Povești încondeiate în Muzeul Oului - Vama, Bucovina

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

În comuna Vama din frumoasă Bucovină există un loc în care autenticitatea, tradiţia și îndeletnicirile zonei par că s-au strâns sub un singur acoperiș și, mai mult decât atât, este la îndemâna turiștilor avizi de cunoaștere și frumuseţe. Așa vor trece pragul Muzeului Oului din Vama, unde Prof. Letiţia Orsivschi Heiser, gazda, îi va conduce în fascinanta lume plină de culoare și simbolistică a oului încondeiat.

La început de poveste

 

Și ca orice poveste autentică și aceasta a Muzeului Oului începe cu „a fost odată o cămăruţă în Vama” , spaţiu în care părinţii doamnei Orsivschi strânsesră porturi tradiţionale, ștergare, ţesături locale, covoare, icoane vechi și o covată cu ouă încondeiate, purtate din generaţie-n generaţie de la bunici și străbunici. Dupa anii 90, odată cu dezvoltarea turismului rural  și trecerea spre primele structuri de cazare clasificate, turiștii străini veniţi în locurile natale ale Letiţiei Orsivschi au fost foarte impresionaţi de meșteșugurile și obiceiurile descoperite. Astfel au apărut și primele demonstraţii de încondeiere a oului, practic primele rânduri din povestea Muzeului de astăzi.

      „Deoarece oul roşu , la creștini este purtătorul unor semnificaţii profunde legate de învierea lui Hristos si de reînnoirea naturii, bucovinenii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând motive decorative ancestrale, de o rară frumuseţe.

 

În Bucovina, armonia culorilor, delicateţea modelelor transmise din generaţie în generaţie şi măiestria execuţiei, au transformat acest meşteşug în artă. Datorită încărcăturii simbolice religioase, ouăle încondeiate sunt folosite nu numai ca obiect de decor, dar şi în practicarea unor ritualuri de purificare, de ingropare pentru bune recolte sau de protectie.

Meşteşug şi artă, "scrierea", "pictarea" , ,,inchistrirea”sau "încondeierea" cu ceară fierbinte a ouălelor de Paşte este o activitate extrem de veche a poporului nostru, una dintre valorile eterne al civilizaţiei, un simbol nepieritor ,o chintesenţă a vieţii veşnice şi a renaşterii perpetue, cotribuind la ideea aranjării intr-un muzeu a tuturor acestor minuni. Oul, ca simbol precreștin, apare în toate culturile lumii și, doar cel roșu este ou Pascal. Pe lângă acesta, ouăle pot fi transformate fie în obiect de cult, fie ca simbol aducător de bine și fertilitate, fie folosit ca protector împotriva spiritelor rele, fie îngropat în pământ ca aducător de belșug și prosperitate”, ne povestește Prof. Letitia Orsivschi Heiser. 


Muzeul Oului Vama – reper de tradiţie și cultură-n inima Bucovinei

 

Astăzi, Muzeul Oului Vama-Bucovina, se mândrește cu statutul de cel mai mare și important muzeu de ouă din România. Vizitatorii au o șansa de a face o veritabilă călătorie, printre simbolistica și frumuseţea modelelor din cele peste 15 000 de exponate – atât din Bucovina, diverse colţuri ale ţării, cât și de pe întreg mapamondul – ouă strânse din 82 de state. 


O parte dintre ouăle bucovinene poartă-n detalii, pe coajă, povești vechi închistrite de peste 50 și chiar 100 de ani. Printre simbolurile și motivele folosite pe aceste ouă evidenţiem: ,,coarnele berbecului”, ,,cârja ciobanului”, ,,fierul plugului”, ,,crucea”, ,,spicul”, ,,frunza de stejar” sau ,,cărarea rătacita “ și ,,scara vieţii”.

 

 Modelele de ouă atrag inclusiv prin diversitate formelor, dimensiunilor și, bineînţeles, a culorilor. Vorbim de colecţii impresionante dispuse pe o suprafaţă de peste 800 mp, în 10 încăperi tematice. Vom remarca ouă rare de găină, raţă, gâscă, fazan, potârnichie, vrabie, prepeliţă, porumbel, păun, struţ, emu, nandu, flamingo, broască ţestoasă, varan, crocodil etc. Acestora li se adaugă ouă confecţionate din diferite materiale: sticlă, lemn, porţelan, ceramică, pietre semipreţioase. 

