Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
“Plimbare prin Andole” – Farmecul cărărilor și fâneţelor din Moieciu de Sus
Vom parcurge unul dintre cele 9 trasee ecoturistice și anume “Plimbare prin Andole” – 8, 3 km., marcaj omuleţ albastru ce pornește din centrul localitatăţii Moieciu de Sus. Întins de-a lungul a trei văi – Valea Băngăleasa, Valea Popii și Valea Ișani, Moieciu de Sus este un sat în care turismul rural și agroturismul se împletesc cu natura și tradiţia.
Traseul se îndreaptă în urcare ușoară printre gospodării, pe drumul către Biserica Adormirea Maicii Domului. Lăsăm în dreapta Biserica și continuăm pe uliţa ce suie în serpentine spre una dintre casele-reper pentru arhitectura specifică zonei Bran-Moieciu-Fundata. Este vorba despre Casa Inspectorului Tișcă – marcată cu un panou informativ. Aceasta este una dintre puţinele case din sat cu o curte interioară, structură ce avea un rol de apărare. De aici poteca se bifurcă iar drumul spre Poiana Andolia se orienteză spre dreapta. Bifurcaţia din stânga vă scoate direct în Fundata, practic varianta inversă de parcurgere a traseului de tip circuit.
Continuăm în urcare ușoară urmărind traseul marcat ce ne va conduce în partea superioară a dealului. Zările se deschid oferind perspective spectaculoase către valea Moieciului în urma noastră, creasta Bucegilor și platoul cu “Amfiteatrul Transilvania” – în partea dreaptă în direcţia de mers.
După ce vom depăși o înșiruire de fâneţe și adăposturi temporare de lemn pentru animale, după câteva pâlcuri de conifere poteca ne va scoate în Poiana Andolia, un loc liniștit înconjurat de păduri.
Agropensiunea "Andolia" oferă posibilităţi de cazare – 16 locuri și de servire a mesei cu produse specifice zonei, fiind o alegere optimă pentru turiștii activi și cei ce vor să simtă o experienţă de vacanţă în mijlocul naturii. Detalii : www.andolia.ro.
Lăsând în urmă Poiana și Pensiunea “Andolia”, poteca va continua prin Pădurea Magistratului, urmând după 45 de minute să iasă în drumul ce făcea legătura între cătunele Cheia și Fundata, și continuând spre complexul Cheile Grădiștei.
Peisajul va fi încununat de perspectivele către creasta Pietrei Craiului. Traseul se poate încheia în Fundata, sau urmărind marcajul omuleţ albastru, revine spre Moieciu de Sus, intersectând drumul de plecare la Casa Magistratului.
Fundata, comuna aflată la cea mai mare altitudine din ţară – 1360 m, compusă din satele Fundata, Fundăţica și Șirnea este o poartă de pornire către alte trasee tematice. Vă recomandăm în drumurile care vă vor purta prin Șirnea – primul sat turistic, să poposiţi la Muzeul Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană “Niculae Frunteș”. " Gazda va fi domnul Radu Frunteş care vă va aştepta cu poveşti impresionante desprinse din “Legenda Branului” şi multe alte amintiri ale unui om ce face mare cinste acestor locuri.
Drumeţii ecoturistice în zona Moieciu-Fundata
T1 – Hoinăreală prin Șirnea – 8,7 km.
T2 – Haihui prin Fundata – 8.6 km.
T3 – Plimbare prin Andole – 8.3 km.
T4 – Hoinăreală prin Fundăţica; - 12,7 km.
T5 – Lacul Fără Fund – 13,6 km.
T6 – Prin hotar la Șleaul Mândrului – 10,6 km.
T7 – La pas prin Vama Giuvala – 6,1 km.
T8 – Pe culmea Bisericuţei – 10,1 km.
T9 – La Amfiteatru – 10,5 km.
Detalii: https://poartacarpatilor.ro/
Text si fotografii: Cristian-Alexandru Catana