Chef Dorina Burlacu, premiată de două ori cu“Cinci stele de aur ale bucătăriei italiene"

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!"


Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.

Cum descrieți, pe scurt, România?


România este țara mea, pământul pe care am făcut primii pași, locul care mi-a oferit viața și cei șapte ani de acasă.

Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea, așa cum rădăcinile mele și o parte din mine sunt cu ea.


Cum erau vacanțele Dvs la țară, în România?


Ce frumoase amintiri... Alergam desculți cu ceilalți copii în iarbă, mergeam vara la scăldat în râul Trotuș, călătoream cu căruța cu cai pe străzile pline de praf... Mergeam pe dealuri la cules de fân și de floricele, respiram prin toți porii vântul libertății, așa cum fac copiii fără griji. Nu aveam multe lucruri, dar eram foarte fericiți. Eram împreună cu familia și prietenii. Îmi aduc aminte atunci când mama mea, Paraschiva, ne aduna pe toți strigând:“Haideți copii că abia am răsturnat ceaunul mămăligă și acum îl umplu cu lapte”.O hrană simplă, dar sănătoasă!

De sărbători, ne strângeam împreună cu familia lărgită la mese mari, pline de bucate tradiționale....Amintiri care îmi încălzesc inima.


Cum sunt vacanțele la țară în Italia?


Merg des la Civago, în munții Appennini Reggiani, unde am o casă. Iubesc acest cătun pentru că îmi amintește foarte mult de Brusturoasa, satul meu natal din județul Bacău.

Iarna îmi place să stau lânga soba mea neagră de terracotă, să simt căldura și mirosul de lemn...să aud cum troznesc lemnele pe foc. Retrăiesc astfel momente din copilărie.

Îmi place să culeg verdețurile direct din grădină, să merg la cules de afine, și să fac grătar, să invit prietenii și cunoștințele la o pizza. Organizează o petrecere cu pizza, o dată pe an la Civago și coc cu această ocazie 30-40 de pizza speciale, rețetă proprie.

Ador să merg pe jos și să mă opresc să schimb două vorbe cu toată lumea pe care o întâlnesc pe drum, pentru că la Civago este exact ca și în satele din România, ne cunoaștem toți.


Care este cea mai mare nostalgie legată de România?


Nostalgia e un sentiment profund care poate uni mai multe stări sufletești și mai multe momente din viață. În primul rând, aș fi vrut să vorbesc mai mult românește în toți acești ani de când am plecat din țară, să fiu mai prezentă în viața socială și culturală a României. Mi-ar fi plăcut și să fi petrecut mai mult timp cu familia mea și cu prietenii și să vizitez cât mai multe locuri din România. Așa, în puține cuvinte, să fiu o româncă...în România.


Privind în urmă la cei 30 de ani de când ați plecat din România, pentru a vă dedica gastronomiei în Italia, care e cel mai mare regret?


Că nu am petrecut lângă familia mea din România mai mult timp este cel mai mare și cel mai dureros regret.


Ce mâncăruri tradiționale românești le recomanați italienilor?


Le recomand italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete, mămăliga, dar mai ales sarmalele. De curând, am postat pe pagina mea o rețetă dietetică de sarmale. Am rămas surprinsă când foarte multe doamne, multe din ele născute și crescute în Italia, mi-au trimis mesaje și foto că au făcut rețeta mea și că sunt gustoase și sănătoase sarmalele mele dietetice și rapide.


Există, în afară de polenta, rețete asemănătoare în gastronomia italiană și cea românească?


În Italia sunt diferite versiuni de rețete care seamănă cu sarmalele în foi de varză, umplute cu ingrediente diferite.

Și coltunașii românești cu brânză se aseamănă cu tot felul de paste proaspete italiene.

Există rețete specifice unei țări sau regiuni și multe versiuni care se aseamănă între ele. Mâncarea unește oamenii, nu doar pe cei care se strâng la aceeași masă ci și pe cei care gătesc aceeași rețetă, chiar dacă se află în acel moment în diferite părți ale globului pământesc.


Cum ați reușit să vă impuneți ca chef de 5 stele, de două ori premiată în gastronomia italiană, Dvs, o femeie cu origini românești?


În spatele acestor premii sunt 30 de ani de muncă, sacrificii, nopți nedormite, multă voință, modestie și determinare pentru a demonstra că dacă dorești ceva cu adevărat se poate realiza. Având voință, pot să reușesc indiferent de cât timp am nevoie să ajung la obiectivul impus.

Nu a fost ușor, dar acum doresc să îmi amintesc doar lucrurile și evenimentele frumoase din viața mea profesională.

Rețeta succesului? Voință 100%. Dragoste și pasiune pentru munca mea 100%.


Cum a fost să lucrați alături de unii dintre cei mai buni chefi din lume și ce ați învățat cel mai important de la ei?


La începutul colaborării cu ei, am avut emoții infinite, fiecare bucătar are stilul său. Iar în bucătărie, ca în toate domeniile de altfel, este mereu ceva nou de învățat, sunt mereu noutăți la nivel național și internațional. Gastronomia italiană este foarte bine cotată, iar atunci când merg mai ales în alte țări să reprezint Italia, inima mea bate puternic pentru că eu reprezint mereu două țări: oficial reprezint Italia, dar în sufletul meu mereu și România, de accea tot ceea ce trebuie să fac trebuie să fie perfect.

Bucătarii chef de un anumit nivel sunt foarte modești și sociabili. De la ei am înțeles și am învățat un lucru esențial: cu cât ești mai sus pe podiumul gastronomiei cu atât trebuie să fii mai modest, deschis și empatic.


Cum reușiți să „împăcați” două cerințe esențiale: mâncarea să fie și sănătoasă să fie și gustoasă?


Trebuie să începem să folosim mai des expresia “Sănătos și gustos” atât în teorie cât și în pratică. Contrar părerii generale, o mâncare sănătoasă poate fi foarte, foarte gustoasă. Se întâmplă atunci când un bun bucătar cunoaște bine ingredientele și tehnica de preparare a acelei rețete cu puține ingrediente, iar cu combinația corectă poate realiza o mâncare perfectă: sănătoasă și gustoasă!

De exemplu, dacă pun mai puțină sare și mai puțină grăsime într-o mâncare, aceasta devine mai sănătoasă, fără a se pierde gustul, care se amplifică mult!

Noi avem 10.000 de papile gustative care în fiecare zi sunt “testate” cu elemente grase, sărate și dulci. În momentul în care se echilibrează corect rețeta, gustul mâncării se simte mult mai bine, și ca atare aceasta devine mai gustoasă!

Trebuie să ținem cont de faptul că foarte multe persoane suferă de diferite patologii iar dacă noi încercăm prin educație alimentară să echilibrăm din punct de vedere nutrițional rețetele noastre de zi cu zi, putem în viitor să mâncăm mult mai bine și să fim și mai sănătoși.

“Fă ca mâncarea să devină medicamentul tău iar medicamentul tău să-ți fie hrană”spunea Hipocrate acum peste două milenii Hipocrate și această filosofie a părintelui medicinei este mai imperativă ca niciodată.

De aceea vreau să să cercetez și să descopăr cât mai multe rețete sănătoase și gustoase încât să generez un curent de opinie care să schimbe ceva în percepția publicului. Sper ca tot mai mulți oameni să opteze pentru bucătăria sănătoasă, cu baze științifice, nu doar cei care au nevoie de produsele mele din motive de sănătate ci și ca măsură de profilaxie. Au loc “la masă” și bucătăria tradițională, cea moleculară și cea științifică.


Recomandați-ne o destinație “la țară”, din Italia.


Cătunul Civago din Villa Minozzo, Reggio Emilia. Veniți la mine acasă la o pizza sănătosă și gustoasă, rețetă care nu îngrașă!


O destinație “la țară”, în România unde vă doriți să ajungeți repede.


Pe Valea Trotușulului. Cred că este o zonă interesantă, cu peisaje unice și nu doar pentru că este acasă pentru mine.


Interviu de: Carmen Neacșu, www.consilierturism.ro



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
December 20, 2024
Mariana Mihuț, reprezentantă a școlii de pictură naivă, expune la Timișoara. Vernisajul „De la brusturi, la Grand Palais din Paris” a avut loc vineri, 6 decembrie la Galeria Rotonda din incinta Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Expoziția poate fi vizitată pănâ în data de 10 Ianuarie 2025.
Mai multe articole
catena-page
Share by: