De când oaspetele va trece pragul MATCA Transylvanian Sanctuary va realiza că nici un detaliu nu este întâmplător. Pe cele 9 hectare aferente domeniului, turiștii vor păși într-o călătorie generatoare de stări, de interacțiune cu ceea ce-l înconjoară, fie că vorbim despre elementele ce țin de natura locurilor, de arhitectură sau despre facilitățile spațiilor de cazare și de agrement.
Cazare tradițională cu elemente de confort contemporan
Tot ce înseamnă amenajare și valorificare a spațiului păstrează elemente ce țin de moștenirea vechilor îndeletniciri și meșteșuguri tradiționale spațiului transilvănean.
Predomină culorile în nuanțe de maro și alb, unde lemnul alternează cu elemente ceramice și piatră, înnobilând parcă mediul ce înconjoară MATCA – freamătul pădurilor de foioase și conifere și piscurile stâncoase ale munților Bucegi.
Turiștii au la dispoziție două case tradiționale transilvănene ce asigură o capacitate de 16 camere, precum și două vile separate. Arhitectura caselor tradiționale a avut drept inspirație „Casa 21 Ocolul Măgura“ din cadrul Muzeului Satului ASTRA din Sibiu.
Meșterii locali au trudit cu măiestrie gardul de lemn ce împrejmuiește locația, cât și impunătoarea poartă de lemn care a fost sculptată manual în zona Făgărașului. Dincolo de acestă poartă, turiștii pot face mici plimbări itinerante printre pajiștile agropastorale, răsfățăte de o multitudine de flori de câmp în timpul verii. Aceste flori au fost aduse și mai aproape de a fi admirate de turiști, devenind elemente de decor ce însuflețesc camerele turiștilor cazați la MATCA. Semnate de artistul local Alina Căpățînă, tablouri din flori de câmp culese timp de doi ani din jurul locației și lăsate la presat, înfrumusețează încăperile domeniului turistic. Valorificarea elementelor de vegetație locală saua culturilor propria de plante se regăsește și-n meniul restaurantului STUP, barul NECTAR, dar și pe partea de spa și terapii în cadrul NATURA SPA.
Experiența mediului înconjurător ia forma infuziilor de plante aromatice ce aduc note originale de gust și savoare atât în băuturile pregătite cât și-n cadrul preparatelor fine dining servite în restaurantul STUP. Simțurile turiștilor vor fi explorate în cadrul terapiilor spa cu tratamente naturale cu miere produsă local sau cu sare provenită de la Salinele Slănic Prahova, Praid.
O terapie inedită este „Baia de fân“ – fitotermoterapie disponibilă în lunile călduroase. În două spații exterioare de lemn oferind perspective încântâtoare spre piscurile Bucegilor, turiștii se pot relaxa, citi sau contempla peisajul spectaculos. Micile hambare de lemn masiv sunt umplute cu fân dar și cu ierburi și plante medicinale de munte ca: cimbrișor, levănțică, arnică sau gențiană - acest tip de terapie relexând, revitalizând sau purificând metabolismul
Începând cu anul 2024, MATCA Transylvanian Sanctuary face parte din prestigioasa rețea Relais & Châteaux, înființată în 1954. Aceasta reunește aproximativ 580 de spații de cazare și de servit masa din întreaga lume, administrate de familii sau antreprenori independenți. Excelența în servicii de ospitalitate, experiența gastronomică autentică și rafinată – „gustul local“, moștenirea și valorificarea tradițiilor locale și a biodiversității zonale sunt printre principalele atribute ale membrilor Relais & Châteaux, care se regăsesc din plin la MATCA. Respectarea acestor cerințe a condus după un audit ce a durat peste 3 luni la primirea acestei certificări. În tot acel timp au avut loc vizite anonime ale inspectorilor prestigioasei asociații, verificând și acordând punctaje dintr-o listă cu peste 300 de criterii de respectat.
Domeniul MATCA Transylvanian Sanctuary cuprinde:
- 2 case tradiționale – 16 camere;
- 2 vile private cu vedere spre Piatra Craiului sau Bucegi;
- Restaurantul fine dining STUP și barul NECTAR;
- NATURA SPA – saună uscată, sauna umedă, piscină cu apă rece cu vedere la munții Bucegi, haloterapie, jacuzzi, „Health bar“ cu infuzii, zonă de tratamente și relaxare.
- Sală de fitness;
- Sală de conferințe.
Activități și agrement la MATCA Transylvanian Sanctuary:
- Drumeții cu ghizi/individuale în Parcurile Naționale Bucegi, Piatra Craiului;
- Zbor de zmeie;
- Băi de fân în sezonul cald;
- Ciclism montan;
- Ruta tematică „Toaca – chemarea călugărilor“
- Ruta tematică „Biserici fortificate șipatrimoniu transilvănean“
- Vizite la meșteri locali, degustări produse tradiționale.
„Prin acest proiect de suflet ne-am propus să creăm un spațiu de relaxare și de deconectare, o invitație la a explora și a simți frumusețile acestor mealguri. MATCA este un veritabil sanctuar în continuă evoluție. Dorim să evidențiem conceptul de autenticitate locală, prezentând-o turiștilor într-o manieră premium. Încă din denumirea de MATCA subliniem ideea de punct de referință, într-un stup matca fiind cea care protejează mediul său, inclusiv cel înconjurător. Astfel, am creat acest sanctuar în care natura, tradițiile, ospitalitatea și gastronomia se armonizează perfect“, declară Bogdan Caluianu, proprietar.
Text, fotografii: Cristian-Alexandru Catana