Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Ingrediente:
Hribi – ½ kg.
Ardei gras – 2 bucăți
Roșii – 3 bucăți, potrivite ca mărime
Ceapă – 3 bucăți, nu prea mari
Usturoi - doi căței
Pătrunjel – o mână
Apă – 2 litri
Ulei – 50 ml.
Sare – după gust
Lapte (dacă e cazul) – două linguri.
Mod de preparare:
Ciupercile (hribii) se curăţă de pământ, li se taie codiţa şi se clătesc bine.
Separat, se fierb circa 2 litri de apă, în care se adaugă sare, după gust.
Când apa începe să fiarbă, se adaugă hribii, se țin 2-3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, în strecurătoare.
În alt vas, se pune pulpa celor 3 roșii, fără coajă și fără semințe.
Între timp, se taie mărunt cele 3 cepe și ardeii grași.
După ce s-au scurs ciupercile, se taie cubuleţe şi se pun într-un castronel.
Într-o cratiţă, se toarnă 50 ml de ulei, în care se pune ardeiul la călit, apoi ceapa, apoi – după ce se călește ceapa – se adaugă ciupercile, plus sare. Nu se pune deloc apa, deoarece ciupercile lasă multă apă.
Când începe să fiarbă, se pune și pulpa de roșii.
Dacă, ulterior, există senzația că nu este destul lichid în compoziție, se adaugă două linguri de lapte!
Când sunt fierte ciupercile, se adaugă doi căţei de usturoi, plus o mână bună de pătrunjel, tocat.
Totul nu durează mai mult de 20 de minute.
Se serveşte cu mămăligă.
Saramură de crap
Ingrediente:
Un crap de circa 1 kg.
Ardei gras – 3 bucăți (unul să fie roșu, pentru culoare)
Ceapă – 1 (mai mare sau 2 mici)
Usturoi – 2, 3 căței
Ulei – 50 ml.
Pătrunjel – 2-4 legături
Sare – după gust
Apă
Foaie de dafin (opțional)
Mod de preparare:
Se curăţă foarte bine peştele de solzi, se eviscerează şi se taie în rondele (felii).
Ardeiul gras și ceapa se curăță și se taie julien.
Într-o tigaie, se toarnă uleiul și se pun la călit, în ordine: ardeii, care se călesc mai greu, apoi ceapa.
Când s-au călit legumele, se adaugă peştele şi se pune apă, într-o cantitate aproximată de gospodină, astfel încât să poată fierbe peştele circa 10 minute, fără să se evapore apa.
Daca, în timpul celor 10 minute de fierbere, compoziția rămâne fără lichid, atunci se mai adaugă apă.
La final, în compoziție se adaugă usturoiul şi multă verdeaţă şi se asesonează cu sare, după gust.
Atenție! Dacă se constată că peştele începe să se fărâme, înseamnă că este deja fiert şi se opreşte focul imediat.
Se scot bucățile de peşte şi se așează pe farfurie, iar peste ele se pune toată compoziția din tigaie, inclusiv zeama.
Piept de porc marinat
(Berbecuț marinat)
Ingrediente:
Felii de piept de porc, ori carne de berbecuț (în orice cantitate se dorește a fi gătită)
Vin roșu - pentru pieptul de porc
Vin alb – pentru carnea de berbecuț
Usturoi, sare, piper, foi de dafin, boia de ardei afumată – după gust.
Mod de preparare:
Se pune carnea într-un vas şi se acoperă cu vin.
Se adaugă sare, piper, foi de dafin, după gust.
Cățeii de usturoi se zdrobesc cu cuţitul, pe tocător, iar apoi sunt tăiaţi şi se adaugă la compoziție, plus boiaua de ardei afumată.
Vasul se lasă la frigider cel puţin 24 de ore, timp în care carnea îşi trage din toate aromele.
După 24 de ore, carnea se scoate din lichid şi se lasă la scurs, cam două ore.
Apoi, carnea se poate prepara ori la cuptor, ori pe grătar.
Sunt de ajuns câte cinci minute pe o parte şi cinci minute pe cealaltă parte şi preparatul este gata!
Omletă cu ciuperci
Ingrediente (pentru două porții):
Ouă – 5 bucăți
Ciuperci (hribi sau pleurotus) – 200 gr.
Ardei gras – 2 bucăți (unul galben și unul roșu, pentruculoare)
Roșii – 2 bucăți
Ceapă – 1 bucată (poate fi și ceapă verde)
Ulei – 30 ml.
Apă – 1 litru
Sare – după gust.
Mod de preparare:
Ciupercile (hribi sau pleurotus) se curăță bine și setaie în bucăţi ceva mai măricele, comparativ cu celalte ingrediente.
Separat, se fierbe apa, în care se adaugă sare, dupăgust.
Când apa începe să fiarbă, se adaugă ciupercile, se țincirca 3 minute la fiert, apoi se scot din apă și se lasă la scurs, înstrecurătoare.
Între timp, ardeii se curăță de seminţe, sunt spălaţibine şi sunt tăiaţi julien.
La rândul lor, roşiile sunt curăţate de pieliţă şi tăiateîn lung.
Și ceapa se curăță și se taie în lung.
Toate acestea se călesc în 30 ml de ulei.
Întâi se pune ardeiul în tigaie, deoarece acesta secăleşte mai greu, apoi ceapa, iar apoi se adaugă roşiile, pentru 2 sau 3minute.
La final, se adaugă în compoziție și ciupercile, care sețin foarte puțin la călit.
Peste toată compoziția se pun 5 ouă, bătute.
Preparatul final se realizează în două variante:
1. Se amestecă ouăle cu toată compoziţia, permanent, pefoc, până când se face omleta;
2. Se face o omletă clasică, prin întoarcere pe o parteşi pe cealaltă, până începe să se rumenească.
POFTĂ BUNĂ!
Casa Brâncuşi, Peştişani,Gorj
Str. Principală, Nr.120
https://www.facebook.com/PensiuneaCasaBrancusi/