Poiana Andolia – Drumeţii tematice în zona Moieciu-Fundata

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Cadrul natural, oamenii satelor şi poveştile lor, obiceiurile şi cărările agropastorale sunt câteva dintre reperele traseelor tematice de ecoturism din zona Moieciu-Fundata. Acestea sunt destinate turiştilor care vor să descopere la pas sau chiar cu bicicletele aceste meleaguri ce oferă perspective spectaculoase spre crestele Bucegilor, Pietrei Craiului și Leaotei. 9 trasee ecoturistice iniţiate de Centrul de Ecologie Montană din Moieciu pun accentul pe observarea și aprecierea naturii și a autenticităţii rurale.

“Plimbare prin Andole” – Farmecul cărărilor și fâneţelor din Moieciu de Sus

Vom parcurge unul dintre cele 9 trasee ecoturistice și anume “Plimbare prin Andole” – 8, 3 km., marcaj omuleţ albastru ce pornește din centrul localitatăţii Moieciu de Sus. Întins de-a lungul a trei văi – Valea Băngăleasa, Valea Popii și Valea Ișani, Moieciu de Sus este un sat în care turismul rural și agroturismul se împletesc cu natura și tradiţia. 

Traseul se îndreaptă în urcare ușoară printre gospodării, pe drumul către Biserica Adormirea Maicii Domului. Lăsăm în dreapta Biserica și continuăm pe uliţa ce suie în serpentine spre una dintre casele-reper pentru arhitectura specifică zonei Bran-Moieciu-Fundata. Este vorba despre Casa Inspectorului Tișcă – marcată cu un panou informativ. Aceasta este una dintre puţinele case din sat cu o curte interioară, structură ce avea un rol de apărare. De aici poteca se bifurcă iar drumul spre Poiana Andolia se orienteză spre dreapta. Bifurcaţia din stânga vă scoate direct în Fundata, practic varianta inversă de parcurgere a traseului de tip circuit.  

Continuăm în urcare ușoară urmărind traseul marcat ce ne va conduce în partea superioară a dealului. Zările se deschid oferind perspective spectaculoase către valea Moieciului în urma noastră, creasta Bucegilor și platoul cu “Amfiteatrul Transilvania” – în partea dreaptă în direcţia de mers. 

După ce vom depăși o înșiruire de fâneţe și adăposturi temporare de lemn pentru animale, după câteva pâlcuri de conifere poteca ne va scoate în Poiana Andolia, un loc liniștit înconjurat de păduri. 

Agropensiunea "Andolia" oferă posibilităţi de cazare – 16 locuri și de servire a mesei cu produse specifice zonei, fiind o alegere optimă pentru turiștii activi și cei ce vor să simtă o experienţă de vacanţă în mijlocul naturii. Detalii : www.andolia.ro. 

Lăsând în urmă Poiana și Pensiunea “Andolia”, poteca va continua prin Pădurea Magistratului, urmând după 45 de minute să iasă în drumul ce făcea legătura între cătunele Cheia și Fundata, și continuând spre complexul Cheile Grădiștei

Peisajul va fi încununat de perspectivele către creasta Pietrei Craiului. Traseul se poate încheia în Fundata, sau urmărind marcajul omuleţ albastru, revine spre Moieciu de Sus, intersectând drumul de plecare la Casa Magistratului.

Fundata, comuna aflată la cea mai mare altitudine din ţară – 1360 m, compusă din satele Fundata, Fundăţica și Șirnea este o poartă de pornire către alte trasee tematice. Vă recomandăm în drumurile care vă vor purta prin Șirnea – primul sat turistic, să poposiţi la Muzeul Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană “Niculae Frunteș”. " Gazda va fi domnul Radu Frunteş care vă va aştepta cu poveşti impresionante desprinse din “Legenda Branului” şi multe alte amintiri ale unui om ce face mare cinste acestor locuri. 

Drumeţii ecoturistice în zona Moieciu-Fundata

T1 – Hoinăreală prin Șirnea – 8,7 km.

T2 – Haihui prin Fundata – 8.6 km.

T3 – Plimbare prin Andole – 8.3 km.

T4 – Hoinăreală prin Fundăţica; - 12,7 km.

T5 – Lacul Fără Fund – 13,6 km.

T6 – Prin hotar la Șleaul Mândrului – 10,6 km.

T7 – La pas prin Vama Giuvala – 6,1 km.

T8 – Pe culmea Bisericuţei – 10,1 km.

T9 – La Amfiteatru – 10,5 km.

Detalii: https://poartacarpatilor.ro/


                                                                                                                                                                                           Text si fotografii: Cristian-Alexandru Catana

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: