“Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”, Muzeul Naţional de Artă Timișoara

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Pentru Timișoara, anul 2023 este unul special, bucurându-se de titulatura de Capitală Europeană a Culturii. Alăturându-se orașelor Elefsina (Grecia) și Veszprem (Ungaria), Timișoara este gazda unei multitudini de manifestări care celebrează cultura în toate formele sale. Prin conferirea acestor titluri se urmărește promovarea durabilă a orașelor prin cultură, atragerea turiștilor și responsabilizarea comunităţilor în dorinţa unui impact pozitiv social și economic.

Expoziţia “Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”

Seria evenimentelor culturale care au tras numeroși turiștii a continuat prin expoziţa “Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”, găzduită în perioada 18 Mai – 1 Octombrie 2023, de către Muzeul Naţional de Artă Timișoara.

În tot acest timp viztatorii au avut ocazia să admire peste 200 de obiecte apaţinând celei mai importante colecţii de artă preistorică din estul Europei. O alăturare de istorie și cultură binevenită, cuprinzând podoabe și obiecte de artă cu o vechime de peste 5000 – 7000 de ani, unite într-o ceramică impresionantă, ce-a devenit rapid obiect de studiu pe întregul mapamond. 

Din expoziţie nu au lipsit creaţii emblematice Culturii Cucuteni precum: “Hora de la Frumușica”, “Sfânta Familie”, “Gânditorul de la Târpești”, “Soborul Zeițelor”, statuetele antropomofe ale Complexului de la Ghelăiești, figurinele zoomorfe stilizate aparținând Complexului Cultural Precucuteni-Cucuteni, zeițe antropomorfe și amfore ritualice, dedicate acestora etc.

O atracţie inedită a expoziţiei a reprezentat-o și posibilitatea de a îmbina vizita cu o audiție a unor creații muzicale ce puteau fi accesate prin intermediul unui cod QR. 

„Opt piese muzicale, special compuse de artiștii Alexandru Hegyesi (Shanyio) și Robert Nedelcu pentru această expoziție, se îmbină perfect cu imaginile obiectelor expuse și te poartă într-o călătorie în timp, în vremurile imemoriale ale Civilizației Cucuteni, evocând elemente fizice primordiale cu caracter universal. Fiecare creație muzicală a fost inspirată de cele mai reprezentative lucrări ale expoziției”, au declarat reprezentanţii Muzeului de Artă Timișoara.

Specific culturii Cucuteni este elementul decorativ de tip spirală, pe o ceramică pictată în culori predominante – alb, roșu și negru. Primele mărturii aparţinând culturii Cucuteni datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Perioada de înflorire a acestui culturi este estimată între anii 5000 – 3500 î.Hr, curprinzănd zone din: Moldova, Nord-Estul Munteniei, Sud-Estul Transilvaniei. 


„Această expoziție de anvergură, rod al colaborării dintre Academia Română și Complexul Muzeal Național Neamț, deținătorul unui patrimoniu reprezentativ pentru cultura Cucuteni, vine să completeze paleta preocupărilor Filialei Timișoara a Academiei și prin diseminarea valorilor patrimoniului cultural national”, a declarat Acad. Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române,

Vizita spaţiilor expoziţionale face parte dintr-o “Art-Călatorie” mai lungă organizată de Asociația „Prietenii Muzeului Național de Artă al României” (PMNAR).

maria.pasc@prieteniimnar.ro

www.prieteniimnar.ro

Aceste evenimente sunt susţinute prin Programul Catena pentru Artă.


Text si fotografii: Maria Stoian

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: