România şi Republica Moldova unite de Ruta Voievodului Ştefan cel Mare
Traseul tematic „Ruta Voievodului Ştefan cel Mare”
devine o certitudine ca urmare a parteneriatului încheiat între Ministerul Turismului din România şi Republica Moldova. Mai mult decât atât s-au stabilit şi principalele direcţii în ceea ce priveşte schimbul de date statistice, proiecte comune de promovare, schimburi de experienţă, organizarea şi dezvoltarea activităţilor de turism etc.
„Ruta Voievodului Ştefan cel Mare” cuprinde obiective turistice şi destinaţii legate de istoria domnitorului Moldovei cât şi domenii viniviticole, 24 de obiective istorice şi culturale pe teritoriul României
şi circa 10 în Republica Moldova, dintre care menţionăm: Mănăstirea Putna, Cetatea Neamţului, Palatul Culturii din Iaşi, ctitorii din judeţul Vaslui, Orheiul Vechi, Cetatea Soroca, Hrubele Lăpuşna, Crama Mileştii Mici, Chişinău şi altele.
Palatul Culturii din Iaşi
Situat în Piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr.1, Palatul Culturii din Iaşi a fost construit între anii 1906 – 1925 pe locul în care s-a aflat vechea Curte Domnească. Devenind emblema oraşului Iaşi, cu o arhitectură impresionantă, Palatul Culturii găzduieşte o parte considerabilă a istoriei, artei şi culturii zonei Moldovei, fiind, totodată, şi sediul Complexului Muzeal Naţional Moldova.
Iniţial, Palat al Juştiţiei şi Administraţiei din Iaşi, în construcţia sa, arhitectul I.D. Berindey a îmbinat armonios mai multe stiluri: romantic, baroc şi neogotic, pentru ca astăzi să admirăm un obiectiv impresionant cu o înălţime de 55 de metri, cândva cea mai înaltă clădire din Iaşi.
Una dintre cele mai spectaculoase camere este “Sala Voievozilor” unde vizitatorii pe lângă grandoarea arhitecturii interioare pot admira mai multe portrete ale domnitorilor Moldovei, obiecte de mobilier, basoreliefuri şi multe alte mărturii impresionante.
Cetatea Soroca
Cu o primă atestare în data de 12 iulie 1499, ca urmare a unui act de pace dintre Moldova şi Polonia, după ce Ştefan cel Mare îi învisese pe leşi în zona Codrilor Cozminului , Cetatea Soroca este astăzi cea mai bine conservată fortificaţie din Basarabia Istorică, aflată pe malul Nistrului. Forma pe care o întâlnim în prezent, drept cetate zidită din piatră, datează din anii 1543-1546 când, la comanda lui Petru Rareş fortificaţia a fost reconstruită de un grup de meşteri proveniţi din Transilvania.
Una dintre cele mai vizitate şi apreciate zone datorită istoriei, tradiţiilor şi unităţilor de cazare specifice agroturismului şi turismului rural, Orheiul Vechi este situat în valea râului Răut, în raionul Orhei, la aproximativ 60 km de Chişinău. În Orheiul Vechi întâlnim două sate emblemă pentru ospitalitatea Basarabiei, Butuceni
şi Trebujeni. Renaşterea Orheiului a început odată cu înscăunarea lui Ştefan cel Mare la tronul Moldovei. Comerţul, meşteşugurile, forţa militară şi strategică au devenit pilonii pe care s-a ridicat zona moldavă. Totodată, întărind mililar şi fortificând cetatea Orheiului, Ştefan cel Mare îşi propusese să închidă accesul hoardelor de tătari tot mai prezente în liniile dintre Hotin şi Cetatea Albă.
Veche îndeletnicire a moldovenilor, producerea vinului a devenit un veritabil brand turistic, Republica Moldova primind şi titlul de “ţară cu porţile deschise în paradisul vinului”. Reper pentru vinurile Basarabiei este Combinatul "MILESTII MICI", din comuna cu acelaşi nume situat în raionul Ialoveni. Aflat la aproximativ 17 km. de Chişinău, Combinatul “Mileştii Mici” îşi săpa istoria prin galerii răcoroase de pământ sacru, prin anul 1968. Locul, construit iniţial ca o carieră de piatră a fost transformat într-un veritabil “oraş vinicol subteran”, cel mai întins din Europa.
Locaţia ascunde prin adâncurile de calcar (30-85 de metri adâncime), o lungime totală de 200 de km. de galerii destinate transportului şi, o parte, vizitelor turiştilor.
Combinatul “Mileştii Mici” se mândreşte cu un record Guiness Book , în ceea ce priveşte cea mai mare colecţie de vin din lume, 1,5 milioane sticle de vin în “Colecţia de Aur” a vinăriei.








Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







