Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Una dintre cele mai pitoreşti drumeţii de toamnă în care călătorii pot admira cromatica pădurii care transformă zările în veritabile acuarele, include satele de munte Măgura şi Peştera, ce aparţin de comuna Moieciu.
Situate în perimitrul Parcului Naţional Piatra Craiului, la 40 de km. de Braşov, 6 km. de Zărneşti, 7 km de Moieciu, la o altitudine de aproape 1000 metri, cele două sate arhaice oferă perspective încântătoare către crestele Bucegilor, Leaota, Postavaru şi Piatra Craiului. Aceasta din urmă este cea mai lungă și cea mai înaltă creastă de calcar din țară, atingând cota maximă în vârful La Om (sau Piscul Baciului) - 2 238m.
Zona Măgura-Peştera – meleaguri de legende cu haiduci ascunşi în peşteri şi ciobani iscusiţi
Primele semne de locuire datează din perioada paleoliticului, în Peştera Liliecilor de pe teritoriul satului Peştera, fiind descoperite urme umane. Peştera reprezintă şi subiectul mai multor legende locale, cu haiduci care trăiau în subteran şi fugeau de poteră până în inima munţilor Piatra Craiului, în avenul Vlăduşca. Tot Peştera, l-a găzduit şi pe hoţul Stanciu, care cobora din munte şi ataca în zona Branului la mijlocul secolului al XIX-lea, împreună cu sora sa, Stanca. De la cei doi s-ar explica şi toponimia unor zone din munţii Piatra Craiului: Cerdacul Stanciului (cea mai mare arcadă din calcar din Carpaţi) şi Peştera Stanciului.
În zilele noastre, turiştii pot vizita Peştera Liliecilor, aflată în centrul satului Peştera, în apropierea statuii ciobanului Ghicuţă. Peştera situată la altitudinea de 960 m are statut de monument natural național, fiind înscrisă în zona specială de protecție a Parcului Naţional „Piatra Craiului”. Pentru vizitare nu este necesar echipament special, fiind accesibilă publicului.