Vară-n culori pe crestele munților Rodnei

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Întinzându-se pe o suprafață de peste 47.000 de hectare, Parcul Național Munții Rodnei este considerat ca fiind al doilea cel mai întins Parc Național din România, după Munții Maramureșului. 

Începând din anul 1932, în jurul arealului alpin din zona Pietrosu Mare, elementele de floră și faună descoperite au dus la declararea munților Rodnei, rezervație a Biosferei. Totodată, vârful Pietrosu Rodnei – 2303 m - reprezintă cel mai înalt vârf din Parcul Național Munții Rodnei, cât și din Carpații Orientali. 

În perioada cuaternară ghețarii acopereau înălțimile munților Rodnei, mărturii ale reliefului glacaiar întâlnind în zonele de creastă – custuri, văi și circuri glaciare, peșteri cât și o sumedenie de lacuri glaciare. Dintre acestea lacul Lala Mare este considerat cel mai mare lac glaciar din Carpații Orientali, iar lacul Iezer este unul dintre cele mai vizitate lacuri datorită poziționării pe traseul montan spre vârful Pietrosu Rodnei.

Arii protejate în Parcul Național Munții Rodnei

Rezervații cu statut de protecție strictă:

Pietrosu Mare;

Piatra Rea;

Bila-Lala;

Corongiș.

 

Rezervații cu statut de protecție integrală:

Rezervația botanică „Poiana cu Narcise din Masivul Saca”;

Rezervația mixtă „Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei”;

Rezervația speologică „Peștera Cobasel";

Rezervația mixtă „Izvoarele Mihăiesei";

Rezervația naturală Izvorul Bătrâna;

Rezervația Valea Cormaia. Stop caseta

 

Una dintre cele mai pitorești și spectaculoase drumeții din Parcul Național Munții Rodnei are ca poartă de plecare stațiunea Borșa vizând obiectivele:  Schitul Pietroasa, Lacul glaciar Iezer și vârful Pietrosu Rodnei.

Drumeția este recomandată turiștilor cu o condiție fizică bună și echipament montan adecvat. Traseul pornește din dreptul Schitului Pietroasa, urmând marcajul bandă albastră. Timp: 2,5h – Lacul Iezer, 4 h – Vârful Pietrosu Rodnei.

Popas de suflet la Schitul și Mănăstirea Pietroasa – tihnă la poalele munților Rodnei

Purtând hramul “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” locașul de închinăciune a fost clădit în anul 2007, la 5 km de la orașul Borșa, pe un platou aflat la 1000 m, pe un teren donat de famila Timiș. Începând cu anul 2013 schitul a devenit mănăstire, stareță fiind Ioanichia Timiș. Povestea schitului este cu atât mai specială cu cât două din cele 5 fete ale familiei Timiș sunt maici la Mănăstirea Pietroasa, iar celelalte trei la alte mănăstiri din țară. 

La pas spre Vârful Pietrosu Rodnei – 2303m

Înălțimile munților Rodnei vor atrage turiștii pe drumul forestier care pornește pe lângă mănăstirea Pietroasa. După aproximativ 30 minute drumul forestier lasă locul potecii montane care se angajează timp de 2 ceasuri într-o urcare susținută, șerpuind prin pădurea umbroasă. Înainte de a ieși în zona alpină vom întâlni un izvor, de unde turiștii pot lua apă, fiind singurul izvor de pe parcursul traseului. 

amfiteatrului glaciar care se deschide în fața noastră, în dreptul Stației meteo. Din acest punct poteca continuă printre jnepeni și râuri repezi de munte, conducându-ne după 20 de minute pe malul lacului glaciar Iezer.

Lacul Iezer se află situat la altitduinea de 1825 de metri, având o adâncime maximă de 2.5 metri. Un aspect inedit este faptul că privit de sus, din zona crestei, Lacul Iezer are forma hărții României.

Din dreptul lacului Iezer poteca continuă în urcare susținută, în zig-zag, până pe vârful Pietrosu Rodnei – 2303 m, durata fiind de aproximativ 1h și 30 minute de la lac, urmând același marcaj bandă albastră. Vârful Pietrosu Rodnei este înconjurat de văi și circuri glaciare: Zănoaga Iezerului, Zănoaga Mare și Zănoaga Mică.

În lunile Iunie-Iulie zona de creastă a munților Rodnei oferă un peisaj deosebit datorită înfloririi bujorului de munte – rhododendron, insule de culoare roz alternând cu zonele care mai poartă zăpezi chiar și-n lunile de vară. Totodată, alături de munții Retezat, munții Rodnei sunt singurii în care putem întâlni marmote.

Descoperiți farmecul drumețiilor montane și multe alte excursii în România cu Scorilo Travel Vacanțe – www.scorilotravelvacante.ro

Text, fotografii: Cristian Catana

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: