Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Aminteam și apreciam în fiecare an cum calitatea serviciilor oferite de proprietarii de pensiuni a crescut, destinaţiile rurale sunt tot mai atractive, observând investiţii în agrement, în comunicarea și prezentarea ofertelor de experienţe de vacanţă, promovarea din online etc.
În ultimii ani, prin marcarea Zilei Naţionale a Turismului Rural am căutat să oferim o tendinţă, o tematică pe care ne-o dorim exemplu de bună practică pentru cei ce fac cinste acestui domeniu. Promovarea rutelelor tematice, includerea pensiunilor în programe complexe ale agenţiilor de turism, conceptul de pensiune culturală sunt exemple de tematici ale anilor precedenţi.
Destinaţiile gastronomice și itinerariile gastronomice
În 2023 ne-am propus să punem accentul pe Gastronomia tradiţională – ca element de bază în definirea unei destinaţii rurale. Ne dorim ca gastronomia să fie evidenţiată atât prin conceptul de destinaţie gastronomică, cât și prin itinerarii gastronomice – ca și o continuitate a rutelor tematice dezvoltate în mediul rural și nu numai.
De peste 29 de ani am iniţiat și organizat alături de colegii din ANTREC, proprietarii de structuri turistice, comunităţi și autorităţi locale, profesioniști din turism – festivaluri tradiţionale în care gastronomia a fost una dintre principalele atracţii ale zonei respective. Tot mai prezentă prin conturarea specificului unei regiuni, gastronomia poate fi asemeni portului popular, un etalaon pentru o zonă a ţării.
Faptul că numărul participanţilor şi vizitatorilor a crescut de la an la an, iar festivalurile gastronomice se bucură de o mediatizare naţională sau internaţională, ne bucură foarte mult. Exemple în acest sens sunt: Festivalul Internaţional de Pomana Porcului, Băile Balvanyos-Turia, Covasna, Festivalul Plăcintelor, Hârja-Oituz, Bacău, Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, Berca, Buzău, Răvăşitul Oilor – Festivalul Brânzei și al Pastramei, Bran, Brașov, Festivalul Păstrăvului, Ciocăneşti, Suceava, Festivalul Răciturilor, Peştişani, Gorj, Festivalul Borşului de Peşte, Crișan, Tulcea, Festivalul Clătitelor, Prejmer, Brașov, “O masă într-o farfurie”, Rucăr, Argeș etc.
Proprietarii de pensiuni au înţeles că a investi în sectorul gastronomic se va vedea în gradul de ocupare al pensiunilor. Mai mult decât atât, pensiunile apelează la bucătări profesionişti, unele preparate din pensiuni, devenind o veritabilă carte de vizită.
Acestora li se adaugă ideea organizării de circuite cu degustări, brunchuri tematice, mese tradiţionale – care sunt tot mai căutate și cerute de grupurile de turiști atât din ţără cât și de afară. Apreciem și rolul pe care-l au Punctele Gastronomice Locale pe care ni le dorim extinse în cât mai multe zone.
Şi la ultimile ediţii ale Târgurilor de Turism, standurile regiunilor sau ale unităţilor de cazare, mizează pe acest element de atracţie – gastronomia. Platouri cu produse tradiţionale, sau mici demonstraţii de pregătire ale bunătăţilor sunt prezente an de an. ANTREC a invesit şi a promovat acest concept încă de la primele prezenţe la jumatatea anilor ’90. În paginile revistei “Vacanţe la ţară” ilustrăm și promovăm gastronomia tradiţională într-o rubrică dedicată – “Bunătăţi din pensiuni”.
Vă invităm să descoperiţi destinaţiile rurale din România și să savuraţi bunătăţi tradiţionale dintr-o sumedenie de reţete născute în viaţa satului românesc și transmise din generaţie în generaţie.
Veţi regăsi cu entuziasm şi nostalgie “gustul de odinioară”, adaptat și prezentat la tendinţele din prezent.
La mulţi ani tuturor celor împlicaţi în turismul rural, la cât mai mulţi turiști fericiţi!