MARGARETA DE AUR

Poiana Andolia – Drumeţii tematice în zona Moieciu-Fundata

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Cadrul natural, oamenii satelor şi poveştile lor, obiceiurile şi cărările agropastorale sunt câteva dintre reperele traseelor tematice de ecoturism din zona Moieciu-Fundata. Acestea sunt destinate turiştilor care vor să descopere la pas sau chiar cu bicicletele aceste meleaguri ce oferă perspective spectaculoase spre crestele Bucegilor, Pietrei Craiului și Leaotei. 9 trasee ecoturistice iniţiate de Centrul de Ecologie Montană din Moieciu pun accentul pe observarea și aprecierea naturii și a autenticităţii rurale.

“Plimbare prin Andole” – Farmecul cărărilor și fâneţelor din Moieciu de Sus

Vom parcurge unul dintre cele 9 trasee ecoturistice și anume “Plimbare prin Andole” – 8, 3 km., marcaj omuleţ albastru ce pornește din centrul localitatăţii Moieciu de Sus. Întins de-a lungul a trei văi – Valea Băngăleasa, Valea Popii și Valea Ișani, Moieciu de Sus este un sat în care turismul rural și agroturismul se împletesc cu natura și tradiţia. 

Traseul se îndreaptă în urcare ușoară printre gospodării, pe drumul către Biserica Adormirea Maicii Domului. Lăsăm în dreapta Biserica și continuăm pe uliţa ce suie în serpentine spre una dintre casele-reper pentru arhitectura specifică zonei Bran-Moieciu-Fundata. Este vorba despre Casa Inspectorului Tișcă – marcată cu un panou informativ. Aceasta este una dintre puţinele case din sat cu o curte interioară, structură ce avea un rol de apărare. De aici poteca se bifurcă iar drumul spre Poiana Andolia se orienteză spre dreapta. Bifurcaţia din stânga vă scoate direct în Fundata, practic varianta inversă de parcurgere a traseului de tip circuit.  

Continuăm în urcare ușoară urmărind traseul marcat ce ne va conduce în partea superioară a dealului. Zările se deschid oferind perspective spectaculoase către valea Moieciului în urma noastră, creasta Bucegilor și platoul cu “Amfiteatrul Transilvania” – în partea dreaptă în direcţia de mers. 

După ce vom depăși o înșiruire de fâneţe și adăposturi temporare de lemn pentru animale, după câteva pâlcuri de conifere poteca ne va scoate în Poiana Andolia, un loc liniștit înconjurat de păduri. 

Agropensiunea "Andolia" oferă posibilităţi de cazare – 16 locuri și de servire a mesei cu produse specifice zonei, fiind o alegere optimă pentru turiștii activi și cei ce vor să simtă o experienţă de vacanţă în mijlocul naturii. Detalii : www.andolia.ro. 

Lăsând în urmă Poiana și Pensiunea “Andolia”, poteca va continua prin Pădurea Magistratului, urmând după 45 de minute să iasă în drumul ce făcea legătura între cătunele Cheia și Fundata, și continuând spre complexul Cheile Grădiștei

Peisajul va fi încununat de perspectivele către creasta Pietrei Craiului. Traseul se poate încheia în Fundata, sau urmărind marcajul omuleţ albastru, revine spre Moieciu de Sus, intersectând drumul de plecare la Casa Magistratului.

Fundata, comuna aflată la cea mai mare altitudine din ţară – 1360 m, compusă din satele Fundata, Fundăţica și Șirnea este o poartă de pornire către alte trasee tematice. Vă recomandăm în drumurile care vă vor purta prin Șirnea – primul sat turistic, să poposiţi la Muzeul Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană “Niculae Frunteș”. " Gazda va fi domnul Radu Frunteş care vă va aştepta cu poveşti impresionante desprinse din “Legenda Branului” şi multe alte amintiri ale unui om ce face mare cinste acestor locuri. 

Drumeţii ecoturistice în zona Moieciu-Fundata

T1 – Hoinăreală prin Șirnea – 8,7 km.

T2 – Haihui prin Fundata – 8.6 km.

T3 – Plimbare prin Andole – 8.3 km.

T4 – Hoinăreală prin Fundăţica; - 12,7 km.

T5 – Lacul Fără Fund – 13,6 km.

T6 – Prin hotar la Șleaul Mândrului – 10,6 km.

T7 – La pas prin Vama Giuvala – 6,1 km.

T8 – Pe culmea Bisericuţei – 10,1 km.

T9 – La Amfiteatru – 10,5 km.

Detalii: https://poartacarpatilor.ro/


                                                                                                                                                                                           Text si fotografii: Cristian-Alexandru Catana

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
February 27, 2025
Un frumos omagiu adus remarcabilului artist vizual Gheorghe I. Anghel (1938-2024) este expoziția retrospectivă deschisă la Muzeul de Artă Constanța în perioada 13 ianuarie - 30 martie 2025. Prin lucrările sale de pictură și ceramică, simțim legătura puternică pe care artistul a avut-o cu marea, cu civilizația elenistică și istoria antică descoperită în siturile arheologice din Dobrogea. Vă invităm să petreceți o zi minunată la muzeu. În deschiderea expoziției au vorbit - curatorii expoziției Ion Anghel, fiul pictorului, și Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, alături de criticul de artă Cristian-Robert Velescu și Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.“Gheorghe I. Anghel era un om deschis, un erudit, un om cultivat, un artist cu o formă de exprimare extrem de contemporană și de provocatoare, de interesantă, de incitantă. Un astfel de om se naște destul de rar.”- spune Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Mai multe articole
catena-page
Share by: