Delta Dunării
a devenit în ultimii ani una dintre cele mai căutate destinaţii din ţară, mai ales în lunile de vară. Şi este lesne de înţeles de ce. Cel mai nou pământ românesc însumează în cadrul unui sejur o multitudine de experienţe de vacanţă, de la locuri pitoreşti şi unice la o faună şi o vegetaţe incredibile, poveşti şi tradiţii, gastronomie specifică, toate scăldate în apusuri şi răsărituri de neuitat pe braţele Dunării.
Şi dacă aţi optat să descoperiţi această lume deltaică, este bine să alegeţi să vizitaţi oamenii Deltei la ei acasă, pornind pe uliţele şi grindurile ce vă vor purta spre meleaguri în care oamenii spun poveşti despre locuri şi locurile spun poveşti despre oameni.
Una dintre principalele atracţii ale Deltei este Pădurea Letea, aflată pe grindul cu acelaşi nume, cel mai mare grind al Deltei Dunării.
Acesta se desfăşoară sub forma unor fâşii sau benzi de nisip, cu vegetaţie arborică spectaculoasă, aceste benzi purtând denumirea de haşmacuri. Grindul Letea se află situat la aproximativ 18 km distanţă de ţărmul Mării Negre, între braţele Sulina şi Chilia.
Peisaj subtropical în Rezervaţia Pădurea Letea
Accesul către Pădurea Letea, situată în partea nordică a Deltei Dunării, se poate face din Sulina, atât pe uscat (pe un drum pietruit), cât şi pe apă. În ceea ce priveşte accesul din Tulcea, turiştii vor trebui să apeleze fie la vapoarele de pasageri, fie la bărcile rapide, multe agenţii de turism locale (
Verada Tour - Tulcea) asigurând astfel de programe.
Pădurea Letea
se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 5000 de hectare, din care circa 3000 sunt considerate zonă de rezervaţie cu protecţie strictă. Astfel, rezervaţia Letea este una dintre cele mai vechi zone protejate din ţară noastră, studiile cercetătorilor debutând încă din anul 1930, ca mai târziu, în 1938 arealul să fie considerat rezervaţie naturală
Pornind din nordul satului tradiţional Letea, turiştii vor descoperi un cadru natural unic, spectaculos ce ascunde peste 500 de specii de plante şi peste 3000 de specii de animale, (din care circa 2000 sunt insecte), însumănd astfel 70% dintre speciile faunistice ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Pădurea Letea, considerată cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, surprinde prin diversitatea peisagistică, privirile turiştilor fiind imediat furate de către trunchiurile noduroase ale arborilor, de lianele exotice ce se îmbină cu viţa de vie sălbatică, de plopii albi şi negri, totul pe un fundal de dune de nisip şi zone mlăştinoase.
Vegetaţie şi faună diversificate în zona Letea-Delta Dunării
Vegetaţie:
plante căţărătoare cu specific subtropical, hedera helix, vitis silvestris, stejar de luncă, stejarul brumăriu, ulm, teiul alb, viţă-de-vie sălbatică, frasin de luncă, frasin de baltă, arinul negru, brânduşa de nisip, volbura de nisip etc.
Faună:
porci misterţi, cai sălbatici, bursuci, rozătoare căprioare, vipere, enot, şacali, şopârla de nisip, vulturul codalb, prigoria, dumbrăveanca etc.
Satul Letea – un loc cu suflet tradiţional
Majoritatea caselor din satul Letea şi din împrejurimi păstrează specificul local deltaic, tradiţional. La case sunt predominante culorile alb şi albastru, sau siniliu, cum in acele locuri, cât şi nuanţa de verde. Siniliul reprezintă culorile tradiţionale ale ruşilor lipoveni, iar verdele culoarea ucrainienilor (haholi).
Gospodăriile din Letea
sunt prevăzute cu prispă şi ferestre de lemn. Curţile sunt înflorate, faţadele unor case fiind ornamentate cu spice de grâu sau buchete de flori. La intrare este aşezată o cruce de lemn sau de metal, în faţa căreia se închină persoanele care trec pragul casei. De asemenea, în interior, pe peretele dinspre răsărit sunt aşezate icoane, nelipsite din casele sătenilor.
Recomandări
- pentru cazare vă recomandăm una dintre pensiunile ANTREC Tulcea
.
- pentru excursii organizate vă recomandăm circuitele Scorilo Travel Vacanţe, cu plecare din Bucureşti.
- savuraţi farmecul Deltei Dunării la ea acasă cu circuitele din zonă marca “Verada Tour” şi „Descoperă Delta Dunării".
Reguli de vizitare în Rezervaţia “Pădurea Letea”:
- se interzice culegerea plantelor din areal;
- se interzice capturarea animalelor sălbatice;
- este interzisă tăierea, ruperea, incendierea, distrugerea sau degradarea arborilor, puieților sau lăstarilor;
- camparea este permisă doar în locurile destinate acestor activităţi;
- este înterzisă aprinderea și folosirea focului în zona traseelor de vizitare;
- nu se lasă gunoaie, resturi alimentare, ambalaje, pet-uri și alte asemenea, acestea vor fi depozitate în locuri special amenajate;
- Se recomandă păstrarea liniştii.