Parte a turismului tematic, turismul vinicol este din ce în ce mai promovat în ofertele agenţiilor de turism. Dacă zone precum Buzău, Prahova şi Vrancea ofereau o gamă variată de vizite, degustări şi alte experienţe de vacanţă la crame sau în cadrul unităţilor de cazare situate pe “Drumul Vinului” şi ”Drumul Cramelor”, iată că în ultimii ani Oltenia, cu ţinutul Drăgăşani, zonă de tradiţie pentru vinurile româneşti, a cunoscut o amplă dezvoltare.
Făcând parte din zona vinicolă a dealurilor Munteniei şi Olteniei, podgoria Drăgăşani
este cea mai veche podgorie din Oltenia.
Podgoria se întinde pe o lungime de aproximativ 65 de kilometri, paralelă cu râul Olt, la Nord şi la Vest de oraşul Drăgăşani. Apropierea de cursul râului Olt îi conferă podgoriei o bună umiditate, atât de importantă, mai ales în timpul verilor călduroase. Solul domninat al podgoriei este cel argilos, cu urme de calcare, marnă, piertiş şi nisip.
De-a lungul timpului, Podgoria Drăgăşani este recunoscută naţional şi internaţional pentru producţia cu precădere a trei soiuri de vin: Crâmpoșie Selecționată, Negru de Drăgășani și Novac.
În prezent, turiştii veniţi în zona Drăgăşani se pot bucura de programe personalizate de degustare de vinuri, sejururi cu cazare şi mese, plimbări în vie, tururi ghidate de cramă şi multe altele.
Podgoria Avincis – Domeniul Vila Dobruşa
Fiind una dintre cramele cele mai apreciate din zona Olteniei-Drăgăşani, este o alegere ideală pentru iubitorii de vin, de istorie şi de rafinament. Ofertele oenoturistice marca Avincis
sunt extrem de atractive şi datorită faptului că turiştilor le sunt puse la dispoziţie servicii de cazare şi masă, în 15 camere, desigur, purtând nume de soiuri de vin.
Fiind continuarea unei vechi poveşti de familie, cu parfum de vinuri nobile, Avincis a început să-şi rescrie povestea în jurul anului 1927, când familia Râmniceanu a cumpărat în zona Drăgăşani un conac în situl neoromânesc, cu o uşoară inspiraţie de arhitectură brâncovenească. Conacul era înconurat de vii şi de dealuri molcome, exact cadrul ce poate fi admirat şi în zilele noastre
Astăzi, strănepoata familiei Râmniceanu, Cristiana, alături de soţul său, Valeriu Stoica duc povestea mai departe, deschizând porţile domeniului Vila Dobruşca, turiştilor, începând cu anul 2011.
Pe lângă programele de vizite ale cramei şi degustările de vinuri, turiştii pot face plimbări prin vie, pe trasee tematice amenajate unde oaspeţii se pot întâlni cu iepuri, căprioare, bursuci sau vulpi.
Casa de vinuri Iordache
Povestea Domeniului Iordache
se scrie începând cu anul 2001 când, cu multă pasiune, după consolidări, renovări şi mult suflet, Casa de Vinuri Iordache
scotea primul său vin.
Astăzi, Casa de vinuri Iordache, o afacere de familie din tată în fiu, îşi aşteaptă turiştii cu 6 soiuri de marcă: Crâmpoșie Selecționată, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Pinot Gris, Tămâioasa Românească, Cabernet Sauvignon și Merlot.
Turiştii pot vizita şi un mic muzeu etnografic, asimilând mai bine, la un pahar de vin, tradiţiile şi portul zonei Drăgăşani.
Domeniul “Casa de vinuri Iordache” se întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare de viţă-de-vie.