Hoinari în satele munţilor Cernei
Staţiunea Băile Herculane, pe lângâ rolul balnear, constituie o poartă de plecare pentru o sumedenie de trasee tematice, ecoturistice, pe potecile sălbatice ale munţilor Cernei şi Domogled.
Dintre rezervațiile de pe teritoriul României, Parcul Naţional “Domogled-Valea Cernei”
se remarcă drept cea mai întinsă din totalul celor 13…norocoase şi binecuvântate de natură.
Întinzându-se pe o suprafaţă de peste 60 000 de hectare, Parcul Naţional reprezintă zona vestică extremă a Carpaţilor Meridionali. În componenţa lor intră: munții Cernei, Domogled,Godeanu, Vâlcan și Mehedinți, desfăşurându-se pe raza a trei județe, Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj, acoperind tot bazinul hidrografic al râului Cerna.
Parcul Naţional “Domogled –Valea Cernei” a fost recunoscută drept rezervaţie naturală începând cu anul 1990, funcţionând în actuala formă, cu administraţie proprie din 2003. Astfel, cărări printre calcare, peşteri, grote, lapiezuri, cătune izolate în munţi, mori de apă, izvoare termo-minerale, lacuri, pajişti subalpine şi păduri umbroase cu vegetaţie submediteraneană sunt doar câteva exemple din pitorescul acestor munţi.
34 de trasee turistice în Parcul Național “Domogled-Valea Cernei”
Pe raza Parcului Național “Domogled-Valea Cernei” sunt 34 de trasee turistice, dintre care 20 de trasee sunt omologate şi 14 trasee sunt în curs de omologare.
Cătunul Dobraia din munţii Cernei – uitat de timpuri şi de oameni
Poate cel mai cunoscut şi spectaculos traseu este cel către “Satele de dincolo de nori”, accesibil pe o porţiune prevăzută cu scări de lemn peste versantul stâncos, în zona numită “La Cârlige”.
Dar, către cătunele izolate din munţii Cernei se mai poate ajunge pe o variantă mai lungă, pornind din dreptul motelului Dumbrava ( km.12) la ieşirea din Herculane.
Traseul marcat cu punct roşu,
trece podul peste râul Cerna şi se angajează în urcare printre pajişti, păduri de foiase şi zone calcaroase, aproximativ 2.5 h, până la primele case izolate şi la Biserica din satul Dobraia. Aici oamenii nu dispun de retea de drumuri, curent electric sau magazine, ocupându-se cu creşterea animalelor şi cultivarea legumelor.
Cătunul Dobraia
face parte din comuna Cornereva, în componenţa căreia intră 40 de sate. Biserica din Dobraia
poartă hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, fiind construită de credincioșii din satele izolate în anul 2004. Târnosirea acesteia a avut loc în, iunie 2005, urmată de primirea aprobării pentru cimitir. Până atunci sătenii parcurgeau un drum de 12 km pentru a-şi îngropa morţii.
Traseul către celelalte cătune se continuă pe platoul şi pajiştile munţilor Cernei, pentru un circuit al acestora fiind necesare 8 – 10 h. (Dobraia – Ineleţ – 8 km)
Comuna se întinde în munţii Cernei pe o suprafaţă mai mare decât Bucureştiul. Din cele 40 de sate fac parte şi “Cătunele de dincolo de nori”, Dobraia, unul dintre acestea, înregistrând la ultimul recensământ (2011) un număr de 23 locuitori.








Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







