Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Maluri de Prut
Ospitalitate basarabeană în Văleni
“Curge Prutul între ţări române
I se-aude plângerea-n Carpaţi,
Olt şi Mureş sar ca să-l îngâne
Jiu şi Nistru voi ce aşteptaţi?”
(Adrian Păunescu)
În Basarabia, sufletul românesc de dincolo de maluri de Prut, aveam să răsfoim file de istorie, de tradiţie, scrise cu dragoste dar şi cu lacrimi de-a lungul vremurilor. Ape reci muşcară din malurile Prutului, în raionul Cahul, unde vremuri la fel de reci şi aprige s-au abătut peste meleagurile basarabene. Dar ea a ştiut să nu-şi plece fruntea. Ba mai mult decât atât, a rămas de veghe, a respirat prin săteni, prin bravi eroi, toţi luptători ai locurilor care au adăpostit destine. Iar dincolo-i de ridurile de piatră şi de lemn, Basarabia este o mărturie vie a unei istorii ce-şi flutură poveştile asemeni tricolorului românesc; Un tricolor vibrându-şi nuanţele a libertate peste Prut şi peste Nistru, peste timpuri şi peste paşii fiecărui călător ajuns pe sfânt pământ românesc.
Și-am ajuns şi noi. Tresărim şi vibrăm prin emoţii când vedem tricolorul românesc şi ne croim paşii prin satul Văleni din raionul Cahul, un etalon al tradiţiei basarabene.
Se vede şi Prutul. Şi culge lin şi iartă….
Câţi paşi trecură pe-aici şi câţi paşi vor mai trece?Vor apăsa greu pe pământul basarabean şi-aşa atât mult apăsat.
Dacă n-am privi cu sufletul am zice că nici urmă de Ștefan. Dar ca multe simboluri ale Basarabiei şi zona Cahulului şi Cimitirul Eroilor de la Ţiganca şi satul tradiţional Văleni trebuie privite cu ochii minţii şi, mai ales, simţite. Aşa s-au ridicat şi respiră şi astăzi aceste locuri din Sudul Basarabiei. Aceste meleaguri au simţit atâtea frământări şi le-au adunat în ani. Ani pe care trebuie să-i înţelegem, apoi să-i vizualizăm şi, de ce nu, pentru o clipă să simţim că noi suntem Basarabia. Şi să luptăm! Pentru pământul ăsta, pentru dreptatea noastră, pentru străbuni şi pentru urmaşi. Demult, aşa au făcut şi ei…pentru urmaşi. Acum, să nu lăsăm doar urme de paşi…şi să urmăm noi. Deci, să simţim înţelegând povestea Basarabiei şi s-o ducem mai departe!
E a noastră!
De la turist la prieten în satul Văleni, raionul Cahul
Se deschid zările şi Prutul pare mai statornic ca niciodată. Am ajuns în Văleni, devenit un veritabil “sat-eco”, graţie eforturilor doamnei primar Silvia Ştirbeţ, cât şi ale localnicilor, oameni frumoşi ce fac cinste acestor locuri. Situat aproape de graniţa cu România (40 km de Galaţi ), între două rezervaţii spectaculoase – “Colinele de Aur” şi “Rezervaţia ştiinţifică Prutul de Jos – Lacul Beleu”, Văleniul a devenit o destinaţie de ecoturism…în tradiţionale bătăi de todă. Şi sigur pe-aceste meleaguri toba răsună mai frumos ca oriunde..şi s-a convins de asta întreagă Europa, căci din aceste locuri …Bunica bate toba! (reprezentând Moldova la Eurovision, alături de formaţia Zdob şi Zdub – 2005). Dar şi toba asta…nu-i orice tobă. Este rezultatul iscusinţei…bunelului, cel mai mare meşter de tobe din toată Moldova.
Astfel, Lidia şi Todorică Bejenaru farmecă turiştii cu poveşţile lor de viaţă cântate, zâmbite…şi mai ales, simţite.
La ospitalitate…înainte în “Casa Dorului” din Văleni
Şi cum să nu simţim aceste poveşti…mai ales că ajungem în “Casa Dorului” – Curtea tradiţională ţărănească din Văleni, un muzeu în aer liber şi un popas specific ospitalităţii basarabene. Aici turistul este primit cu pâine coaptă-n cuptor, sare şi…nelipsitul pahar de vin moldovenesc;
Toate servite, desigur, alături de zâmbetele neaoşe ale gospodinelor vălenaşe care ne răsfaţă cu bunătăţi tradiţionale preparate după reţete străvechi din care nu lipsesc sărmăluţele fierte-n borş, în vase de lut, plăcintele creţe cu brânză sau cu varză, peşte sărat la cuptor, pasta de ardei copt şi multe altele. Şi-ntre două oale şi multe zâmbete, gospodinele noastre din Casa Dorului…mai încing şi hora şi oferă un minunat program de folclor autentic basarabean.
Ei bine, toate acestea au pus Văleniul pe un loc fruntaş pe harta turismului din Moldova şi satul basarabean poate fi oricând o lecţie de turism responsabil şi pentru destinaţiile autohtone. Şi pe fundal…bunica nu conteneşte să bată toba, iar bunelul zâmbeşte.
Basarabia se simte!
În Rezervaţia “Prutul de Jos” se află ruta tematică “Cărarea lui Petru Rareş” . Pe-acest drum se spune că trecea fiiul lui Ştefan cel Mare împreună cu apropiaţii săi, îndreptându-se cu peştele pescuit din Prut spre orasul Galaţi. De-aceea această rută se mai cheamă şi “Calea Peştelui”…iar peştele la cuptor este un reper gastronomic local.. STOP CASETA
“În “Casa Dorului” din Văleni turiştii pot vizita un muzeu impresionant al ospitalităţii şi datinilor basarabene. Nu lipsesc casa mare, bucătăria şi camere de locuit – încăperile specifice caselor moldoveneşti. În camera muzeală turiştii pot admira: covoare şi costume vechi de sute de ani, unelte de muncă ale localnicilor, obiecte de ceramică, războaie de ţesut, tăvălug etc.
Vă invităm să simţiţi ce înseamnă Basarabia…cu circuitele Scorilo Travel Vacanţe!
https://www.scorilotravelvacante.ro/