Înscrisă în anul 2004 pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Salina Turda reprezintă principala atracţie pentru turiştii veniţi să descopere împrejurimile oraşului Turda. Şi niciodată, această alegere pe care au făcut-o
nu-i va dezamăgi. Începând cu luna ianuarie din anul 2010, Salina Turda a fost redată circuitului turistic după ample lucrări de reamenajare, devenind una dintre cele mai vizitate destinații din România de către turiștii străini. Gradul ridicat de conservare a detaliilor ce descriu perfect specificul lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării fac din Salina Turda un important obiectiv turistic, nu doar românesc, ci şi european sau chiar mondial.
Exploatarea zăcamintelor de sare a reprezentat factorul principal, determinant pentru evoluţia înfloritoare a oraşului Turda. Această activitate a început din perioada pre romană şi este continuată şi în prezent.
Istoric:
Prima atestare documentară legată de începuturile exploatării sării la Turda, datează din anul 1271, într-un document emis de Cancelaria maghiară unde se găseau menţiuni despre “ocna de sare de la Turda”. Tot pe baza documentelor datând din secolele XIII şi XVI, localizăm principalele zone de extracţie, ca fiind cuprinse în microdepresiunea Băile Sărate şi pe versantul sud-estic al Văii Sărate. Începând cu anul 1840 activitatea Salinei Turda începe să se diminueze din cauza creşterii concurenţei, care devenise din ce în ce mai puternică. Drept urmare, Salina Turda va îndeplini un rol de rezervă pentru exploatările de sare de la mina Ocna Mureş.
Anul 2008 consemnează începuturile unei noi perioade din viaţa Salinei Turda. Aceasta se va confrunta cu un amplu proces de de reamenajare şi modernizare graţie programului PHARE 2005 CES infrastructură mare regională/locală.
Lucrările de modernizare au vizat în special sectorul Mina Rudolf unde oaspeții au la dispoziție un lift interior panoramic, oferind o privelişte încântătoare asupra adâncurilor de sare.
Zona cu facilități de relaxare dispune de:
- piste de minigolf și mese de tenis de masă;
- piste de minibowling;
- mini-teren de sport;
- amfiteatru cu 180 de locuri;
- carusel-Roata Mare;
- Locuri de joacă pentru copii;
- Magazin cu suveniruri.
Lacul din subteran a căpătat o nouă înfăţişare, mult mai atractivă, invitând turiştii la o plimbare lacustră cu barca, tocmai la 112 m în adâncurile de sare.
Sala Staţionar sau sectorul Mina Ghizela a fost transformat cu scopul de a deservi exclusiv activitatea de tratament balnear.
Tratament în salină
Salina de la Turda oferă condiţiile unui microclimat ce permite abordarea terapeutică şi profilactică a mai multor tipuri de afecţiuni: profilaxia, afecţiunile respiratorii şi din sfera ORL. Microclimatul salinei este potrivit căilor respiratorii pentru persoanele care lucrează în medii cu factori ridicaţi de risc profesional (gaze, noxe, tutun etc.).
Totodată persoanele tinere îşi pot îmbogăţi calitatea funcţiei respiratorii, favorizând creşterea şi dezvoltarea cu o mai bună utilizare a oxigenului Temperaturile constante de 10 – 12 grade Celsius corelate cu un coeficient ridicat al umidităţii (75-80%), la care adăugăm concentraţia optimă de aerosoli, fac din acest mediu salin un important izvor curativ, un izvor de sănătate în inima pământului.
Salina Turda
Intrarea Principală : Str. Aleea Durgăului, Nr. 7
Intrarea Veche: Str.Salinelor, Nr. 54B
Text, fotografii: Cristian-Alexandru Catana