Ziua Naţională a Turismului Rural 2023 – Marcată în Duminica Floriilor

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Duminica Floriilor reprezintă o dublă sărbătoare pentru noi cei ce iubim turismul rural, cultural și ecologic - fiind și Ziua Naţională a Turismului Rural. Ne bucurăm de o continuitate de 19 ani, timp în care această manifestare a fost și este marcătă în zonele prielnice acestei forme de turism: Fundata, Şirnea, Moieciu, Bran, Râşnov, Prejmer, Rucăr, Dragoslavele, Sărata Monteoru, Berca, Iaşi, Tismana-Peştişani, Horezu, Alba Iulia, Albac, Turia-Băile Balvanyos, Praid, Focşani, Târgu-Neamţ, Agapia, Sibiel, Răşinari, Botiza, Poiana Stampei, Ciocănești, Vama, Eșelniţa, Crişan-Tulcea.

Aminteam și apreciam în fiecare an cum calitatea serviciilor oferite de proprietarii de pensiuni a crescut, destinaţiile rurale sunt tot mai atractive, observând investiţii în agrement, în comunicarea și prezentarea ofertelor de experienţe de vacanţă, promovarea din online etc.

În ultimii ani, prin marcarea Zilei Naţionale a Turismului Rural am căutat să oferim o tendinţă, o tematică pe care ne-o dorim exemplu de bună practică pentru cei ce fac cinste acestui domeniu. Promovarea rutelelor tematice, includerea pensiunilor în programe complexe ale agenţiilor de turism, conceptul de pensiune culturală sunt exemple de tematici ale anilor precedenţi.

Destinaţiile gastronomice și itinerariile gastronomice


În 2023 ne-am propus să punem accentul pe Gastronomia tradiţională – ca element de bază în definirea unei destinaţii rurale. Ne dorim ca gastronomia să fie evidenţiată atât prin conceptul de destinaţie gastronomică, cât și prin itinerarii gastronomice – ca și o continuitate a rutelor tematice dezvoltate în mediul rural și nu numai.

De peste 29 de ani am iniţiat și organizat alături de colegii din ANTREC, proprietarii de structuri turistice, comunităţi și autorităţi locale, profesioniști din turism – festivaluri tradiţionale în care gastronomia a fost una dintre principalele atracţii ale zonei respective. Tot mai prezentă prin conturarea specificului unei regiuni, gastronomia poate fi asemeni portului popular, un etalaon pentru o zonă a ţării. 

Faptul că numărul participanţilor şi vizitatorilor a crescut de la an la an, iar festivalurile gastronomice se bucură de o mediatizare naţională sau internaţională, ne bucură foarte mult. Exemple în acest sens sunt: Festivalul Internaţional de Pomana Porcului, Băile Balvanyos-Turia, Covasna, Festivalul Plăcintelor, Hârja-Oituz, Bacău, Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, Berca, Buzău, Răvăşitul Oilor – Festivalul Brânzei și al Pastramei, Bran, Brașov, Festivalul Păstrăvului, Ciocăneşti, Suceava, Festivalul Răciturilor, Peştişani, Gorj, Festivalul Borşului de Peşte, Crișan, Tulcea, Festivalul Clătitelor, Prejmer, Brașov, “O masă într-o farfurie”, Rucăr, Argeș etc.

Proprietarii de pensiuni au înţeles că a investi în sectorul gastronomic se va vedea în gradul de ocupare al pensiunilor. Mai mult decât atât, pensiunile apelează la bucătări profesionişti, unele preparate din pensiuni, devenind o veritabilă carte de vizită. 

Acestora li se adaugă ideea organizării de circuite cu degustări, brunchuri tematice, mese tradiţionale – care sunt tot mai căutate și cerute de grupurile de turiști atât din ţără cât și de afară. Apreciem și rolul pe care-l au Punctele Gastronomice Locale pe care ni le dorim extinse în cât mai multe zone. 

Şi la ultimile ediţii ale Târgurilor de Turism, standurile regiunilor sau ale unităţilor de cazare, mizează pe acest element de atracţie – gastronomia. Platouri cu produse tradiţionale, sau mici demonstraţii de pregătire ale bunătăţilor sunt prezente an de an. ANTREC a invesit şi a promovat acest concept încă de la primele prezenţe la jumatatea anilor ’90. În paginile revistei “Vacanţe la ţară” ilustrăm și promovăm gastronomia tradiţională într-o rubrică dedicată – “Bunătăţi din pensiuni”.

Vă invităm să descoperiţi destinaţiile rurale din România și să savuraţi bunătăţi tradiţionale dintr-o sumedenie de reţete născute în viaţa satului românesc și transmise din generaţie în generaţie.


Veţi regăsi cu entuziasm şi nostalgie “gustul de odinioară”, adaptat și prezentat la tendinţele din prezent.


La mulţi ani tuturor celor împlicaţi în turismul rural, la cât mai mulţi turiști fericiţi!


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: