Bojdeuca lui Creangă din Iaşi
între “Amintiri din copilărie” şi “Sara pe deal”
În Iaşiul marilor scriitori, povestea lui Ion Creangă şade la loc de cinste, devenind un incontestabil reper cultural indiferent de vremuri. Iată cum de la… “Amintiri din copilărie” până la “Păsărica în timpul iernii” în mahalaua din Ţicău, într-o bojdeucă cu două camere se scriau file de poveşti de-atunci, mărturii ale culturii, astăzi…
Bojdeuca din Iaşi…primele rânduri aşternute din…”Amintiri din copilărie”
Despre Humuleştiul lui Creangă s-au scris atâtea şi-a scris şi el. Însă lumea lui Creangă este şi o lume a frământărilor, o trecere de la copilăria cu scăldat în Ozana şi furat de cireşe la…nopţi încercate de boală, privind spre dealurile Ciric şi Sorogari prin ferestrele bojdeucii. Ajuns în altă lume, poate prea disciplinată, unde nici sfoara cu “motăcei” nu mai era, Ion Creangă ofta adesea către anii în care îşi amintea că ”aşa eram eu la vârsta cea fericită”. Aşa avea ca bojdeuca dintre uliţele noroioase din Ţicău să devină izvorul unor amintiri transformante în rânduri. Rânduri…din “Amintiri din copilărie”.
Căsuţa devenintă primul Muzeu Memorial Literar din România (1918)
Cuib al creaţiei lui Ion Creangă, straşnic acoperiş al prieteniei dintre marele povestitor şi Mihai Eminescu, Bojdeuca din Iaşi a cinstit memoria celor doi, devenind de la “acasă” pentru ei… “acasă” pentru ceea ce însemană primul muzeu memorial literar din România. Inaugurat într-un an greu încercat, 15 aprilie 1918, Bojdeuca lui Ion Creangă reprezintă astăzi una dintre filialele literare ale Muzeului Literaturii Române din Iaşi.
Iaşiul frământărilor lui Ion Creangă
Legătura dintre Ion Creangă şi casa datând din ‘nainte de 1850 a început în vara anului 1872 când, răspopit fiind, acesta a trebuit să părăsească locuinţa pusă la dispoziţie în incinta Mănăstirii Golia din Iaşi, unde fusese numit diacon din primăvara anului 1866. Problemele pentru Ion Creangă au început în februarie 1868 când a trebuit să răspundă acuzelor presei, privind participarea la mai multe spectacole din cadrul Teatrului Naţional din Iaşi, acţiuni interzise de canoanele bisericeşti ale vremii. În 1872 acesta pierde funcţia de cleric, domiciliul de la Golia şi este dat afară şi din învăţământ. Vor urma 17 ani în care Ion Creangă îşi va scrie destinul în universul simplu dar atât de poetic al bojdeucii.
Bojdeuca lui Creangă…şi-a lui Mihai Eminescu
Începând cu vara anului 1876, marele povestitor va deschide uşa bojdeucii unui chiriaş. Şi nu a fost orice chiriaş ci însuşi Mihai Eminescu, care încântat de atmosferă şi de locul liniştit a ales să împartă acest univers creativ cu Ion Creangă. Chiar pe prispa bojdeucii a fost scrisă poezia “Sara pe deal” , de-acolo de unde se auzea cum “buciumul sună cu jale”…
Între cei doi se va lega o strânsă prietenie, uniţi de artă dar şi de nopţi scăldate-n vinuri la Bolta Rece din Iaşi, considerată de membrii Junimii de-atunci, “Universitatea vinurilor”. Când nu-şi petreceau timpul la Bolta Rece, cei doi se ospătau în bojdeucă cu bunătăţi moldoveneşti ca, strachini pline cu pui fript pe jăratic stropit cu mujdei, sarmale în foi de varză, sau curechi, cum îi spuneau ei, poale-n brâu tăvălite prin smântână şi nelipsitul vin.
Unul dintre cele mai vizitate şi apreciate muzee ale Iaşiului
Astăzi turiştii care trec pragul bojdeucii au făcut ca aceasta să devină cea mai vizitată atracţie muzeală din Iaşi.
Vizitatorii pot descoperi lumea lui Creangă, vizitând cele două încăperi ce adăpostesc atmosfera de atunci dar şi partea expoziţională a operei marelui povestitor. În cele două încăperi răcoroase, găsim expuse obiecte originale ce au aparţinut lui Ion Creangă, precum: mobilierul autentic de secol al XIX-lea, fotografii personale cu rude şi prieteni, colecţii ale revistei “Convorbiri Literare”, cărţi cu autograf, tabachera de argint, călimara cu toc, nisiperniţa, scrinul, documente originale semnate Gheorghe Eminovici, icoane din secolul al XVIII-lea (una dintre ele amintire de la mama povestitorului) şi multe alte mărturii şi obiecte din muzeul Mănăstirii Golia. Şi-n prezent casa-muzeu şi-a păstrat atmosfera de odinioară, căsuţa parcă desprinsă din file de poveşti în care Ion Creangă, vegheat de Tinca Vartic şi-a petrecut ultimii 17 ani de viaţă.
În curtea Bojdeucii vizitatorii pot vizita şi clădirea dedicată expoziţiei documentare cu date despre viaţa şi opera lui Ion Creangă. Spaţiul cât şi amfiteatrul în aer liber au fost ridicate între anii 1984 -1989 şi inaugurate în vara anului 1989, pe 11 iunie, cu ocazia centenarului morţii marelui povestitor.
În curtea bojdeucii sunt două statui înfăţişându pe Ion Creangă. Bustul de granit este realizat în anul 1968 de către Iftimie Bârleanu iar în faţa Bojdeucii turiştii pot admira statuia realizată în anul 1990 de către studenţii Academiei de Arte Plastice. Statuia îl înfăţişează pe Ion Creangă privind spre Bojdeucă şi ţinând de umeri doi copii.
Bojdeuca lui Ion Creangă
strada Simion Bărnuţiu, nr. 4, Iaşi
0747 499 488