Istorie si Turism: BĂILE FELIX

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Stațiunea balneoclimatică Băile Felix, situată imediat la sud-est de Oradea; administrativ, este parte a comunei Sânmartin.
Apele termale de pe aceste locuri trebuie să fi fost cunoscute încă din antichitate. Prima atestare documentară este de la începutul veacului al XIII-lea, din 1221, de la Vatican. În Evul Mediu, băile apar sub numele de Thermae Varadiensis – Băile Oradei

Cele dintâi amenajări de aici s-au făcut în anii 1711-1721, de către un călugăr ceh (din Moravia, venit ca administrator al mănăstirii din Sânmartin), pe numele său Felix Helcher. Firesc, locul ar fi devenit cunoscut ca Félixfürdő/ Baia lui Felix. Istoricul Cristian Culiciu amintește însă că un alt cercetător, Titus Livius Roșu, susținea că denumirea este despre „felix” – fericire, în limba latină – și anume, fericirea însănătoșirii. Cert este că în continuare locul s-a putut individualiza de Băile Sf. Ladislau/ Episcopești, situate la numai 2 km și, atunci, cu o mai bună recunoaștere.
În 1789, chiar la Băile Episcopești, în lacul din care ia naștere pârâul termal Peța/ Pețea – acum, singurul de acest fel din țară – botanistul maghiar Kitaibel Pál a identificat o specie endemică, Nymphaea lotus var. thermalis/ lotusul termal/ drețea (popular). Denumirea științifică e mai târzie, din 1908, și a fost atribuită de un alt biolog, Tuzson János (născut la Cenade, în Alba). Mai recent, ajungând pe cale de dispariție, un număr de exemplare au fost cultivate în laborator și transplantate, cu succes, în Lacul cu Nuferi de la Băile Felix, adăugându-se celorlalte specii de nufăr, precum și chiparosului de baltă și devenind simbolul stațiunii.

La Băile Felix, în 1832, s-a deschis hotelul Europa. În 1885, a fost realizat primul foraj modern, la 47 m, obținându-se, la 48-49ºC, un debit de 17 milioane l de apă în 24 de ore – atunci, cel mai mare de pe continent (izvorul Balint/ Principal).

În 1932, băile sunt pendinte de Episcopia romano-catolică. Deja sunt cinci hoteluri mari (România balneară și turistică, de Emil Țeposu și Valeriu Pușcariu): Victor, Menyhért, America, Europa și Békés, cu un total de 250 de camere, „cu tot confortul necesar”, cu restaurante, „din care unul special pentru evrei”. Cel mai confortabil și bine aranjat stabiliment balnear este baia Francisc/ Ferenc (în maghiară) – în foto –, cu două bazine mari, pentru bărbați și femei, cu dușuri reci și calde, masaj, „fricțiuni” etc.; prin coridoare închise, este în legătură cu hotelul Victor, cu cazinoul și cu unul dintre restaurante. În coridorul care leagă hotelurile Victor și Menyhért se află și baia de cadă, cu 20 de cabine confortabile, cu căzi ceramice, precum și baia de înotat. În legătură cu hotelul America este baia cu același nume, pentru „publicul sărac”, cu două bazine și 44 de cabine. Tot pentru publicul mai sărac, în legătură cu hotelul Europa, este baia Felix, de asemenea cu două bazine. Din coridorul care înconjoară baia Felix se deschide baia de nămol, cu „cabine de dezbrăcat” și de odihnă. Pentru înotat mai este un stabiliment, o construcție elegantă (ștrandul Apollo, „cu turnulețe”), la marginea de nord a parcului, cu un bazin mare, comun, în care e amestecată apa fierbinte a izvorului Balint cu apă rece, astfel că băile pot începe în luna mai; de jur-împrejur sunt cabine pentru dezbrăcat, iar pe acoperiș e un spațiu pentru helioterapie (cură de soare). În parc este amenajată o fântână „săritoare”/ arteziană. Pentru cura de băut e prevăzut un pavilion distinct, lângă izvorul Balint.

Apele oligometalice termale, slab clorurate și sulfatate de la Băile Felix atrag 3-4 mii de vizitatori (1932). În imediata apropiere, la Băile Episcopești/ Episcopale/ 1 Mai, sunt trei hoteluri (Ștefan, America și Popular), cu un total de 136 de camere. Anual, sunt 4-5 mii de vizitatori, dar, obișnuit, acolo băile se fac în bazine comune.

După război și după naționalizare, o vreme, Băile Felix se vor chema Băile Victoria. Din 1962, în zona băile Felix - 1 Mai, vor fi săpate 30 de sonde pentru exploatarea apelor termale. Începând cu 1968, la Băile Felix vor fi construite zece mari hoteluri, astfel că, în 1988, capacitatea de cazare va fi de 3305 camere. În același an, numărul de persoane cazate, aflate la tratament, va ajunge la aproape 105 mii.

În prezent, Băile Felix constituie cea mai mare stațiune balneară din țară. În 2007, s-a relansat hotelul Internațional (fost „Belvedere”), cu 210 camere, singurul hotel din România certificat „EuropeSpa med”. Mai recent, în 2015, a fost redeschis mai vechiul hotel Lotus, sub numele de Lotus Therm, cu 180 de camere, „cel mai spectaculos hotel din regiunea de vest a țării”, singurul hotel 5* din turismul balnear.

 



Text și © ilustrații:

                        Nicolae LUPU și Ion C. ROGOJANU



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page