Acuarele de toamnă în Piatra Craiului.
Una dintre cele mai pitoreşti drumeţii de toamnă în care călătorii pot admira cromatica pădurii care transformă zările în veritabile acuarele, include satele de munte Măgura şi Peştera, ce aparţin de comuna Moieciu.
Situate în perimitrul Parcului Naţional Piatra Craiului, la 40 de km. de Braşov, 6 km. de Zărneşti, 7 km de Moieciu, la o altitudine de aproape 1000 metri, cele două sate arhaice oferă perspective încântătoare către crestele Bucegilor, Leaota, Postavaru şi Piatra Craiului. Aceasta din urmă este cea mai lungă și cea mai înaltă creastă de calcar din țară, atingând cota maximă în vârful La Om (sau Piscul Baciului) - 2 238m.
În ultimii ani zona a devenit din ce în ce mai populară, fiind căutată atât de turiştii ce preferă drumeţiile, cât şi de familii sau grupuri care caută liniştea naturii, peisajele şi ospitalitatea tipică agroturismului promovat în zonă de ANTREC Braşov.
De cum păşim pe uliţele bătătorite de ani, privirea ne va fi furată către peisajul agropastoral, cu case risipite pe dealuri şi coaste de munte, cu fâneţe cu căpiţe printre care oile, vacile şi caii pasc în tihnă. Cele două sate încă mai păstrează gospodăriile tradiţionale cu case cu tindă, construite din bârne orizontale de lemn cioplite cu barda cu două sau patru feţe, cu zidărie de piatră la temelie şi cu acoperişuri cu şindrilă, din ce în ce mai rară, din păcate. Încă din vremurile străvechi, sătenii s-au ocupat cu creşterea animalelor, păstoritul şi prelucrarea lemnului.
Calitatea brânzeurilor provenind din acestă zonă este un motiv în plus pentru care turiştii frecventează aceste meleaguri încărcate de tradiţie. Nu trebuie să rataţi brânzeturile de la stână sau din ferma proprie, brânza de burduf în coajă de brad, caşcavalul afumat, sau mezelurile de casă afumate. Multe dintre acestea sunt comercializate la manifestările tradiţionale din Bran-Moieciu-Fundata: Târgul de Vară, Nedeea Munţilor, Răvăşitul Oilor.
Zona Măgura-Peştera – meleaguri de legende cu haiduci ascunşi în peşteri şi ciobani iscusiţi
Primele semne de locuire datează din perioada paleoliticului, în Peştera Liliecilor de pe teritoriul satului Peştera, fiind descoperite urme umane. Peştera reprezintă şi subiectul mai multor legende locale, cu haiduci care trăiau în subteran şi fugeau de poteră până în inima munţilor Piatra Craiului, în avenul Vlăduşca. Tot Peştera, l-a găzduit şi pe hoţul Stanciu, care cobora din munte şi ataca în zona Branului la mijlocul secolului al XIX-lea, împreună cu sora sa, Stanca. De la cei doi s-ar explica şi toponimia unor zone din munţii Piatra Craiului: Cerdacul Stanciului (cea mai mare arcadă din calcar din Carpaţi) şi Peştera Stanciului.
În zilele noastre, turiştii pot vizita Peştera Liliecilor, aflată în centrul satului Peştera, în apropierea statuii ciobanului Ghicuţă. Peştera situată la altitudinea de 960 m are statut de monument natural național, fiind înscrisă în zona specială de protecție a Parcului Naţional „Piatra Craiului”. Pentru vizitare nu este necesar echipament special, fiind accesibilă publicului.
Unul dintre cele mai spectaculoase trasee tip circuit ce au ca obiectiv şi cele două sate moiecene este cel ce străbăte zonele carstice din Piatra Craiului: Prăpăstiile Zărneştiului, Cheile Pisicii, Şaua Joaca, se continuă pe uliţele satelor Peştera şi Măgura, coborând spre Zărneşti, la Fântâna lui Botorog (820 m).
Drumeţia durează aproximativ 6 – 7 h, urmărind traseul marcat cu cruce rosie până în Şaua Joaca (1445 m), apoi banda roşie. Traseul este de dificultate medie, pornind agale prin Prăpăstiile Zarneştilor , o vale seacă cu pereţi abrupţi de calcare şi formaţiuni carstice, mărturii geologice din perioada jurasică.
Din Cheile Zărneştilor se bifurcă o altă porţiune carstică extrem de spectaculoasă – Cheile Pisicii. Această porţiune necesită o oarecare atenţie şi încălţăminte adecvată cu aderenţă bună.
După 40 minute, zările se deschid, ajungând în Şaua Joaca, loc în care putem admira creasta Pietrei Craiului şi Vf. La Om. Traseul se continuă în coborâre spre satele Peştera şi Măgura, pe la poalele muntelui Toancheş, apoi prin Coturile Măgurii pâna la Fântâna lui Botorog - izvor construit de Paraschiv Botorog, în anul 1965, în amintirea fiicei sale.
Drumetii in satele Pietrei Craiului cu Agentia de Turism Scorilo Travel Vacante - www.scorilotravelvacante.ro




Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







