MARGARETA DE AUR

GALA A.J.T.R - Istorie, credință, pasiune – într-un pahar cu vin de Drăgășani

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate.

Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.


O PRIMĂ ÎNTÂLNIRE simbolică am avut-o cu cea mai importantă familie de oameni politici români, Brătienii, la Muzeul Național Brătianu, din Ștefănești, Argeș. Acesta este reprezentat de impresionantul conac al familiei Brătianu – numit, ca şi satul în care se află, Florica, în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu. Între cele peste patruzeci de camere ale conacului, atrag atenția, printre alte exponate autentice, bibliotecile de la parter și cele două etaje, cu plafoane casetate și lambriuri, ce au găzduit un adevărat templu al cărții.

APOI NE-AM OPRIT în satul Valea Mare, să ne aducem aminte și de Liviu Rebreanu, de lumea personajelor sale de roman.. Casa de la Valea Mare a fost cumpărată de către scriitor în 1930. Locuința pe care Rebreanu a achiziționat-o și în care a locuit și creat cu bucurie timp de 14 ani, până la moartea sa, a fost declarată Casă Memorială în anul 1969. 


PE DRUMUL MARILOR înaintași români, am ajuns și la ruinele Curților Domnești de la Brâncoveni, care erau înfloritoare la 1731. Tot aici se află Biserica parohială Sf. Nicolae, zidită de ctitorii Matei Basarab și Elina Doamna în anii 1634-1635.

AM ÎNCHEIAT PERIPLUL primei zile cu aceeași pioșenie pe care am respirat-o în incinta valoroasei Mănăstiri Brâncoveni. La început, a fost o bisericuță ce s-a bucurat de o danie, în 1583. În urma vindecării sale cu apa Izvorului Tămăduirii, care mai curge și azi, Matei Basarab reface acest locaș între 1632 și 1635 și zugrăvește biserica. La 1699, Constantin Brâncoveanu înalță din temelie, pe același loc, o construcție impozantă, „ca o mare lavră”, care primește hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

S-A FĂCUT SEARĂ și, în sfârșit, paharul nostru cu vin de Drăgășani devine o realitate. Minunatele noastre gazde, prietenii și colegii noștri de breaslă turistică, soții Eugeniu și Gabriela Diaconescu, ctitorii și patronii Complexului Kilometrul Zero și ai Hotelului Kilometrul Zero, ne-au răsfățat cu tot ce are mai bun gastronomia și oenologia de Drăgășani.

ÎN ACELAȘI SPIRIT, am îmbrățișat vizita de a doua zi de la Muzeul Viei și Vinului, din Drăgășani, deschis publicului în 1983, unde ne-a întâmpinat și ghidat, cu patos și profesionalism, d-na Maria Ancuța, directoarea muzeului, deținătoare a Diplomei de onoare pentru contribuția activă la imaginea pozitivă a României, acordată de către Consulatul onorific din Nisa, în 2019. Sufletul drăgășenean din vin, Nechifor Crainic cu versurile sale, asemănările de spirit de ospitalitate făcute între prozatorul Gib Mihăescu și antreprenorul Eugeniu Diaconescu sunt cîteva referințe originale oferite nouă de Maria, alături de câte un pahar cu vin roze, „vinul de-a pururi al neamului meu” – cum spunea poetul. Am lăsat în urmă artefactele muzeului, de la echipamente pentru extragerea vinului, obiecte artizanale, la costume tradiționale locale și am purces către platourile zonei viticole. 


ȘI IATĂ-NE AJUNȘI la faimoasa Casă de vinuri Iordache, bucuroși de soarele care mângâia glia, culturile podgoriei și peisagistica atractivă a locației. Dl. Valentin Iordache ne-a bucurat cu o degustare rafinată a soiurilor de vin autohtone, prezentându-ne și tehnologia producerii acestora - muncă ce necesită efort și dedicație. D-na Aurelia Iordache ne-a purtat prin universul costumelor vechi tradiționale oltenești, al goblenurilor, tapiseriei și broderiei, al picturii în acuarelă, al numismaticii – toate reprezentând colecții de valoare pe care le păstorește, implicându-se creativ.  

CU O DOZĂ DE VESELIE în plus, am luat drumul Drăgășanilor spre Casa Memorială Gib Mihăescu. Jurist ca pregătire, prozatorul, romancierul și dramaturgul Gheorghe Mihăescu, pe numele său real, a locuit împreună cu soția sa în această casă, între anii 1920 și 1930.

NE-AM BUCURAT SĂ mergem și la Catedrala din Drăgășani, unde ne-a întâmpinat Primarul municipiului, dl. Costinel Stoica, cu explicații interesante și legende ale locului.