„Colecţia Muzeului s-a îmbogăţit mereu, invitaţiile și expoziţiile internaţionale s-au înmulţit, eu fiind artist recunoscut la nivel internaţional. Pe lângă aceste evenimente au fost călătoriile de vacanţă, destinaţii special alese în zone unde exista tradiţia decorării ouălor și de unde artiștii nu prea puteau ajunge în Europa: ţări asiatice, state din America Latină și de Sud, insule din Marea Caraibelor și Oceanul Indian, eu vizitănd 59 ţări, locuri de unde am adus la Muzeul Oului Vama-Bucovina, exponate dintre cele mai speciale. Marea mea bucurie a fost să avem vizitatori din toate colţurile lumii și să primesc ouă din miez de eucalypt din Madagascar, ouă cu măști din Bali, ouă lucrate de artizanii din Reunion sau ouă din porţelan , lemn sau cu aplicaţii textile. De la o turistă din Australia am primit un ou de emu lucrat de catre aborigeni, cu o vechime de peste 150 ani, dar de la bunica dânsei”, afirmă doamna Letitia Orsivschi Heiser.

 


Noutăţile Muzeului Oului Vama-Bucovina

Astfel, cu o colecţie care se îmbogătea impresionant de la an la an, în anul 2021 a fost deschisă o nouă secţiune a Muzeului Oului din Vamă. Este vorba despre o frumoasă casă tradiţională unde vizitatorii vor găsi ouă lucrate în zonele mănăstirilor, ouă lucrate de minorităţi, o zonă a oualelor cu povești nemuritoare și personaje celebre – o atracţie dedicată celor mici.


De-a lungul celor 29 ani de activitate, au tregul pragul Muzeului Oului Vama-Bucovina personalităţi artistice, politice, culturale, ambasadori, corpuri diplomatice: Dolph Lundgren-actor american, Liza Panait, Irina Margareta Nistor,Corina Chiriac, Fuego, Stela Enache, ,dr. Leon Danaila, acad. Mihai Cimpoi-Chisinau, Cristian Tabara(in vizita privata , dar si cu TVR), Daniela Condurache, Laura Lavric, Mircea Groza, Ioan Guri Pascu etc.


„Am fost onorată ca activitatea mea și a Muzeului Oului Vama-Bucovina să fie recunoscute și recompensate de distincţii naţionale și internaţionale. În anul centenar, Muzeul Oului Vama Bucovina a primit distincţia ,,Meritul Bucovinei”, iar în anul 2022 am primit din partea Cosiliului Local titlul de ,,Cetăţean de Onoare al comunei Vama”, distincţia ,,Oamenii Patrimoniului” din partea USV și diploma de ,,Performanţă și Merit” la cei 30 ani de activitate a IMM Suceava. Sunt membră a Asociatiei Creatorilor Populari din România începând cu anul 1998 și a WORLD EGG ARTISTS ASSOCIATION din 2014.

Însă, indiferent unde mă poartă pașii, sufletul meu este mereu la Vama și la frumuseţile adunate de mine, în muzeu! Ca să vă convingeţi de frumuseţea oului bucovinean sau de pretutindeni, ca să auziţi povestea oului, ca sa va bucurati sufletul de frumos și de artă în cele mai diverse combinaţii, vă aşteptăm cu drag să veniţi în ,,inima Bucovinei'', la Muzeul Oului –Vama Bucovina!


Muzeul Oului Vama-Bucovina

https://www.muzeuloului-vama.com/

 

Strada Gării, 20

Vama, Suceava,

+40 745 869 529

Program:  Luni-Duminică:10-14 în extrasezon

Sezonul turistic și în perioada vacanţelor: 10-16.

Text: Cristian Catană, Letiţia Orsivschi Heiser

Fotografii: Muzeului Oului Vama

 

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: