Punte între “atunci” și “acum”, vremurile își dau mâna pe Valea Proviţei, în Măgureni, acolo unde “Satul Banului” face cu mândrie cinste meleagurilor prahovene. Situată la 80 km de București, pensiunea a reușit să recreeze o gospodărie moșnenească, adaptată confortului zilelor noastre. Peste toate se adaugă parfumul simplităţii vieţii de la ţară, gusturile gastronomiei locale și pitorescul zărilor împădurite ce se deschid din curtea pensiunii.
Gazda, Răzvan Dobre, va explica cu răbdare și tâlc cum “Satul Banului” de astăzi este o încă o filă dintr-o istorie atât de generoasă cu aceste meleaguri muntenești. Este un loc recomandat turiștilor care știu să rezoneze cu tot ce înseamnă tihnă.
„Pe pământul moştenit de la străbunicul nostru, Ghiţa Stan Dobre, celebru cârciumar şi gestionar de parchet în zonă, am construit începând cu anul 2012 și finalizat în 2016, casa de oaspeţi „Satul Banului”. Am dorit să fie o oglindă a gospădăriilor moşnenilor de altă dată. Am apelat la tehnici din zonă, la meşteri locali, respectând stilul arhitectural popular muntenesc, folosind în mare parte materiale recuperate din casele, grajdurile, conacele şi morile din comună. În amenejarea spaţiului şi a camerelor am căutat să însufleţesc totul cu obiecte si detalii din familia noastră şi din comunitate. În camere turiştii vor descoperi repere ale vieţii bunicilor mei şi ale copilăriei mele. Am păstrăt şi recondiţionat şifonierul lor, lăzi de zestre şi obiectele de mobilier(1920), ştergare şi covoare, tablouri cusute de ele – imagini dragi cu care am copilărit. La noi copiii se joacă în iarbă, prin livadă, pe garlă. La noi copiii se joacă în căpița de fân și se catară în copaci. Avem jucării pentru toți : pietre, nisip, fân, și lemne. La noi copiii NU se dau pe tobogane de plastic și NU sar în trambulină”, ne precizează Răzvan Dobre.
Autenticitatea o subliniem prin denumirile camerelor, fiecare purtând numele şi amprenta uneia dintre maicile gazdei (străbunici): Maica Lina, Maica Floarea, Maica Lisandra, Mamaia din sus şi Mamaia de la vale.
Casa mare, Fânarul, Pătulul, “Atelierul lui Tataie”, bucătăria de vară sunt elemente gospodărești care înconjoară curtea moșnenească - armonizându-se și formând povestea ospitalităţii - spaţii ce oferă relaxare dar și cazare într-o atmosferă liniștită.
Servicii “Satul Banului”
- cazare în camere personalizate cu tradiţiile și poveștie locurilor în "Fânar", "Pătul" și "Atelierul lui Tataie";
- Spaţiu comun de servire a mesei în fânar, zonă de relaxare, muzică pe discuri de vinil la pick-up, şemineu rustic;
- Zone de picnic şi de servire a mesei în curtea generoasă;
- Gastronomie cu bucate tradiţionale munteneşti, cu produse din grădină şi de la producători locali;
- Brunch-uri şi evenimente în grădină.
Experienţe de vacanţă şi agrement
- Drumeţii în natură: Valea Proviţei, Râpa Şoimului, Râpa Comorii, Vârful Teiuşului( (721m, cel mai înalt punct din Satul Banului), Grota Pustnicului Anton, Cetatea Dacică Iedera;
- Vizite Culturale: Micul Trianon de la Floreşti, Conacul Pană Filipescu, Palatul Postelnicului Cantacuzino, Palatul Drăghici Cantacuzino, Casele memoriale “Ion Luca Caragiale”, “Nicolae Grigorescu”,, Castelul Iulia Haşdeu;
- Popas de suflet la: “Voroneţul Ţării Româneşti” – Biserica de la Filipeştii de Pădure, Biserica “Sfânta Treime” din Măgureni, Biserica din Călineşti, Mănăstirea Dealu.
- Offorad cultural: “Drumul Sării”, “Drumul Domniei”;
- Trasee de cicloturism și Enduro;
- Plimbări cu trăsura şi şareta, echitaţie;
- Vânătoare de bureţi;
- Program de degustări de vinuri din zona “Dealu Mare” – “Teleleu din Cramă-n Cramă”.
Vă invităm pe Valea Proviţei, în Măgureni, Prahova să descoperiţi rostul traiului tihnit la “Satul Banului”.
Satul Banului, Magureni, Prahova
0758 997 997
0244 384 731