Săptămana Culturii la Vorona

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

La aproximativ 21 de km, de municipiul Botoşani, se află una dintre cele mai frumoase aşezări rurale din România, comuna Vorona.

 

Vorona este în același timp o comunitate cu oameni vrednici, care și-au făurit o cultură și o spiritualitate profund românească dar și cu note de originalitate așa cum se observă în arhitectura satelor, în organizarea locuințelor și gospodăriilor, în bogăția portului popular, în frumusețea și diversitatea obiceiurilor, cântecelor și meșteșugurilor populare, în bogăția tradițiilor și obiceiurilor de peste an, în evenimentele de viață comunitară cu tradție multiseculară precum Hramul Mănăstirii Vorona și Festivalul folcloric ,,Serbările Pădurii’’ care valorifică de fapt străvechea tradiție a horei țărănești.

Această sintagmă de pe programul,, Săptămanii Culturii la Vorona’’ care se organizează în fiecare an la început de septembrie, sintetizează o minunată realitate. În această săptămână au loc mai multe manifestări organizate cu scopul de a pune în valoare vatra culturii botoșănene.

Manifestările au debutat vineri 3 septembrie 2021 la Centrul de Infomare Turistică cu tema privind dezbaterea "Modalităților de promovare ale comorilor de spiritualitate românească de la Vorona ” - prezentarea monografiei Mănăstirii Vorona - ,,Vorona, Împărătească Lavră’’ și prezentare video ,,Vorona sat cultural al României’’.

 

Au participat oficialități ai administrației locale, cadre didactice, tineri din comună și copii de la Centrul de zi ,,Speranța’’. Activitatea a continuat cu un pelerinaj la cele două mănăstiri, Mănăstirea Vorona și Sihăstria Voronei.

 

Totodată a avut loc și vernisarea expoziției de icoane realizate de copii participanți la a 35-a ediție a Taberei de pictură religioasă ,,Un penel pentru credință’’,unde participanții  au învățat să picteze icoane. Este una din cele mai frumoase activități organizate cu copii, care urmărește șă cultive talentul și predispozițiile multor copii și să-i apropie de valorile credinței strămoșești, de valorile artei religioase, de valori autentice românești.

 

În cadrul evenimentului ,,Nunta de aur’’ au fost sărbătorite cele 15 cupluri care au împlinit 50 de ani de la căsătorie. La biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena’’ din parohia Vorona Centru s-a desfășurat un tedeum-rugăciune de mulțumire pentru sănătate, longevitate și împliniri, oficiat de un sobor de preoți. Sărbătoriții au primit din partea administrației locale diplome, cadouri și flori. Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic dedicat lor, prezentat de nepoți și strănepoți ai acestora.

 

Evenimentul a continuat în ziua de 4 septembrie la biserica ,,Sființii Arhangheli Mihail și Gavril’’ din satul Poiana, comuna Vorona, unde a fost organizat anul acesta concursul de bătut toaca ,,Toaca Trâmbița Îngerilor’’. Au participat copii din cele 10 parohii ale comunei noastre, dar și din parohiile vecine, inclusiv Dumbrăveni, Suceava și Pârcovaci, Iași.

 

A treia zi de sărbătoare a comunei Vorona a fost marcată de dezbaterea despre digitalizare ca oportunitate sau condiție a modernizării și eficientizării activităților în toate domeniile, în acord cu cerințele dezvoltării europene.  Au urmat alte două evenimente mult așteptate atât de cei mici cât și de cei mari : EXPO – ZOO, ediția a XV a - expoziție de animale, unde fermierii locali și copii și-au expus cele mai frumoase exemplare de animale și păsări.  Aceasta a fost organizată de Primărie și Consiliul Local în colaborare cu  GAL „Valea Siretului de Sus”.  Au fost acordate și premii pentru cele mai frumoase și productive animale, în baza unor evaluări efectuate la fața locului de o comisie de specialitate, s-a ascultat muzică populară și s-a făcut comerț ca în orice zi de târg.

În ziua de 7 septembrie s-a desfășurat și festivalul-concurs de interpretare vocală și instrumentală de muzică populară pentru copii și tineri interpreți ”Moștenite din Bătrâni” - ajuns şi el la a 37-a ediţie. Festivalul are ca scop valorificarea bogatelor tradiţii ale muzicii populare vocale şi instrumentale din zonă, descoperirea şi promovarea tinerelor talente în interpretarea muzicii populare şi cultivarea la copii şi tineri a sentimentului de preţuire pentru comorile nepreţuite ale muzicii populare tradiţionale. Au participat copii și tineri între 6-18 ani din Vorona, din județ și din alte județe. Participanții au fost acompaniați de orchestra ,,Mugurelul’’ din Dorohoi, dirijată de prof. Marcel Dupu . În încheierea festivalului spectatorii au fost încântați de melodiile ,, Fetelor din Botoșani’’.

Toate aceste activități din săptămâna culturii la Vorona au ca scop principal să atragă atenția oamenilor din comună și din zonă să-i pregătească sufletește și spiritual penru cea mai frumoasă, înălțătoare și prețuită sărbătoare de peste an din viața locuitorilor satelor din comuna Vorona, dar și din toată zona înconjurătoare.

Este vorba de sărbătoare de pe 8 septembrie ,, Nașterea Maicii Domnului’’. În această zi de veacuri la mănăstirea Vorona are loc liturghia de hram, pentru că mănăstirea își sărbătorește hramul în această zi. Bucuria sărbătorii a fost întregită de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și de către un sobor de preoți.

Conform tradiţiei, credincioşii prezenţi la hramul Voronei s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din Sfântul Altar al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” şi aşezată în curtea mănăstirii, precum şi în cele trei sfinte locaşuri: Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Tot potrivit tradiției în această măreață sărbătoare după încheierea liturghiei de hram, în poiana din apropierea mănăstirii a avut loc cea de a 46-a ediție a festivalului internațional de folclor ,,Serbările Pădurii’, o adevarată nedeie cu o mare valoare etnofolclorică și turistică pentru că împreună cu hramul Mănăstirii Vorona se constituie într-un adevarat eveniment de peste an la care participă un mare numar de oameni de toate vârstele din zonă și din localitățile vecine și chiar din zone îndepărtate. Festivalul Folcloric Internațional “Serbările Pădurii’’ are ca obiectiv promovarea celor mai frumoase tradiții ale folclorului muzical și coregrafic, ale portului și meșteșugurilor populare dintr-o zonă etnofolclorică bogată a județului Botoșani.  De asemenea urmărește și promovarea artiștilor, formațiilor artistice și a meșterilor din zonă, stimularea competiței pentru creșterea calitativă a acestora prin schimbul de experiență pe care îl generează fiecare ediție, la festival fiind invitați formații și artiști dintre cei mai valoroși. A fost inițiat în 1974 pentru a continua tradiția horei țărănești.

 În cadrul festivalului au fost prezenți și anul acesta Ansamblul Artistic,,Ciprian Porumbescu’’,  Suceava, formații și grupuri folclorice din Vorona, Tudora, Maramureș  și Cubolta-Republica Moldova (comună înfrățită cu comuna Vorona) , artiști redutabili precum Ion Paladi, Margareta Clipa, Ionuț Langa, Constantin Bahrin și Dan Doboș.

Seara  de miercuri s-a încheiat cu un concert de muzică pentru tineret,oferită de Etno și Leya D.

Ultimul eveniment din aceast pachet cultural al ,,Săptămânii Culturii la Vorona’’ a fost cel de la Mănăstirea „Sihăstria Voronei” unde a avut loc Sfânta Liturghie de Hram oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În cadrul Sfintei Liturghii de Hram starețului mănăstiri i s-a acordat titlul de arhimandrit.

Aici în această frumoasă mănăstire pelerinii s-au închinat la moaștele Sfântului Cuvios Onufrie de la Sihăstria Voronei. Ziua de 9 septembrie este închinată pomenirii sfântului, deoarece în anul 2005 a avut loc slujba de canonizare. Tot atunci biserica Mănăstirii Sihăstria Voronei a primit ca hram principal sărbătoarea Sf. Cuvios Onufrie. Aici se află o altă comoară de neprețuit, respectiv o icoană unicat în iconografia ortodoxă, pentru că Maica Domnului este pictată cu pruncul Iisus de mână, altfel decât în toate celelalte icoane.

 Pelerinajul credincioșilor a continuat la peștera sfîntului, aflată la 1,5 km de mănăstire, într-un cadru mirific.

Prin toate manifestările organizate în fiecare an la Vorona, administrația locală, împreună cu școala, biserica și alți parteneri, este implicată într-un demers responsabil și perseverent de păstrare și valorificare a tradițiilor valoroase moștenite ca mijloc de afirmare a identității proprii.

Vă invităm să vizitați Vorona, unde veți descoperi locuri minunate, numeroase obiective turistice, tradiții și obiceiuri străbune, meșteri populari și modul lor de a transpune în prezent meserii de odinioară.

                                                     Text: Ramona Pancu

  Centrul de Informare Turistică


 

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page