Experiențe cu rost la MATCA TRANSYLVANIAN SANCTUARY, Șimon-Bran

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Acolo unde natura pare că a lăsat daruri pentru a fi descoperite și simțite de turiști, între crestele Pietrei Craiului și Bucegilor, domeniul MATCA Transylvanian Sanctuary din Șimon-Bran invită la tihnă, relaxare, răsfăț și contopire cu natura și tradiția locurilor. MATCA nu este doar despre servicii premium și calitate în domeniul ospitalității și turismului, este despre o experiență de vacanță…cu rost. Și acolo, pe dealul Bălăban, rostul și firescul și-au dat mâna într-o armonie perfectă. 

De când oaspetele va trece pragul MATCA Transylvanian Sanctuary va realiza că nici un detaliu nu este întâmplător. Pe cele 9 hectare aferente domeniului, turiștii vor păși într-o călătorie generatoare de stări, de interacțiune cu ceea ce-l înconjoară, fie că vorbim despre elementele ce țin de natura locurilor, de arhitectură sau despre facilitățile spațiilor de cazare și de agrement.

Cazare tradițională cu elemente de confort contemporan



Tot ce înseamnă amenajare și valorificare a spațiului păstrează elemente ce țin de moștenirea vechilor îndeletniciri și meșteșuguri tradiționale spațiului transilvănean.

Predomină culorile în nuanțe de maro și alb, unde lemnul alternează cu elemente ceramice și piatră, înnobilând parcă mediul ce înconjoară MATCA – freamătul pădurilor de foioase și conifere și piscurile stâncoase ale munților Bucegi.

Turiștii au la dispoziție două case tradiționale transilvănene ce asigură o capacitate de 16 camere, precum și două vile separate. Arhitectura caselor tradiționale a avut drept inspirație „Casa 21 Ocolul Măgura“ din cadrul Muzeului Satului ASTRA din Sibiu.

Meșterii locali au trudit cu măiestrie gardul de lemn ce împrejmuiește locația, cât și impunătoarea poartă de lemn care a fost sculptată manual în zona Făgărașului. Dincolo de acestă poartă, turiștii pot face mici plimbări itinerante printre pajiștile agropastorale, răsfățăte de o multitudine de flori de câmp în timpul verii. Aceste flori au fost aduse și mai aproape de a fi admirate de turiști, devenind elemente de decor ce însuflețesc camerele turiștilor cazați la MATCA. Semnate de artistul local Alina Căpățînă, tablouri din flori de câmp culese timp de doi ani din jurul locației și lăsate la presat, înfrumusețează încăperile domeniului turistic. Valorificarea elementelor de vegetație locală saua culturilor propria de plante se regăsește și-n meniul restaurantului STUP, barul NECTAR, dar și pe partea de spa și terapii în cadrul NATURA SPA.

Experiența mediului înconjurător ia forma infuziilor de plante aromatice ce aduc note originale de gust și savoare atât în băuturile pregătite cât și-n cadrul preparatelor fine dining servite în restaurantul STUP. Simțurile turiștilor vor fi explorate în cadrul terapiilor spa cu tratamente naturale cu miere produsă local sau cu sare provenită de la Salinele Slănic Prahova, Praid.

O terapie inedită este „Baia de fân“ – fitotermoterapie disponibilă în lunile călduroase. În două spații exterioare de lemn oferind perspective încântâtoare spre piscurile Bucegilor, turiștii se pot relaxa, citi sau contempla peisajul spectaculos. Micile hambare de lemn masiv sunt umplute cu fân dar și cu ierburi și plante medicinale de munte ca: cimbrișor, levănțică, arnică sau gențiană - acest tip de terapie relexând, revitalizând sau purificând metabolismul

Începând cu anul 2024, MATCA Transylvanian Sanctuary face parte din prestigioasa rețea Relais & Châteaux, înființată în 1954. Aceasta reunește aproximativ 580 de spații de cazare și de servit masa din întreaga lume, administrate de familii sau antreprenori independenți. Excelența în servicii de ospitalitate, experiența gastronomică autentică și rafinată – „gustul local“, moștenirea și valorificarea tradițiilor locale și a biodiversității zonale sunt printre principalele atribute ale membrilor Relais & Châteaux, care se regăsesc din plin la MATCA. Respectarea acestor cerințe a condus după un audit ce a durat peste 3 luni la primirea acestei certificări. În tot acel timp au avut loc vizite anonime ale inspectorilor prestigioasei asociații, verificând și acordând punctaje dintr-o listă cu peste 300 de criterii de respectat.

Domeniul MATCA Transylvanian Sanctuary cuprinde:

- 2 case tradiționale – 16 camere;

- 2 vile private cu vedere spre Piatra Craiului sau Bucegi;

- Restaurantul fine dining STUP și barul NECTAR;

- NATURA SPA – saună uscată, sauna umedă, piscină cu apă rece cu vedere la munții Bucegi, haloterapie, jacuzzi, „Health bar“ cu infuzii, zonă de tratamente și relaxare.

- Sală de fitness;

- Sală de conferințe.

Activități și agrement la MATCA Transylvanian Sanctuary:

- Drumeții cu ghizi/individuale în Parcurile Naționale Bucegi, Piatra Craiului;

- Zbor de zmeie;

- Băi de fân în sezonul cald;

- Ciclism montan;

- Ruta tematică „Toaca – chemarea călugărilor“

- Ruta tematică „Biserici fortificate șipatrimoniu transilvănean“

- Vizite la meșteri locali, degustări produse tradiționale.

„Prin acest proiect de suflet ne-am propus să creăm un spațiu de relaxare și de deconectare, o invitație la a explora și a simți frumusețile acestor mealguri. MATCA este un veritabil sanctuar în continuă evoluție. Dorim să evidențiem conceptul de autenticitate locală, prezentând-o turiștilor într-o manieră premium. Încă din denumirea de MATCA subliniem ideea de punct de referință, într-un stup matca fiind cea care protejează mediul său, inclusiv cel înconjurător. Astfel, am creat acest sanctuar în care natura, tradițiile, ospitalitatea și gastronomia se armonizează perfect“, declară Bogdan Caluianu, proprietar.

