Dâmbovicioara s-a îmbrăcat în ie

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

La poalele Pietrei Craiului tradiţia şi cadrul natural se împletesc pentru a da naştere acestui colţ al sufletului românesc de-un pitoresc aparte, purtându-şi numele cu mândrie… Dâmbovicioara.

Şi cât de frumos s-a îmbrăcat Dâmbovicioara în ie, ocazie de a marca Ziua Universală a Iei şi Sânzienele, sărbătorite pe 24 Iunie.
Cu respectarea normelor în vigoare, evenimentul a reprezentat o ieşire în natură în zona Dealul Sasului – Dâmbovicioara, prilej pentru scurte plimbări prin poieni şi pe dealuri, de a culege Sânziene, de a face coroniţe şi de a vizita o stână.
Ie, Sânziene şi plimbări în natură

Gazdă şi, mai ales, prietenă, ne-a fost Raluca BusiocCentrul de Informare Turistică Dâmbovicioara care ne-a oferit informaţii despre frumoasa zonă, despre tradiţiile Nopţii de Sânziene şi, alături, de localnice ne-au prezentat frumuseţea portului muscelean, unele ii având şi peste 100 de ani vechime. Astfel de acţiuni nu sunt singulare, doamnele luând organizând Şezători, demonstraţii de meşteşuguri şi evenimente tradiţionale. Dacă la început astfel de întâlniri erau doar pentru comunitate, şezătorile au început să facă parte din programele turistice ale agenţiei Scorilo Travel Vacanţe (Dragobete, Circuitul “Cele mai frumoase sate din România”, 1 Decembrie), turiştii având posibilitatea să cunoască zona, portul şi să ia parte la demonstraţii de meşteşuguri şi nu numai. Sunt unele dintre cele mai apreciate şi de suflet excursii ale lui Costin Corboianu – director Scorilo Travel Vacanţe.

Lecţia de…ie

Ne-am bucurat de o impresionantă colecţie de ii prezentată de Ionuţ Finţoiu, un reper pentru ce înseamnă promovarea şi transmiterea tradiţiilor primite din generaţie în generaţie. De la el am aflat că specific iilor de Muscel este faptul că acestea nu se despart niciodată de trup. Poalele şi ia se unesc printr-o fâşie de pânză. Totodată, ne-a subliniat că purtatea iilor se făcea în funcţie de vârstă sau de diverse perioade ale vieţii, fiecare având coduri diferite de culoare. Tinerelor le erau specifice culorile vii (verde, roşu, roz), la căsătorie ie şi costum alb brodat cu roşu, după căstătorie culorile dominante ale iilor având motive albastre, grena şi, odată cu avansarea în vârstă, se făcea trecerea către culoarea neagră. Mai multe despre colecţia lui Ionuţ vom descoperi în ediţiile viitoare ale revistei. In majoritatea cazurilor iile se ţeseau începând cu ziua de Marţi, fiindcă tradiţia spune că Luni nu este o zi prielnică debuturilor.

Începând cu anul 2013, sărbatorim Ziua Universală a Iei în Ziua de Sânziene – 24 Iunie, manifestare iniţiată de comunitatea “La Blouse Roumaine”. Ne bucurăm să vedem că tradiţia merge mai departe şi de la an la an ia este purtată cu mândrie nu doar la noi în ţară ci peste tot în lume!

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: