Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Expoziţia “Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”
Seria evenimentelor culturale care au tras numeroși turiștii a continuat prin expoziţa “Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”, găzduită în perioada 18 Mai – 1 Octombrie 2023, de către Muzeul Naţional de Artă Timișoara.
În tot acest timp viztatorii au avut ocazia să admire peste 200 de obiecte apaţinând celei mai importante colecţii de artă preistorică din estul Europei. O alăturare de istorie și cultură binevenită, cuprinzând podoabe și obiecte de artă cu o vechime de peste 5000 – 7000 de ani, unite într-o ceramică impresionantă, ce-a devenit rapid obiect de studiu pe întregul mapamond.
Din expoziţie nu au lipsit creaţii emblematice Culturii Cucuteni precum: “Hora de la Frumușica”, “Sfânta Familie”, “Gânditorul de la Târpești”, “Soborul Zeițelor”, statuetele antropomofe ale Complexului de la Ghelăiești, figurinele zoomorfe stilizate aparținând Complexului Cultural Precucuteni-Cucuteni, zeițe antropomorfe și amfore ritualice, dedicate acestora etc.
O atracţie inedită a expoziţiei a reprezentat-o și posibilitatea de a îmbina vizita cu o audiție a unor creații muzicale ce puteau fi accesate prin intermediul unui cod QR.
„Opt piese muzicale, special compuse de artiștii Alexandru Hegyesi (Shanyio) și Robert Nedelcu pentru această expoziție, se îmbină perfect cu imaginile obiectelor expuse și te poartă într-o călătorie în timp, în vremurile imemoriale ale Civilizației Cucuteni, evocând elemente fizice primordiale cu caracter universal. Fiecare creație muzicală a fost inspirată de cele mai reprezentative lucrări ale expoziției”, au declarat reprezentanţii Muzeului de Artă Timișoara.
Specific culturii Cucuteni este elementul decorativ de tip spirală, pe o ceramică pictată în culori predominante – alb, roșu și negru. Primele mărturii aparţinând culturii Cucuteni datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Perioada de înflorire a acestui culturi este estimată între anii 5000 – 3500 î.Hr, curprinzănd zone din: Moldova, Nord-Estul Munteniei, Sud-Estul Transilvaniei.
„Această expoziție de anvergură, rod al colaborării dintre Academia Română și Complexul Muzeal Național Neamț, deținătorul unui patrimoniu reprezentativ pentru cultura Cucuteni, vine să completeze paleta preocupărilor Filialei Timișoara a Academiei și prin diseminarea valorilor patrimoniului cultural national”, a declarat Acad. Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române,
Vizita spaţiilor expoziţionale face parte dintr-o “Art-Călatorie” mai lungă organizată de Asociația „Prietenii Muzeului Național de Artă al României” (PMNAR).
Aceste evenimente sunt susţinute prin Programul Catena pentru Artă.
Text si fotografii: Maria Stoian