MATCA Transylvanian Sanctuary

Strada Balaban 280, Șimon-Bran

https://matcahotel.com


Text, fotografii: Cristian-Alexandru Catana

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana November 13, 2024
Când pașii te conduc spre un cadru de unde poți admira înălțimile Bucegilor și freamătul pădurii de la poalele lor, în satul Poarta ce aparține de comuna Bran, liniștea, rafinamentul și detalii ce țin de a simți…sunt gazde bune pentru turiștii ce trec pragul pensiunii “Bransilvania Chalet”.
By Cristian Catana November 13, 2024
Adesea “ acasă ” pentru poveștile crestelor motane din Bucegi, adăpost pentru montaniarzii osteniți și loc drag în care ne-am lăsat cel puțin o amintire, fiecare… Cabana Mălăiești este printre puținele cabane din munții Carpați care nu și-au pierdut farmecul de altădată. Situată la altitudinea de 1720 m, la intersecția a trei județe: Brașov, Prahova și Dâmbovița, Cabana Mălăiești își așteaptă hoinarii, punându-le la dispoziție o capacitate de 120 de locuri (în camere cu 3, 4, 6 paturi și priciuri), cât și servicii de masă.
November 13, 2024
ECOTIC împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România au organizat în perioada martie – octombrie 2024 concursul JURNALISM PENTRU UN MEDIU CURAT dedicat jurnaliștilor din Romania.
By Cristian Catana November 13, 2024
Situată la aproximativ 50 de km de orașul Brașov, Cetatea Rupea își așteaptă turiștii într-o răsfoire a paginilor de istorie și cultură transilvană. Începând cu anul 2013, odată cu finalizarea procesului de restaurare, Cetatea Rupea a devenit un important reper pe harta obiectivelor cultural-istorice ale turismului României, atrăgând vizitatori din toate colțurile lumii.
October 31, 2024
Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu găzduiește expoziția „Suprarealismul, dincolo de granițe” , singura expoziție din România dedicată curentului în anul care reprezintă centenarul primului manifest suprarealist – care a văzut lumina tiparului în 1924 și a generat una dintre cele mai importante revoluții artistice ale secolului XX. Expoziția de la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu se poate vizita până la 7 decembrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
October 22, 2024
Prima ediție a Bienalei Living Content cu titlul "Earthcake" s-a deschis la 240 de metri sub pământ, în Salina Târgu Ocna. Pentru această ediție, curatoarea Adriana Blidaru a selectat nouă artiști internaționali din New York, Atena, Berlin, Amsterdam, București și Cluj: Adrian Ganea, Bogdana Dima, Geta Brătescu (în colaborare cu Alexandru Solomon), Jenna Sutela, Katja Novitskova, Lito Kattou, Mark Leckey, Nona Inescu și Rachel Rossin, rezultând o expoziție multimedia cu valențe poetice. Această Bienală de artă aduce în discuție contrastul dintre ideea de extracție și ideea de mediu benefic, lucrările din expoziție fiind inspirate de atmosfera specială a Salinei Târgu Ocna. B ienala "Earthcake" poate fi vizitată în perioada 28 septembrie – 27 octombrie 2024.
October 15, 2024
Artista Mariana Cîmpeanu a deschis la Galeria Romană cea de-a 20-a expoziție personală intitulată "Dincolo de timp - Arta ca identitate ". Picturile din această expoziție reprezintă drumul artistic al Marianei Cîmpeanu, un drum atemporal al sufletului care pornește de la rădăcinile noastre, de la tradițiile populare românești spre lumea contemporană. Expoziția de pictură a artistei Mariana Cîmpeanu se poate vizita în perioada 3 – 30 octombrie 2024, la Galeria Romană din București.
October 15, 2024
Am participat la evenimentul organizat de Centrul National de Invatamant Turistic (CNIT) cu ocazia căruia s-a anunțat lansarea oficială a Școlii de Ghizi, un proiect dedicat formării profesionale a ghizilor de turism din România. La conferința organizată în cadrul Muzeul Național al Țăranului Român , s-au reunit specialiști din turism, reprezentanți media și oficiali din industrie.
By Cristian Catana October 15, 2024
Acolo unde natura pare că a lăsat daruri pentru a fi descoperite și simțite de turiști, între crestele Pietrei Craiului și Bucegilor, domeniul MATCA Transylvanian Sanctuary din Șimon-Bran invită la tihnă, relaxare, răsfăț și contopire cu natura și tradiția locurilor. MATCA nu este doar despre servicii premium și calitate în domeniul ospitalității și turismului, este despre o experiență de vacanță…cu rost. Și acolo, pe dealul Bălăban, rostul și firescul și-au dat mâna într-o armonie perfectă.
By Cristian Catana October 14, 2024
Înscrisă în anul 2004 pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Salina Turda reprezintă principala atracţie pentru turiştii veniţi să descopere împrejurimile oraşului Turda. Şi niciodată, această alegere pe care au făcut-o nu-i va dezamăgi. Începând cu luna ianuarie din anul 2010, Salina Turda a fost redată circuitului turistic după ample lucrări de reamenajare, devenind una dintre cele mai vizitate destinații din România de către turiștii străini. Gradul ridicat de conservare a detaliilor ce descriu perfect specificul lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării fac din Salina Turda un important obiectiv turistic, nu doar românesc, ci şi european sau chiar mondial.
Mai multe articole
catena-page
Share by: