La poalele Pietrei Craiului tradiţia şi cadrul natural se împletesc pentru a da naştere acestui colţ al sufletului românesc de-un pitoresc aparte, purtându-şi numele cu mândrie… Dâmbovicioara.
Şi cât de frumos s-a îmbrăcat Dâmbovicioara în ie, ocazie de a marca Ziua Universală a Iei şi Sânzienele, sărbătorite pe 24 Iunie.
Cu respectarea normelor în vigoare, evenimentul a reprezentat o ieşire în natură în zona Dealul Sasului – Dâmbovicioara, prilej pentru scurte plimbări prin poieni şi pe dealuri, de a culege Sânziene, de a face coroniţe şi de a vizita o stână.
Ie, Sânziene şi plimbări în natură
Gazdă şi, mai ales, prietenă, ne-a fost
Raluca Busioc
–
Centrul de Informare Turistică Dâmbovicioara
care ne-a oferit informaţii despre frumoasa zonă, despre tradiţiile Nopţii de Sânziene şi, alături, de localnice ne-au prezentat frumuseţea portului muscelean, unele ii având şi peste 100 de ani vechime. Astfel de acţiuni nu sunt singulare, doamnele luând organizând Şezători, demonstraţii de meşteşuguri şi evenimente tradiţionale. Dacă la început astfel de întâlniri erau doar pentru comunitate, şezătorile au început să facă parte din programele turistice ale agenţiei Scorilo Travel Vacanţe (Dragobete,
Circuitul “Cele mai frumoase sate din România”, 1
Decembrie), turiştii având posibilitatea să cunoască zona, portul şi să ia parte la demonstraţii de meşteşuguri şi nu numai. Sunt unele dintre cele mai apreciate şi de suflet excursii ale lui
Costin Corboianu
– director
Scorilo Travel Vacanţe.
Lecţia de…ie
Ne-am bucurat de o impresionantă colecţie de ii prezentată de Ionuţ Finţoiu, un reper pentru ce înseamnă promovarea şi transmiterea tradiţiilor primite din generaţie în generaţie. De la el am aflat că specific iilor de Muscel este faptul că acestea nu se despart niciodată de trup. Poalele şi ia se unesc printr-o fâşie de pânză. Totodată, ne-a subliniat că purtatea iilor se făcea în funcţie de vârstă sau de diverse perioade ale vieţii, fiecare având coduri diferite de culoare. Tinerelor le erau specifice culorile vii (verde, roşu, roz), la căsătorie ie şi costum alb brodat cu roşu, după căstătorie culorile dominante ale iilor având motive albastre, grena şi, odată cu avansarea în vârstă, se făcea trecerea către culoarea neagră. Mai multe despre colecţia lui Ionuţ vom descoperi în ediţiile viitoare ale revistei. In majoritatea cazurilor iile se ţeseau începând cu ziua de Marţi, fiindcă tradiţia spune că Luni nu este o zi prielnică debuturilor.
Începând cu anul 2013, sărbatorim Ziua Universală a Iei în Ziua de Sânziene – 24 Iunie, manifestare iniţiată de comunitatea “La Blouse Roumaine”. Ne bucurăm să vedem că tradiţia merge mai departe şi de la an la an ia este purtată cu mândrie nu doar la noi în ţară ci peste tot în lume!