SEARA de Gală a Premiilor AJTR pe 2025 a excelat în organizare, ambientare plină de strălucire, gastronomie autentică și savoarea vinurilor din podgoria locală, sub managementul atent și profesionist al familiei Diaconescu. S-au acordat peste douăzeci de premii care au recompensat performanța sub toate formele sale. Președintele AJTR, dl. Mihai Ogrinji, a remarcat calitatea și pasiunea pentru turism și cultură a laureaților, fiecare dintre premiați bucurându-se de căte un laudatio de la vechi membri AJTR, în buna tradiție a galelor noastre.

În numele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), Emil Stanciu, vicepreședinte UZPR, a înmânat Președintelui AJTR Diploma de Excelență și Placheta comemorativă „100 de ani de la înființarea UZPR”, pentru frumoasa colaborare între cele două prestigioase asociații. Nu au lipsit nici ritmurile muzicii folclorice tradiționale, îmbiind la hore și sârbe pe cei prezenți, într-un spirit de care ne era dor, de armonie și prietenie.

O tombolă cu premii licoroase a fost surpriza pe care colegul nostru gorjean George Niculescu a oferit-o tuturor, slăvind rolul magic al bobului de strugure, spre aducere aminte și stare de bine.

ULTIMA ZI DE CĂLĂTORIE, ne-a purtat în satul Lungești, la Sfînta Mănăstire Mamu, cu hramul Sf. Nicolae, ctitorită în sec. al XVI-lea. După 1655, doamna Stanca, mama domnitorului Constantin Brâncoveanu, a ridicat o biserică de lemn pe moșia Mamu, iar, mai târziu, în 1695, chiar Brâncoveanu hotărăște refacerea acesteia din zid și construirea chiliilor, rămase până în ziua de azi.

 

Astfel, am parcurs și încheiat cu bucurie și pioșenie încă o frântură din „geografia sentimentală a neamului românesc”.


Premii:

Premiul de Excelență- D-șoarei Mădălina Nicolescu – Olimpic International Turism

Premiul „Ca la mama acasă” - Pensiunii „Mama Cozonacilor” (Familia Rodica, Gheorghe și Laurențiu Drăgan), Șimon-Bran

Premiul „Prin noi înșine” - D-lui Costinel STOICA, Primarul municipiului Drăgășani-Vâlcea

Premiul de Excelență - D-lui Eugeniu DIACONESCU - pentru prestigiul imprimat brand-ului Kilometrulzero

Premiul „Brățara de aur” - D-lui Nicolae PUPĂZĂ, președintele Asociației Naționale „Maître d'Hotel” 

Premiul „Polul performanței” - D-lui Nicu RĂDULESCU, fost secretar de stat la Ministerul Turismului, la împlinirea a 20 de ani de prezidențiat la OPTBR


Lista completă premianți:  https://presadeturism.ro/

 

 

                                                                                             


  Text și foto: Dr. Doina Tătaru, membru AJTR

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
February 27, 2025
Un frumos omagiu adus remarcabilului artist vizual Gheorghe I. Anghel (1938-2024) este expoziția retrospectivă deschisă la Muzeul de Artă Constanța în perioada 13 ianuarie - 30 martie 2025. Prin lucrările sale de pictură și ceramică, simțim legătura puternică pe care artistul a avut-o cu marea, cu civilizația elenistică și istoria antică descoperită în siturile arheologice din Dobrogea. Vă invităm să petreceți o zi minunată la muzeu. În deschiderea expoziției au vorbit - curatorii expoziției Ion Anghel, fiul pictorului, și Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, alături de criticul de artă Cristian-Robert Velescu și Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.“Gheorghe I. Anghel era un om deschis, un erudit, un om cultivat, un artist cu o formă de exprimare extrem de contemporană și de provocatoare, de interesantă, de incitantă. Un astfel de om se naște destul de rar.”- spune Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.
February 27, 2025
De la începutul anului 2025, în spațiul recepției Muzeului de Artă Constanța, au fost amplasate trei importante opere de artă contemporană - două sculpturi realizate de artistul Mircea Roman și o pictură de Florentina Voichi. Muzeul de Artă Constanța este renumit pentru superba sa colecție de artă modernă, multe dintre lucrări fiind create pe țărmul Mării Negre și în zona Dobrogei. Totuși muzeul are două spații destinate expozițiilor de artă contemporană, expoziții temporare care prezintă cele mai recente creații ale artiștilor români.
By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
Mai multe articole
catena-page
Share by: