Începând din anul 1932, în jurul arealului alpin din zona Pietrosu Mare, elementele de floră și faună descoperite au dus la declararea munților Rodnei, rezervație a Biosferei. Totodată, vârful Pietrosu Rodnei – 2303 m - reprezintă cel mai înalt vârf din Parcul Național Munții Rodnei, cât și din Carpații Orientali.
În perioada cuaternară ghețarii acopereau înălțimile munților Rodnei, mărturii ale reliefului glacaiar întâlnind în zonele de creastă – custuri, văi și circuri glaciare, peșteri cât și o sumedenie de lacuri glaciare. Dintre acestea lacul Lala Mare este considerat cel mai mare lac glaciar din Carpații Orientali, iar lacul Iezer este unul dintre cele mai vizitate lacuri datorită poziționării pe traseul montan spre vârful Pietrosu Rodnei.
Arii protejate în Parcul Național Munții Rodnei
Rezervații cu statut de protecție strictă:
Pietrosu Mare;
Piatra Rea;
Bila-Lala;
Corongiș.
Rezervații cu statut de protecție integrală:
Rezervația botanică „Poiana cu Narcise din Masivul Saca”;
Rezervația mixtă „Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei”;
Rezervația speologică „Peștera Cobasel";
Rezervația mixtă „Izvoarele Mihăiesei";
Rezervația naturală Izvorul Bătrâna;
Rezervația Valea Cormaia. Stop caseta
Una dintre cele mai pitorești și spectaculoase drumeții din Parcul Național Munții Rodnei are ca poartă de plecare stațiunea Borșa vizând obiectivele: Schitul Pietroasa, Lacul glaciar Iezer și vârful Pietrosu Rodnei.
Drumeția este recomandată turiștilor cu o condiție fizică bună și echipament montan adecvat. Traseul pornește din dreptul Schitului Pietroasa, urmând marcajul bandă albastră. Timp: 2,5h – Lacul Iezer, 4 h – Vârful Pietrosu Rodnei.
Popas de suflet la Schitul și Mănăstirea Pietroasa – tihnă la poalele munților Rodnei
Purtând hramul “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” locașul de închinăciune a fost clădit în anul 2007, la 5 km de la orașul Borșa, pe un platou aflat la 1000 m, pe un teren donat de famila Timiș. Începând cu anul 2013 schitul a devenit mănăstire, stareță fiind Ioanichia Timiș. Povestea schitului este cu atât mai specială cu cât două din cele 5 fete ale familiei Timiș sunt maici la Mănăstirea Pietroasa, iar celelalte trei la alte mănăstiri din țară.
La pas spre Vârful Pietrosu Rodnei – 2303m
Înălțimile munților Rodnei vor atrage turiștii pe drumul forestier care pornește pe lângă mănăstirea Pietroasa. După aproximativ 30 minute drumul forestier lasă locul potecii montane care se angajează timp de 2 ceasuri într-o urcare susținută, șerpuind prin pădurea umbroasă. Înainte de a ieși în zona alpină vom întâlni un izvor, de unde turiștii pot lua apă, fiind singurul izvor de pe parcursul traseului.
amfiteatrului glaciar care se deschide în fața noastră, în dreptul Stației meteo. Din acest punct poteca continuă printre jnepeni și râuri repezi de munte, conducându-ne după 20 de minute pe malul lacului glaciar Iezer.
Lacul Iezer se află situat la altitduinea de 1825 de metri, având o adâncime maximă de 2.5 metri. Un aspect inedit este faptul că privit de sus, din zona crestei, Lacul Iezer are forma hărții României.
Din dreptul lacului Iezer poteca continuă în urcare susținută, în zig-zag, până pe vârful Pietrosu Rodnei – 2303 m, durata fiind de aproximativ 1h și 30 minute de la lac, urmând același marcaj bandă albastră. Vârful Pietrosu Rodnei este înconjurat de văi și circuri glaciare: Zănoaga Iezerului, Zănoaga Mare și Zănoaga Mică.
În lunile Iunie-Iulie zona de creastă a munților Rodnei oferă un peisaj deosebit datorită înfloririi bujorului de munte – rhododendron, insule de culoare roz alternând cu zonele care mai poartă zăpezi chiar și-n lunile de vară. Totodată, alături de munții Retezat, munții Rodnei sunt singurii în care putem întâlni marmote.
Descoperiți farmecul drumețiilor montane și multe alte excursii în România cu Scorilo Travel Vacanțe – www.scorilotravelvacante.ro
Text, fotografii: Cristian Catana