Îmi amintesc cu emoție și bucurie că ne-am fost alături încă de la apariția ANTREC și a promovării conceptului de turism rural, inclusiv prin promovarea meșterilor populari și a meșteșugurilor.
Prof. Ing. Letiţia Orşivschi Heiser şi Conf. Dr. Maria Stoian, în anii '90 la Standul ANTREC Romania si alaturi de Marius Tuca
Iată că ne-au unit valori comune și atât eu cât și colegii din ANTREC și de la revista “Vacanțe la țară” apreciem tot ce face domnia sa.
Ani la rândul, prof. ing. Letiția Orșivschi Heiser a reprezentat cu mândrie autenticitatea românească la evenimente naționale și internaționale pe care le-am organizat sau la care am fost invitați.
Îi doresc multă putere de muncă și să continue această poveste frumoasă a oului bucovinean încondeiat cât mai mulți ani! La mulți ani!
Muzeul Oului Vama – reper de tradiţie și cultură-n inima Bucovinei
Astăzi, Muzeul Oului Vama-Bucovina, se mândrește cu statutul de cel mai mare și important muzeu de ouă din România. Vizitatorii au o șansa de a face o veritabilă călătorie, printre simbolistica și frumuseţea modelelor din cele peste 18.000 de ouă – atât din Bucovina, diverse colţuri ale ţării, cât și de pe întreg mapamondul – ouă strânse din peste 100 de state. O parte dintre ouăle bucovinene poartă-n detalii, pe coajă, povești vechi închistrite de peste 50 și chiar 100 de ani. Printre simbolurile și motivele folosite pe aceste ouă evidenţiem: ,,coarnele berbecului”, ,,cârja ciobanului”, ,,fierul plugului”, ,,crucea”, ,,spicul”, ,,frunza de stejar” sau ,,cărarea rătacita “ și ,,scara vieţii”.
După anii 90, odată cu dezvoltarea turismului rural și trecerea spre primele structuri de cazare clasificate, turiștii străini veniţi în locurile natale ale Letiţiei Orsivschi au fost foarte impresionaţi de meșteșugurile și obiceiurile descoperite. Astfel au apărut și primele demonstraţii de încondeiere a oului, practic primele rânduri din povestea Muzeului de astăzi.
„Deoarece oul roşu , la creștini este purtătorul unor semnificaţii profunde legate de învierea lui Hristos si de reînnoirea naturii, bucovinenii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând motive decorative ancestrale, de o rară frumuseţe. În Bucovina, armonia culorilor, delicateţea modelelor transmise din generaţie în generaţie şi măiestria execuţiei, au transformat acest meşteşug în artă. Datorită încărcăturii simbolice religioase, ouăle încondeiate sunt folosite nu numai ca obiect de decor, dar şi în practicarea unor ritualuri de purificare, de ingropare pentru bune recolte sau de protectie. Meşteşug şi artă, "scrierea", "pictarea" , ,,inchistrirea”sau "încondeierea" cu ceară fierbinte a ouălelor de Paşte este o activitate extrem de veche a poporului nostru, una dintre valorile eterne al civilizaţiei, un simbol nepieritor ,o chintesenţă a vieţii veşnice şi a renaşterii perpetue, cotribuind la ideea aranjării intr-un muzeu a tuturor acestor minuni. Oul, ca simbol precreștin, apare în toate culturile lumii și, doar cel roșu este ou Pascal. Pe lângă acesta, ouăle pot fi transformate fie în obiect de cult, fie ca simbol aducător de bine și fertilitate, fie folosit ca protector împotriva spiritelor rele, fie îngropat în pământ ca aducător de belșug și prosperitate”, ne povestește Prof. ing. Letiția Orsivschi Heiser.