autentic românesc: reginele României Mari, artista Maria Tănase şi alte exemple.
By Vacante la tara June 16, 2020
Sarmale…Fantezie pe-o felie Este un mix de sărmăluţe în foi de varză şi de viţă pe un pat de mămăliguţă la grătar . - Sărmăluţele de porc le facem dintr-un amestec de ¼ fleică de porc, ½ pulpă de porc, şi ¼ afumătură (piept afumat), la care adăugam orezul înflorit cu ceapă călită şi condimente (sare, piper, cimbru). Foile de varză le tăiem micuţe, aşa încât sărmăluţa să fie de-o îmbucătură. Le aşezăm în oala de pământ, în straturi, având grijă ca la fundul oalei să punem varza tocată şi afumatura. Deasupra punem varza tocată şi felii de roşii. Adăugam sosul (făcut cu suc de roşii şi cimbru) şi dăm la foc domol vreo 5 ore. - Sărmăluţele în viţă le facem dintr-un amestec de ½ piept de curcan şi ½ pulpă de porc, la care adăugam orez înflorit, ceapă şi morcov călite şi condimente: sare, piper şi pătrunjel verde. Le înfăşuram şi le aşezăm concentric în oală. Adăugăm sosul făcut cu suc de roşii şi dăm la foc domol cam 4 ore. - Mamaliguta o facem în maniera clasică, dar adăugam în ea un strop de unt să o facem cremoasă. O lăsăm să se răcească şi o taiem felii, pe care le punem pe grătarul incins. La servire se pune mămăliguţa ca bază şi deasupra sărmăluţe, alternativ viţa şi varza şi stropim cu un sos cu iaurt acrişor şi leurdă (sau măcriş) şi decorăm cu un chips de şorici! Poftă bună!
By Vacante la tara May 21, 2020
Delta Dunării a devenit în ultimii ani una dintre cele mai căutate destinaţii din ţară, mai ales în lunile de vară. Şi este lesne de înţeles de ce. Cel mai nou pământ românesc însumează în cadrul unui sejur o multitudine de experienţe de vacanţă, de la locuri pitoreşti şi unice la o faună şi o vegetaţe incredibile, poveşti şi tradiţii, gastronomie specifică, toate scăldate în apusuri şi răsărituri de neuitat pe braţele Dunării. Şi dacă aţi optat să descoperiţi această lume deltaică, este bine să alegeţi să vizitaţi oamenii Deltei la ei acasă, pornind pe uliţele şi grindurile ce vă vor purta spre meleaguri în care oamenii spun poveşti despre locuri şi locurile spun poveşti despre oameni.
Show More

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: