Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute", Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau) - 15 ianuarie - 2 februarie 2025.

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu

 

Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.


Alexandra Crăciun, curatorul expoziției, a spus despre acest proiect: “IMAGINARIUM este un proiect special al artiștilor Marijana și Relu Bițulescu, o expoziție ce se deschide de Ziua Culturii Naționale, sub patronajul UNESCO, prin găzduirea generoasă a Muzeului Național al Țăranului Român. Este o expoziție în care, atunci când pășești, ai senzația că timpul se rupe, și nu întâmplător, numele ei, “Imaginarium: lumea celor nevăzute”, face ca personajele de pe simeze, parcă, să prindă viață. 

Reperul curatorial a fost Pessoa, scriitorul care construiește identități virtuale, scriitorul cu o mie de măști, cel care gestionează persoanele. Am senzația că în mijlocul acestei expoziții se pune problema timpului. Pessoa scria: “Erau deja bătrâni și abia dacă urmau să se nască. Tineri erau numai cei care nu se vor naște nicicând.” Personajele IMAGINARIUM sunt acești tineri bătrâni, acești bătrâni care nu se vor naște nicicând, sunt personajele care desfac ghemul timpului” – spune Alexandra Crăciun.

Artistul vizual Relu Bițulescu mărturisește: “De data asta am propus în această expoziție un amestec de pictură cu tot felul de materiale și materialități. Am pădurile cu lemnișoare adunate din pădure, pădurea s-a mutat cumva în lucrările mele. Am tablă la personajele din lucrările intitulate “Beizadele de Tinichea”. Perlele sunt o noutate. În sfârșit, asamblajul e o tehnică pe care o ador și o folosesc destul de des în ultima vreme, alături de pictură.”

Virgil Ștefan Nițulescu, managerul Muzeului Național al Țăranului Român, a dorit să puncteze că “Am cunoscut-o pe Marijana Bițulescu acum mai mulți ani de zile, când eu i-am înmânat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici la Râmnicu Vâlcea și mă simt așa cumva împlinit pentru faptul că acum familia Bițulescu vine la muzeu cu această expoziție extraordinară. Sigur că ei fiind o familie, uneori mai și lucrează împreună. Se simte acest lucru. Într-o familie de artiști este imposibil să fie altfel. Dincolo de faptul că sunt tehnici diferite aici, că sunt abordări diferite, această expoziție are o unitate excepțională.”

Artista Marijana Bițulescu spune despre seria de lucrări “Migrație culturală” prezentă în expoziție: “Din cele mai vechi timpuri oamenii au migrat și acest ciclu de lucrări m-a preocupat de mulți ani. Am încercat să combin pictura cu elemente convenționale sau mai puțin convenționale, cu colajul, folosind personajul uman aproape abstractizat. Folosind tot timpul și elemente grafice, mergând către peisajul urban. Întotdeauna tindem să avem o relație și cu ce este deasupra noastră. Este un drum spre lumină. De aceea există acest fir auriu în lucrări, ca un laitmotiv.”

Text, fotografii: https://sensoarte.ro/, traducere film

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
December 20, 2024
Mariana Mihuț, reprezentantă a școlii de pictură naivă, expune la Timișoara. Vernisajul „De la brusturi, la Grand Palais din Paris” a avut loc vineri, 6 decembrie la Galeria Rotonda din incinta Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Expoziția poate fi vizitată pănâ în data de 10 Ianuarie 2025.
Mai multe articole
catena-page
Share by: