Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025.
Mugurel Mărgărit, directorul executiv al Fundației Regale Margareta a României, a spus în deschiderea expoziției: "Această expoziție, organizată când se împlinesc 35 de ani de la înființarea Fundației Regale Margareta a României, are o semnificație aparte. Este mai mult decât o galerie de lucrări impresionante. Este o mărturie a puterii pe care arta o are de a uni oamenii, de a încuraja inovația și de a oferi tinerilor artiști platforma necesară pentru a-și face auzită vocea. Lucrările pe care le veți vedea sunt rodul talentului a 16 generații de bursieri Tinere Talente, al muncii asidue și al unei dorințe neobosite de a explora și de a crea. Fundația Regală Margareta a României își continuă misiunea de a sprijini și promova artiștii în devenire și de a le deschide noi orizonturi culturale prin inițiativa bilaterală "Talent 35 - Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane", realizată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia și finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene - Fondul Național Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA."
Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României, a apreciat lucrările de artă expuse în sălile muzeului, spunând: "Vreau să remarc, în calitate de critic de artă, calitatea acestor lucrări. Sunt expuse lucrările a 52 de artiști. Sunt lucrări cu un discurs personal deosebit, lucrări care pun în discuție pe de o parte teme clasice ale artelor plastice, pe de altă parte, și cred că acest lucru este firesc, tinerii artiști aduc în discuție teme care țin de specificul generațiilor lor sau de ceea ce înseamnă provocările timpurilor pe care le trăim."
Ion Anghel, curatorul expoziție, pictor și mentor în cadrul programului național Tinere Talente, povestește: "Această expoziție, dincolo de lucrările prezentate, simbolizează deschiderea, gândirea și atitudinea unor oameni trecuți prin viață, față de ceea ce lasă în urmă. Ca mentor în îndrumarea bursierilor artelor vizuale din cadrul Fundației Regale Principesa Margareta a României, îmi exprim deplina recunoștință pentru oportunitatea de a-mi servi țara și semenii prin priceperea mea în cele cunoscute, punând umărul cu umila mea experiență la ceea ce se numește șansă. Această lucrare semnifică o modalitate prin care cu toții putem spune că ne pasă, construind poduri, nu ziduri."
În expoziția "Talent 35" expun artiștii: George Dragoș Serafim, Alina Marinescu, Raluca Măndița, Oana Stanciu, Amina Burloiu, Oana Achiței, Theodor Grigoraș, Alexandra Gherasim, Georgeta Gherghinoiu, Teodora Sucia, Ana-Maria Lemnaru, Andrei Porkolab, Timotei Alexandru Aiordăchioei, Andreea Cazacincu, Irina Maria Bălan, Darian Popescu, Ioana Alexandra Dinu, Sabina Elena Dragomir, Mihai Glodeanu, Cristian Ion, Andrei Nuțu, Doru Ştefan Rusu, Ilinca Ţoța, Alexandru Daniel Florea, Emanuel Chiriac, Mihail Botnari, Raluca Burcă, Ştefan Roban, Ionuț Cravă, Ionuț Piscureanu, Maxim Romanciuc, Ovidiu George Rusu, Andrei Lungu-Ailenei, Daniela Nemțanu, Alina Bobeică, Oana Sima, Ştefan Mic, Emilia Maria Boșoi, Radu Gheorghe, Dariana Onofre, Daria Donciu, Silviu Pavel Preda, Eduard Leahu, Valeriu Petrache, Gabriela Tudor, Delia Cîrstea, Alexandra Ecin, George Ifrim, Ioanna Dimosthenous, Andreea Stoff, Melisa Savu, Ştefania Marin, Ana Vîrdol.
Text, foto: www. sensoarte. ro, text preluare din film