Bisericuța veche de la Icușeni, Botoşani

revista@vacantelatara.ro
catena-blog
Localitatea Vorona situată la 21 km de municipiul Botoșani, este o veche vatră moldovenească, atestată încă din timpul domnitorului Stefan cel Mare. La o distanță de 5km de centrul comunei Vorona, se află satul Icușeni, un sat mare și frumos locuit de oameni vrednici și gospodari urmași ai domnitorului Ştefan cel Mare, având drept strajă codrii seculari.

În mijlocul satului, într-o poieniță se află o bisericuță frumoasă din lemn, caldă și primitoare asemenea unei căsuțe de demult. Documentele istorice atestă faptul că bisericuța veche de la Icușeni, a fost construită în sec. al XVII-lea cu ajutorul arhimandritului Rafail, starețul Mănăstirii Vorona de la acea vreme.

Lăcașul este construit cu lemn ”de pe loc”, din bârne de stejar cioplite și încheiate la colțuri, temelia este din piatră de râu, iar acoperișul din șindrilă. Catapeteasma este cea originală nu a fost niciodată restaurată, stranele sunt vechi, icoanele au fost înnegrite de vreme, ferestrele mici prin care cu economie pătrunde lumina, pentru că biserica nu a fost niciodată racordată la rețeaua electrică. Atât interiorul cât și exteriorul au fost văruite în alb păstrând atmosfera unei case țărănești tradiționale.
În zilele noastre se mai oficiază Sfânta Liturghie doar o singură dată pe an, pe data de 8 noiembrie, când se sărbătoresc ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și este hramul bisericii, iar oamenii vin în număr foarte mare, mai ales că în jurul ei se află mormintele primului cimitir al satului. Vin și copiii de la școală, tineri și bătrâni cu toții au un sentiment aparte, spunând ”Mergem la biserica noastră, la hramul nostru”. Majoritatea locuitorilor mai în vârstă aici s-au botezat și s-au cununat, în fiecare an în ziua de hram ei își amintesc cu nostalgie de tinerețe, când terenul din jurul bisericii nu era împrejmuit și după Sfânta Liturghie, avea loc acolo hora satului, la care participau cu mult drag.
Datorită unei bune colaborări a preotului paroh cu Primăria Comunei Vorona, în fiecare an, la începutul lunii septembrie în cadrul manifestărilor dedicate ”Săptămânii culturii la Vorona”, în curtea acestui minunat locaș de rugăciune, are loc un concurs de toacă numit ”Toaca trâmbița îngerilor”, la care participă un număr mare de copii, preoți, cadre didactice din comună, dar și din comunele vecine.

Prin grija preotului paroh, a Primăriei Comunei Vorona și a Consiliului Local Vorona, bisericuța a fost supusă unor lucrări și reparații în decursul timpului. În 2007, s-a înnoit acoperișul clopotniței, iar în 2009 s –au făcut reparații capitale, fiind întărită structura de rezistentă a lăcașului, pentru a putea fi menținută o perioada tot mai mare de timp.
Bisericuţa „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril’’, din Icuşeni, prin înfăţişarea ei, prin aspectul ei interior de autentică intimitate spirituală face parte din patrimoniul material şi spiritual al comunei noastre Vorona şi pentru acest motiv este iubită şi preţuită şi se fac eforturi pentru a fi păstrată  în forma ei deosebit de originală cu specific străvechi medieval.
Text: ANCA AXINTE, Centrul de Informare Turistică Vorona

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: