Poveşti din Mărginime
Popas la Pensiunea Badiu, Răşinari
La 10 kilometri de Sibiu, în Răşinari, timpul parcă a trecut altfel. Casele, oamenii, îndeletnicirile, portul popular, gastronomia, toate se prind în hora timpul şi fac astăzi din Răşinari unul dintre cele mai pitoreşti sate ale Mărginimii.
Vechi de sat de oieri, poveştile satului te duc cu gândul la ciobanii iscusiţi ce-şi conduceau cu secole în urmă turmele până în munţii Caucaz sau chiar în friguroasa Siberie. Iar dacă nu ne credeţi pe noi întrebaţi localnicii sau chiar ciobanii şi precupeţii care astăzi îşi vând produsele la târgul de sfârşit de săptămână, în Răşinări.
Despre Răşinari se mai spune că este primul sat transilvănean menţionat ca făcând transhumanţa în Ţara Românească (1204).
Dar nu doar oieritul şi creşterea animalelor îi făceau celebrii pe meşteşugarii din Răşinari. Aceştia se mai ocupau şi cu cojocărit, prelucrarea lemnului, a lânii şi chiar, după desfiinţarea breslelor, au dezvoltat o faimoasă fabrică în acele vremuri de...căruţe, care se vindeau foarte bine în însorita Grecie.
La pas prin Răşinari – satul lui Octavian Goga şi al lui Emil Cioran
Turiştii ajunşi în Răşinari nu trebuie să rateze o plimbare pe uliţele satului, printre gospodăriile de piatră, pe străduţele strâmte, în pantă. Astfel vor descoperi Muzeul Etnografic din Răşinari, biserici vechi şi noi şi chiar casele în care au copilărit Octavian Goga dar şi Emil Cioran.
Popas la Pensiunea Badiu
Pensiunea Badiu din Răşinari îşi aşteaptă turiştii cu ospitalitatea care face cinsite acestor locuri. Povestea casei (care în prezent este pensiunea Badiu) începea pe la mijlocul anului 1800. Renovările aduse de-a lungul timpului nu-au modificat caracterul tradiţional al arhitecturii, aşa că, astăzi, turiştii se pot bucura de hambarul vechi, de pivniţa răcoroasă, de curtea generoasă sau pot admira vechea structură a casei. Interiorul pensiunii păstrează nota tradiţională, cu mobiler şi finisaje rustice din lemn masiv, punând la dispoziţia turiştilor 4 camere duble şi un apartament privat.
Pensiunea Badiu este membră ANTREC începând cu anul 1997
„În anul 1997, cu sprijinul doamnelor Stoian mi-am luat primul certificat de clasificare motivat fiind şi de înflorirea agroturismului în zona Bran-Moieciu, zonă foarte asemănătoare din punct de vedere al tradiţiilor şi a cadrului natural cu Mărginimea Sibiului. Am început activitatea în luna iunie şi după o săptămână, de la atâtea cereri am ajuns să nu mai am cameră unde să dorm. Aşa că, pentru o noapte, am dormit în maşină. Imediat am realizat că agroturismul este o activitate cu potenţial pe care am ajuns să o dezvolt din ce în ce mai mult”, povesteşte domnul Badiu, gazda.
„Ca gazdă, am cunoscut lumea-ntreagă, stând acasă. Culturi, obiceiuri, lecţii de viaţă…”
Anii au trecut cu repeziciune, transformând oaspeţii care treceau pragul pensiunii Badiu (atât români, cât şi străini), în veritabili prieteni de-ai gazdelor. Şi cel mai important, ei revin şi astăzi.
„Una dintre cele mai plăcute surprize din această activitate o constituie un grup de germani care îşi petrece de 13 ani concediul la mine. Şi stau aproximativ 10 zile aici, în Răşinari. Când s-au împlinit 10 ani le-am organizat o petrecere surpriză, cu produse locale, băuturi de casă”, îşi aminteste domnul Badiu.
Gastronomia marca „Pensiunea Badiu” - invitaţie la Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019
Familia Badiu excelează în prepararea reţetelor tradiţionale locale, dar şi româneşti, în general, acesta fiind unul dintre „secretele” pensiunii, pentru care turiştii revin an de an. Ştim bine că în 2019 Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană, aşa ca domnul Badiu abia aşteaptă să prezinte oaspeţilor câteva dintre gusturile tradiţionale ale acestor meleaguri.
Produsele provin din propria gospodărie, sau de la fermele atestate, locale, fiind pregătite după „reţetele bunicilor”. În pivniţa veche şi răcoroasă proprietarii pregătesc şi păstrează an de an băutura făcută în casă, zacuscă, dulceţuri, murături, siropuri. Domnul Badiu, subliniază importanţa armonizării preparatelor servite turiştilor cu anotimpul respectiv
„La mic-dejun, indiferent de anotimp servim turiştilor brânzeturi diferite, cele mai apreciate fiind cele de la stână, mezeluri făcute în casă, ceaiuri cu plante din grădina noastră, nu ceaiuri „de hârtie”, dulceţuri diverse din beciul nostru, lapte cald etc. În ceea ce priveşte prânzul sau cina, vara servim ciorbe cu foarte multe legume proaspete din grădinile din Răşinari. Tot vara merg foarte bine ciulamaua de pui cu gălbiori de padure. Ciulamua de pui o gătim separat de ciuperci, în sos de vin alb, cu usturoi. Pe timpul iernii, folosim ciorbele cu afumătura rezultată din tăierea porcului, mizând pe ciorbele de fasole, ciorbele cu cartofi, ciorba clară de găină cu tăiţei de casă, urmate de tocăniţe şi fripturi (pui, miel, vită, porc) cu garnitură. Ciorba de ardei umplut este unul dintre preparatele noastre extrem de apreciate şi de cerute, în special de familiile de maghiari. Deserturile noastre sunt foarte apreciate şi le servim în funcţie de anotimp. Primăvara preferăm plăcintele cu rubarbă, vara plăcintele cu fructe de pădure, toamna şi iarna aluaturi dospite, plăcinte cu cremă şi gutui etc”precizează domnul Badiu.
Facilităţi cazare „Badiu’s Guest House, Răşinari”
- 4 camere duble + 1 apartament cu mobiler tradiţional;
- Tv, mini-frigider, Internet wireless, balcon;
- Produse din fermă proprie;
- Servicii de servire a mesei;
- Living, sală de mese cu şemineu rustic;
- Servirea mesei în curte;
- Spaţii verzi de relaxare;
- Parcare.
Pensiunea Badiu
Str. Octavian Goga, nr.786, Rășinari 550227, Sibiu
0745 308 276 (română, engleză, franceză)
info@badiuguesthouse.ro