BUNĂTĂŢI DE LA CASA BRÂNCUȘI, Peştişani, Gorj

revista@vacantelatara.ro
catena-blog
Ciulama de hribi (oltenească).

Ingrediente:

 

Hribi – ½ kg.

Ardei gras – 2 bucăți

Roșii – 3 bucăți, potrivite ca mărime

Ceapă – 3 bucăți, nu prea mari

Usturoi - doi căței

Pătrunjel – o mână

Apă – 2 litri

Ulei – 50 ml.

Sare – după gust

Lapte (dacă e cazul) – două linguri.

 

Mod de preparare:

 

Ciupercile (hribii) se curăţă de pământ, li se taie codiţa şi se clătesc bine.

Separat, se fierb circa 2 litri de apă, în care se adaugă sare, după gust.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă hribii, se țin 2-3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, în strecurătoare.

În alt vas, se pune pulpa celor 3 roșii, fără coajă și fără semințe.

Între timp, se taie mărunt cele 3 cepe și ardeii grași.

După ce s-au scurs ciupercile, se taie cubuleţe şi se pun într-un castronel.

Într-o cratiţă, se toarnă 50 ml de ulei, în care se pune ardeiul la călit, apoi ceapa, apoi – după ce se călește ceapa – se adaugă ciupercile, plus sare. Nu se pune deloc apa, deoarece ciupercile lasă multă apă.

Când începe să fiarbă, se pune și pulpa de roșii.

Dacă, ulterior, există senzația că nu este destul lichid în compoziție, se adaugă două linguri de lapte!

Când sunt fierte ciupercile, se adaugă doi căţei de usturoi, plus o mână bună de pătrunjel, tocat.

Totul nu durează mai mult de 20 de minute.

Se serveşte cu mămăligă.


Saramură de crap

Ingrediente:

 

Un crap de circa 1 kg.

Ardei gras – 3 bucăți (unul să fie roșu, pentru culoare)

Ceapă – 1 (mai mare sau 2 mici)

Usturoi – 2, 3 căței

Ulei – 50 ml.

Pătrunjel – 2-4 legături

Sare – după gust

Apă

Foaie de dafin (opțional)

 

 

Mod de preparare:

 

Se curăţă foarte bine peştele de solzi, se eviscerează şi se taie în rondele (felii).

Ardeiul gras și ceapa se curăță și se taie julien.  

Într-o tigaie, se toarnă uleiul și se pun la călit, în ordine: ardeii, care se călesc mai greu, apoi ceapa.

Când s-au călit legumele, se adaugă peştele şi se pune apă, într-o cantitate aproximată de gospodină, astfel încât să poată fierbe peştele circa 10 minute, fără să se evapore apa.

Daca, în timpul celor 10 minute de fierbere, compoziția rămâne fără lichid, atunci se mai adaugă apă.  

La final, în compoziție se adaugă usturoiul şi multă verdeaţă şi se asesonează cu sare, după gust.

 

Atenție! Dacă se constată că peştele începe să se fărâme, înseamnă că este deja fiert şi se opreşte focul imediat.

 

Se scot bucățile de peşte şi se așează pe farfurie, iar peste ele se pune toată compoziția din tigaie, inclusiv zeama.

Piept de porc marinat

(Berbecuț marinat)

Ingrediente:

 

Felii de piept de porc, ori carne de berbecuț (în orice cantitate se dorește a fi gătită)

Vin roșu - pentru pieptul de porc

Vin alb – pentru carnea de berbecuț

Usturoi, sare, piper, foi de dafin, boia de ardei afumată – după gust.

 

 

Mod de preparare:

 

Se pune carnea într-un vas şi se acoperă cu vin.

Se adaugă sare, piper, foi de dafin, după gust.

Cățeii de usturoi se zdrobesc cu cuţitul, pe tocător, iar apoi sunt tăiaţi şi se adaugă la compoziție, plus boiaua de ardei afumată.

Vasul se lasă la frigider cel puţin 24 de ore, timp în care carnea îşi trage din toate aromele.

 

După 24 de ore, carnea se scoate din lichid şi se lasă la scurs, cam două ore.

Apoi, carnea se poate prepara ori la cuptor, ori pe grătar.

Sunt de ajuns câte cinci minute pe o parte şi cinci minute pe cealaltă parte şi preparatul este gata!

Omletă cu ciuperci

Ingrediente (pentru două porții):

 

Ouă – 5 bucăți

Ciuperci (hribi sau pleurotus) – 200 gr.

Ardei gras – 2 bucăți (unul galben și unul roșu, pentruculoare)

Roșii – 2 bucăți

Ceapă – 1 bucată (poate fi și ceapă verde)

Ulei – 30 ml.

Apă – 1 litru

Sare – după gust.

 

Mod de preparare:

 

Ciupercile (hribi sau pleurotus) se curăță bine și setaie în bucăţi ceva mai măricele, comparativ cu celalte ingrediente.

Separat, se fierbe apa, în care se adaugă sare, dupăgust.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă ciupercile, se țincirca 3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, înstrecurătoare.

Între timp, ardeii se curăță de seminţe, sunt spălaţibine şi sunt tăiaţi julien. 

La rândul lor, roşiile sunt curăţate de pieliţă şi tăiateîn lung.

Și ceapa se curăță și se taie în lung.

Toate acestea se călesc în 30 ml de ulei.

Întâi se pune ardeiul în tigaie, deoarece acesta secăleşte mai greu, apoi ceapa, iar apoi se adaugă roşiile, pentru 2 sau 3minute.

La final, se adaugă în compoziție și ciupercile, care sețin foarte puțin la călit.

Peste toată compoziția se pun 5 ouă, bătute.

 

Preparatul final se realizează în două variante:

 

1. Se amestecă ouăle cu toată compoziţia, permanent, pefoc, până când se face omleta;

2. Se face o omletă clasică, prin întoarcere pe o parteşi pe cealaltă, până începe să se rumenească.

 


POFTĂ BUNĂ!

 

Casa Brâncuşi, Peştişani,Gorj


Str. Principală, Nr.120

https://www.facebook.com/PensiuneaCasaBrancusi/




Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page