Răvăşitul Oilor şi Festivalul Brânzei şi Pastramei la Bran
Tradiţia organizării evenimentului "Răvășitul Oilor – Festivalul Brânzei și Pastramei" a mers mai departe!
În perioada 17 -19 Septembrie vizitatorii au avut prilejul de a gusta din roadele toamnei, de a admira datinile agropastorale și a savura bunătățile specifice zonei Bran-Moieciu-Fundata.

Într-un cadru pitoresc când pădurile se îmbracă în culori şi când ciobanii îşi coboară oile de la stânele din înaltul munţilor, are loc pe Platoul “Inima Reginei” din Bran o veritabilă sărbătoare câmpenească.
Evenimentul organizat de Primăria din Bran și Asociaţia Crescătorilor de Animale din zona Bran și promovat de ANTREC și asociaţiile locale s-a bucurat de un veritabil succes.

Timp de 3 zile, persoane iubitoare de natură, de petreceri tradiţionale câmpeneşti, oameni care şţiu să aprecieze savoarea gastronomiei locale și autenticitatea s-au bucurat de roadele și gusturile toamnei, într-o zonă etalon pentru agroturismul românesc.
Participanţii au apreciat și expoziţiile de animale, unde au fost prezentate exemplare de ovine, bovine, cabaline, precum şi o paradă a blănoşilor câini ciobăneşti.
Pe lângă standurile special amenajate de unde turiştii puteau cumpăra brânzeturi, pastramă, bulz şi multe alte bunătăţi tradiţionale provenite din gospodărille localnicilor, la mare căutare au fost şi standurile meşterilor populari care şi-au expus pe toată durata manifestărilor rezultatele dibăciei lor. Astfel, vizitatorii au putut admira şi achiziţiona obiecte de ceramică, porturi populare, ţesături, blănuri, sculpturi şi multe altele.

Întreaga atmosferă de sărbătoare a fost întreţinută de ansamblurile de cântece şi dansuri populare prezente la acest eveniment.

“Sunt bucuros să duc mai departe, de la predecesorii mei, acum în calitate de primar al Branului acest festival devenit tradiţie. Reprezint o comunitate care face cinste autenticităţii românești, oameni harnici care se reunesc la “Răvășitul Oilor” să arate de ce zona Bran-Moieciu-Fundata reprezintă un etalon al producătorilor de brânză și lapte din ţară. Pentru mine emoţia este cu atât mai mare cu cât particip la astfel de festivaluri încă de la vârsta de 10 ani. “Răvășitul Oilor” este o manifestare cu istorie, organizată pentru prima data în 1968. Cu trecerea anilor evenimentul a fost completat în forma sa de astăzi cu “Festivalul Brânzei și al Pastramei”. Invităm turiștii să descopere ospitalitatea Branului, să guste din preparatele noastre și să se bucure de natură și tradiţii în comunitatea noastră”, declară Cosmin Feroiu, primarul localităţii Bran.
Evenimentul a fost deschis de domnul Adrian Veștea – președinte Consilul Judeţean Brașov.

Tradiţia Răvășitului Oilor la Bran
Dacă dăm filele timpului înapoi, atunci când păstoritul era activitatea de bază a acestor locuri, vedem cum tradiţia nascută atunci se păstrează chiar şi astăzi, astăzi când “Răvăşitul oilor” marchează încheierea anului pastoral. E vremea când această tradiţie tomnatică adună oile de la stânele din munţi, iar vrednicii ciobani le conduc agale spre sate. Odată coborâţi, va avea loc răvăşitul, în urma căruia fiecare proprietar îşi va primi înapoi oile trimise la stână şi produsele specifice – brânză, urdă, caș etc., conform tocmelii cu ciobanii.
Pe lângă aceste obiceiuri, întreaga atmosferă capată o notă emoţionantă, acest coborât al oilor de la munte reprezentând şi momentul când ciobanii îşi reîntâlnesc familia şi prietenii. Pe chipurile lor arse de soare şi bătute de vânt se poate citi dorul sfântului cămin dar şi mândria obţinerii unor brânzeturi delicioase.

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







