MARGARETA DE AUR

Experiențe cu rost la MATCA TRANSYLVANIAN SANCTUARY, Șimon-Bran

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Acolo unde natura pare că a lăsat daruri pentru a fi descoperite și simțite de turiști, între crestele Pietrei Craiului și Bucegilor, domeniul MATCA Transylvanian Sanctuary din Șimon-Bran invită la tihnă, relaxare, răsfăț și contopire cu natura și tradiția locurilor. MATCA nu este doar despre servicii premium și calitate în domeniul ospitalității și turismului, este despre o experiență de vacanță…cu rost. Și acolo, pe dealul Bălăban, rostul și firescul și-au dat mâna într-o armonie perfectă. 

De când oaspetele va trece pragul MATCA Transylvanian Sanctuary va realiza că nici un detaliu nu este întâmplător. Pe cele 9 hectare aferente domeniului, turiștii vor păși într-o călătorie generatoare de stări, de interacțiune cu ceea ce-l înconjoară, fie că vorbim despre elementele ce țin de natura locurilor, de arhitectură sau despre facilitățile spațiilor de cazare și de agrement.

Cazare tradițională cu elemente de confort contemporan



Tot ce înseamnă amenajare și valorificare a spațiului păstrează elemente ce țin de moștenirea vechilor îndeletniciri și meșteșuguri tradiționale spațiului transilvănean.

Predomină culorile în nuanțe de maro și alb, unde lemnul alternează cu elemente ceramice și piatră, înnobilând parcă mediul ce înconjoară MATCA – freamătul pădurilor de foioase și conifere și piscurile stâncoase ale munților Bucegi.

Turiștii au la dispoziție două case tradiționale transilvănene ce asigură o capacitate de 16 camere, precum și două vile separate. Arhitectura caselor tradiționale a avut drept inspirație „Casa 21 Ocolul Măgura“ din cadrul Muzeului Satului ASTRA din Sibiu.

Meșterii locali au trudit cu măiestrie gardul de lemn ce împrejmuiește locația, cât și impunătoarea poartă de lemn care a fost sculptată manual în zona Făgărașului. Dincolo de acestă poartă, turiștii pot face mici plimbări itinerante printre pajiștile agropastorale, răsfățăte de o multitudine de flori de câmp în timpul verii. Aceste flori au fost aduse și mai aproape de a fi admirate de turiști, devenind elemente de decor ce însuflețesc camerele turiștilor cazați la MATCA. Semnate de artistul local Alina Căpățînă, tablouri din flori de câmp culese timp de doi ani din jurul locației și lăsate la presat, înfrumusețează încăperile domeniului turistic. Valorificarea elementelor de vegetație locală saua culturilor propria de plante se regăsește și-n meniul restaurantului STUP, barul NECTAR, dar și pe partea de spa și terapii în cadrul NATURA SPA.

Experiența mediului înconjurător ia forma infuziilor de plante aromatice ce aduc note originale de gust și savoare atât în băuturile pregătite cât și-n cadrul preparatelor fine dining servite în restaurantul STUP. Simțurile turiștilor vor fi explorate în cadrul terapiilor spa cu tratamente naturale cu miere produsă local sau cu sare provenită de la Salinele Slănic Prahova, Praid.

O terapie inedită este „Baia de fân“ – fitotermoterapie disponibilă în lunile călduroase. În două spații exterioare de lemn oferind perspective încântâtoare spre piscurile Bucegilor, turiștii se pot relaxa, citi sau contempla peisajul spectaculos. Micile hambare de lemn masiv sunt umplute cu fân dar și cu ierburi și plante medicinale de munte ca: cimbrișor, levănțică, arnică sau gențiană - acest tip de terapie relexând, revitalizând sau purificând metabolismul

Începând cu anul 2024, MATCA Transylvanian Sanctuary face parte din prestigioasa rețea Relais & Châteaux, înființată în 1954. Aceasta reunește aproximativ 580 de spații de cazare și de servit masa din întreaga lume, administrate de familii sau antreprenori independenți. Excelența în servicii de ospitalitate, experiența gastronomică autentică și rafinată – „gustul local“, moștenirea și valorificarea tradițiilor locale și a biodiversității zonale sunt printre principalele atribute ale membrilor Relais & Châteaux, care se regăsesc din plin la MATCA. Respectarea acestor cerințe a condus după un audit ce a durat peste 3 luni la primirea acestei certificări. În tot acel timp au avut loc vizite anonime ale inspectorilor prestigioasei asociații, verificând și acordând punctaje dintr-o listă cu peste 300 de criterii de respectat.

Domeniul MATCA Transylvanian Sanctuary cuprinde:

- 2 case tradiționale – 16 camere;

- 2 vile private cu vedere spre Piatra Craiului sau Bucegi;

- Restaurantul fine dining STUP și barul NECTAR;

- NATURA SPA – saună uscată, sauna umedă, piscină cu apă rece cu vedere la munții Bucegi, haloterapie, jacuzzi, „Health bar“ cu infuzii, zonă de tratamente și relaxare.

- Sală de fitness;

- Sală de conferințe.

Activități și agrement la MATCA Transylvanian Sanctuary:

- Drumeții cu ghizi/individuale în Parcurile Naționale Bucegi, Piatra Craiului;

- Zbor de zmeie;

- Băi de fân în sezonul cald;

- Ciclism montan;

- Ruta tematică „Toaca – chemarea călugărilor“

- Ruta tematică „Biserici fortificate șipatrimoniu transilvănean“

- Vizite la meșteri locali, degustări produse tradiționale.

„Prin acest proiect de suflet ne-am propus să creăm un spațiu de relaxare și de deconectare, o invitație la a explora și a simți frumusețile acestor mealguri. MATCA este un veritabil sanctuar în continuă evoluție. Dorim să evidențiem conceptul de autenticitate locală, prezentând-o turiștilor într-o manieră premium. Încă din denumirea de MATCA subliniem ideea de punct de referință, într-un stup matca fiind cea care protejează mediul său, inclusiv cel înconjurător. Astfel, am creat acest sanctuar în care natura, tradițiile, ospitalitatea și gastronomia se armonizează perfect“, declară Bogdan Caluianu, proprietar.

MATCA Transylvanian Sanctuary

Strada Balaban 280, Șimon-Bran

https://matcahotel.com


Text, fotografii: Cristian-Alexandru Catana

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
February 27, 2025
Un frumos omagiu adus remarcabilului artist vizual Gheorghe I. Anghel (1938-2024) este expoziția retrospectivă deschisă la Muzeul de Artă Constanța în perioada 13 ianuarie - 30 martie 2025. Prin lucrările sale de pictură și ceramică, simțim legătura puternică pe care artistul a avut-o cu marea, cu civilizația elenistică și istoria antică descoperită în siturile arheologice din Dobrogea. Vă invităm să petreceți o zi minunată la muzeu. În deschiderea expoziției au vorbit - curatorii expoziției Ion Anghel, fiul pictorului, și Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, alături de criticul de artă Cristian-Robert Velescu și Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.“Gheorghe I. Anghel era un om deschis, un erudit, un om cultivat, un artist cu o formă de exprimare extrem de contemporană și de provocatoare, de interesantă, de incitantă. Un astfel de om se naște destul de rar.”- spune Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.
February 27, 2025
De la începutul anului 2025, în spațiul recepției Muzeului de Artă Constanța, au fost amplasate trei importante opere de artă contemporană - două sculpturi realizate de artistul Mircea Roman și o pictură de Florentina Voichi. Muzeul de Artă Constanța este renumit pentru superba sa colecție de artă modernă, multe dintre lucrări fiind create pe țărmul Mării Negre și în zona Dobrogei. Totuși muzeul are două spații destinate expozițiilor de artă contemporană, expoziții temporare care prezintă cele mai recente creații ale artiștilor români.
By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
Mai multe articole
catena-page
Share by: