Comuna Ciocăneşti din judeţul Suceava este un veritabil “muzeu în aer liber” ce se întinde de-a lungul cursului Bistriţei Aurii, la poalele Obcinei Mestecănişului şi a munţilor Suhard.
Comuna formată din satele Ciocăneşti şi Botoş a primit din anul 2004 titulatura de “comună-muzeu” datorită unicităţii caselor, faţadele acestora fiind decorate cu motive tradiţionale – inspirate din porturile populare sau de pe ouă încondeiate.
Tradiţia şi tehnica încondeierii ouălor în Ciocăneşti
Specifică zonei Ciocăneştiului este tehnica încondeierii cu ceară de albine. Ceara are rolul de a forma un fundal negru ce se va aplica peste ou. Apoi, peste acesta talentul, măiestria şi imaginaţia se adună şi se strâng în hora creaţiei dând naştere unor decoraţiuni ornamentale de culoare roşie, galbenă şi albă.
Chişiţa, unealta specifică încondeierii ouălor, este folosită şi aici. Ea este formată dintr-o ţeavă metalică, destul de subţire care ascunde în interiorul său un fir de păr de porc, folosit în procesul încondeierii (închistirii) ouălor.
Fiecare ou va fi golit cu ajutorul unei siringi, se va spăla şi se va lăsa la uscat. În tot acest timp ceara de albine va fi pusă la încălzit după care se va aplica de jur împrejurul oului. În faza imediat următoare, oul va fi cufundat în culoarea galbenă, liniile începând să prindă contur, povestea încondeindu-se din ce în ce mai frumos. Urmează apoi o nouă cufundare, de această dată în culoarea roşie, pentru ca oul să se îmbrace într-o nuanţă aprinsă, de foc, cum spun localnicii. Ceara ajută la acoperirea spaţiului rămas dintre liniile duble închistrite. Va urma o ultima scufundare, şi-anume în culoarea neagră. Negrul simbolizează nesfârşitul, eternitatea. Închistrirea poveştii îşi va scrie şi ultimul rând când ceara va fi curăţată cu ajutorul unei cârpe uscate şi a unei surse de căldură… Astfel, vom avea în faţa noastră simpla şi tradiţionala poveste a oului ciocăneştean.
Modele de pe ouăle încondeiate sunt inspirate, la fel ca şi în cazul caselor încondeiate, de cusăturile de pe costumul naţional al acestei zone, descriind momente, obiceiuri şi întâmplări din viaţa sătenilor şi-ale satului.
Muzeul Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti
Unul dintre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le rataţi este Muzeul Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti. Deşi denumirea ne face să ne imaginăm că este doar un muzeul dedicat încondeierii ouălor, trebuie să ştiţi ca muzeul deschis din anul 2007
reprezeintă un veritabil patrimoniu etnografic al acestei zone. De-a lungul anilor în interiorul muzeului, pe lângă expoziţia de ouă încondeiate, putem descoperi mai multe încăperi ce adăpostesc obiecte tradiţionale specifice sătenilor şi meşteşugarilor din Ciocaneşti, o veritabilă colecţie de artă populară, obiecte tradiţionale de la stână, instrumente de olărit, de butinărit şi cărăuşie, machete de plute etc. Pe pereţii altei camere din interior putem admira o impresionantă colecţie de fotografii vechi cu toţi meşterii şi meşteşugarii comunei.
Decoraţiunile “încondeiate” de pe faţadele caselor din Ciocăneşti poartă numele de “pui pe case”. Culorile predominante sunt: albul, negrul, verdele, roşul şi marol. Făuritorul acestei tradiţii este fostul primar, domnul Tomoioagă, prima casă vopsită fiind “Casa-Muzeu Leontina Ţăran”
ANTREC România,
ANTREC Suceava
- prin fostul preşedinte –
doamna Corina Cubleşan, împreună cu
Primăria Ciocăneşti
au avut un rol însemnat în dezvoltarea comunei drept o destinaţie specifică agroturismului şi turismului rural. Festivalurile iniţiate –
Festivalul Naţional al Păstrăvului
şi
Festivalul Ouălor Înondeiate
atrag şi astăzi numeroşi turişti.
Vă recomandăm cazarea la pensiunea Viorica din Ciocăneşti,
un reper pentru conceptul de agroturism promovat de ANTREC şi pentru calitatea gastronomiei tradiţionale acelor locuri.