Vă prezentăm și noi o astfel de drumeţie pitorească datorită cromaticii pădurii și peisajului montan, cărările Parcului Naţional “Piatra Craiului”, în judeţele Brașov (Șirnea-Fundata) și Argeș (Dâmbovicioara, Ciocanu). Este vorba de un circuit Șirnea – Dâmbovicioara – Ciocanu, având ca obiective intermediare: zona Curmătura Groapelor, Cheile Brusturetului, Cabana Brusturet, satul Ciocanu și Șirnea. Traseul cu o durată de 4h ½ min are o dificultate ușoară spre medie, fiind accesibil tuturor categoriilor de turiști cu echipament montan adecvat. Traseul ce pornește din Șirnea până-n Curmătura Groapelor este marcat cu triunghi roșu, urmând apoi crucea galbenă până la Cabana Brusturet, apoi dungă galbenă până în localitatea Ciocanu, respectiv Șirnea.
În Parcul Naţional Piatra Craiului drumeţii au la dispoziţie 42 de trasee turistice să descoepere sălbăticia şi peisajele pitoreşti, cât şi tradiţiile şi comunităţile locale. Creasta Pietrei Craiului se remarcă drept cea mai înaltă şi cea mai lungă creastă de calcar din ţară (25 km), având înălţimea maximă în vârful La Om (Piscul Baciului) – 2328 m.
Plecând din Șirnea (1250m), vom părăsi drumul auto cotind spre stânga, în urcare ușoară, pe uliţele bătătorite de ani. Ne vom orienta după marcajul turistic – triunghi roșu -. Adesea, privirea ne va fi furată de peisajul agropastoral, cu case risipite pe dealuri şi coaste de munte, cu fâneţe cu căpiţe printre care oile, vacile şi caii pasc în tihnă. Semeaţă, în urma noastră, creasta Bucegilor ni se înfăţișează în toată splendoarea. Din loc în loc mai găsim și gospodării tradiţionale cu case cu tindă, construite din bârne orizontale de lemn cioplite cu barda cu două sau patru feţe, cu zidărie de piatră la temelie şi cu acoperişuri cu şindrilă, din ce în ce mai rară, din păcate. Încă din vremurile străvechi, în aceste zone sătenii s-au ocupat cu creşterea animalelor, păstoritul şi prelucrarea lemnului.
Înainte de a ajunge în partea superioară a punctului “Curmătura Groapelor” – 1389 m, unde vom întâlni panoul informativ și săgeţi indicatoare, vom admira zările care se deschid, oferind perspective spectaculoase către întreaga localitate Șirnea și creasta Bucegilor. Vom continua în coborâre ușoară prin pădure până la o intersecţie de drumuri. Spre Cabana Brusturet, poteca se orientează spre stânga, urmărind noul marcaj bandă galbenă. Continuăm pe vechiul drum forestier, aproximativ 45 minute, și ne vom lăsa furaţi de spectacolul în calcare și stânci ce ne va conduce spre Cheile Brusturetului și cabana Brusturet.
Pentru a ajunge înapoi în Șirnea, vom continua în urcare ușoară spre Satul Ciocanu, prin păduri și pajiști ce oferă un spectacol aparte mai ales în lunile de toamnă. Vom continua pe marcaj bandă galbenă până la primele gospodării tradiţionale din satul Ciocanul, comuna Dâmbovicioara. Dupa aproximativ 1 h intersectăm drumul auto ce coboară până în centrul localităţii Șirnea, această bucată de traseu fiind comuna cu traseul ecoturistic tematic “Hoinăreală prin Șirnea” marcat cu omuleţ albastru.
În Șirnea vă recomandăm să vizitaţi Muzeul Etnografic “Nicolae Frunteș”, un loc impresionant dedicat tradiţiei și istoriei acestor locuri, Legendei Branului dar și o secţie dedicată sportului olimpic.
Masivul Piatra Craiului a devenit Rezervaţie Naturală începând cu data de 28 Martie 1938. Titulatura de „Parc Naţional” a fost primită în anul 1990, acesta întinzându-se pe o suprafaţă de 14766 ha în judeţele Braşov şi Argeş. Buna adminsitrare a rezervaţiei, conservarea biodiversităţii şi amenajările ecoturistice au făcut ca în anul 2005, Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului să primească Diploma Europeană a Consiliului Europei pentru Arii Protejate.
Fotografii, Text: Cristian Catana
Vă invităm să descoperiţi frumusetea drumeţiilor prin Piatra Craiului, cât și alte excursii și circuite tematice cu agenţia de turism “Scorilo Travel Vacanţe”. www.scorilotravelvacante.ro