Povești încondeiate în Muzeul Oului - Vama, Bucovina

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

În comuna Vama din frumoasă Bucovină există un loc în care autenticitatea, tradiţia și îndeletnicirile zonei par că s-au strâns sub un singur acoperiș și, mai mult decât atât, este la îndemâna turiștilor avizi de cunoaștere și frumuseţe. Așa vor trece pragul Muzeului Oului din Vama, unde Prof. Letiţia Orsivschi Heiser, gazda, îi va conduce în fascinanta lume plină de culoare și simbolistică a oului încondeiat.

La început de poveste

 

Și ca orice poveste autentică și aceasta a Muzeului Oului începe cu „a fost odată o cămăruţă în Vama” , spaţiu în care părinţii doamnei Orsivschi strânsesră porturi tradiţionale, ștergare, ţesături locale, covoare, icoane vechi și o covată cu ouă încondeiate, purtate din generaţie-n generaţie de la bunici și străbunici. Dupa anii 90, odată cu dezvoltarea turismului rural  și trecerea spre primele structuri de cazare clasificate, turiștii străini veniţi în locurile natale ale Letiţiei Orsivschi au fost foarte impresionaţi de meșteșugurile și obiceiurile descoperite. Astfel au apărut și primele demonstraţii de încondeiere a oului, practic primele rânduri din povestea Muzeului de astăzi.

      „Deoarece oul roşu , la creștini este purtătorul unor semnificaţii profunde legate de învierea lui Hristos si de reînnoirea naturii, bucovinenii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând motive decorative ancestrale, de o rară frumuseţe.

 

În Bucovina, armonia culorilor, delicateţea modelelor transmise din generaţie în generaţie şi măiestria execuţiei, au transformat acest meşteşug în artă. Datorită încărcăturii simbolice religioase, ouăle încondeiate sunt folosite nu numai ca obiect de decor, dar şi în practicarea unor ritualuri de purificare, de ingropare pentru bune recolte sau de protectie.

Meşteşug şi artă, "scrierea", "pictarea" , ,,inchistrirea”sau "încondeierea" cu ceară fierbinte a ouălelor de Paşte este o activitate extrem de veche a poporului nostru, una dintre valorile eterne al civilizaţiei, un simbol nepieritor ,o chintesenţă a vieţii veşnice şi a renaşterii perpetue, cotribuind la ideea aranjării intr-un muzeu a tuturor acestor minuni. Oul, ca simbol precreștin, apare în toate culturile lumii și, doar cel roșu este ou Pascal. Pe lângă acesta, ouăle pot fi transformate fie în obiect de cult, fie ca simbol aducător de bine și fertilitate, fie folosit ca protector împotriva spiritelor rele, fie îngropat în pământ ca aducător de belșug și prosperitate”, ne povestește Prof. Letitia Orsivschi Heiser. 


Muzeul Oului Vama – reper de tradiţie și cultură-n inima Bucovinei

 

Astăzi, Muzeul Oului Vama-Bucovina, se mândrește cu statutul de cel mai mare și important muzeu de ouă din România. Vizitatorii au o șansa de a face o veritabilă călătorie, printre simbolistica și frumuseţea modelelor din cele peste 15 000 de exponate – atât din Bucovina, diverse colţuri ale ţării, cât și de pe întreg mapamondul – ouă strânse din 82 de state. 


O parte dintre ouăle bucovinene poartă-n detalii, pe coajă, povești vechi închistrite de peste 50 și chiar 100 de ani. Printre simbolurile și motivele folosite pe aceste ouă evidenţiem: ,,coarnele berbecului”, ,,cârja ciobanului”, ,,fierul plugului”, ,,crucea”, ,,spicul”, ,,frunza de stejar” sau ,,cărarea rătacita “ și ,,scara vieţii”.

 

 Modelele de ouă atrag inclusiv prin diversitate formelor, dimensiunilor și, bineînţeles, a culorilor. Vorbim de colecţii impresionante dispuse pe o suprafaţă de peste 800 mp, în 10 încăperi tematice. Vom remarca ouă rare de găină, raţă, gâscă, fazan, potârnichie, vrabie, prepeliţă, porumbel, păun, struţ, emu, nandu, flamingo, broască ţestoasă, varan, crocodil etc. Acestora li se adaugă ouă confecţionate din diferite materiale: sticlă, lemn, porţelan, ceramică, pietre semipreţioase. 

„Colecţia Muzeului s-a îmbogăţit mereu, invitaţiile și expoziţiile internaţionale s-au înmulţit, eu fiind artist recunoscut la nivel internaţional. Pe lângă aceste evenimente au fost călătoriile de vacanţă, destinaţii special alese în zone unde exista tradiţia decorării ouălor și de unde artiștii nu prea puteau ajunge în Europa: ţări asiatice, state din America Latină și de Sud, insule din Marea Caraibelor și Oceanul Indian, eu vizitănd 59 ţări, locuri de unde am adus la Muzeul Oului Vama-Bucovina, exponate dintre cele mai speciale. Marea mea bucurie a fost să avem vizitatori din toate colţurile lumii și să primesc ouă din miez de eucalypt din Madagascar, ouă cu măști din Bali, ouă lucrate de artizanii din Reunion sau ouă din porţelan , lemn sau cu aplicaţii textile. De la o turistă din Australia am primit un ou de emu lucrat de catre aborigeni, cu o vechime de peste 150 ani, dar de la bunica dânsei”, afirmă doamna Letitia Orsivschi Heiser.

 


Noutăţile Muzeului Oului Vama-Bucovina

Astfel, cu o colecţie care se îmbogătea impresionant de la an la an, în anul 2021 a fost deschisă o nouă secţiune a Muzeului Oului din Vamă. Este vorba despre o frumoasă casă tradiţională unde vizitatorii vor găsi ouă lucrate în zonele mănăstirilor, ouă lucrate de minorităţi, o zonă a oualelor cu povești nemuritoare și personaje celebre – o atracţie dedicată celor mici.


De-a lungul celor 29 ani de activitate, au tregul pragul Muzeului Oului Vama-Bucovina personalităţi artistice, politice, culturale, ambasadori, corpuri diplomatice: Dolph Lundgren-actor american, Liza Panait, Irina Margareta Nistor,Corina Chiriac, Fuego, Stela Enache, ,dr. Leon Danaila, acad. Mihai Cimpoi-Chisinau, Cristian Tabara(in vizita privata , dar si cu TVR), Daniela Condurache, Laura Lavric, Mircea Groza, Ioan Guri Pascu etc.


„Am fost onorată ca activitatea mea și a Muzeului Oului Vama-Bucovina să fie recunoscute și recompensate de distincţii naţionale și internaţionale. În anul centenar, Muzeul Oului Vama Bucovina a primit distincţia ,,Meritul Bucovinei”, iar în anul 2022 am primit din partea Cosiliului Local titlul de ,,Cetăţean de Onoare al comunei Vama”, distincţia ,,Oamenii Patrimoniului” din partea USV și diploma de ,,Performanţă și Merit” la cei 30 ani de activitate a IMM Suceava. Sunt membră a Asociatiei Creatorilor Populari din România începând cu anul 1998 și a WORLD EGG ARTISTS ASSOCIATION din 2014.

Însă, indiferent unde mă poartă pașii, sufletul meu este mereu la Vama și la frumuseţile adunate de mine, în muzeu! Ca să vă convingeţi de frumuseţea oului bucovinean sau de pretutindeni, ca să auziţi povestea oului, ca sa va bucurati sufletul de frumos și de artă în cele mai diverse combinaţii, vă aşteptăm cu drag să veniţi în ,,inima Bucovinei'', la Muzeul Oului –Vama Bucovina!


Muzeul Oului Vama-Bucovina

https://www.muzeuloului-vama.com/

 

Strada Gării, 20

Vama, Suceava,

+40 745 869 529

Program:  Luni-Duminică:10-14 în extrasezon

Sezonul turistic și în perioada vacanţelor: 10-16.

Text: Cristian Catană, Letiţia Orsivschi Heiser

Fotografii: Muzeului Oului Vama

 

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page