MARGARETA DE AUR

“Satul Banului”, Măgureni – Ospitalitate, tihnă, autenticitate

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Regăsirea autenticităţii și redescoperirea ospitalităţii românești – așa își vor începe turiștii sejurul, de cum vor trece pragul Casei de oaspeţi “Satul Banului”. 

Punte între “atunci” și “acum”, vremurile își dau mâna pe Valea Proviţei, în Măgureni, acolo unde “Satul Banului” face cu mândrie cinste meleagurilor prahovene. Situată la 80 km de București, pensiunea a reușit să recreeze o gospodărie moșnenească, adaptată confortului zilelor noastre. Peste toate se adaugă parfumul simplităţii vieţii de la ţară, gusturile gastronomiei locale și pitorescul zărilor împădurite ce se deschid din curtea pensiunii.

Gazda, Răzvan Dobre, va explica cu răbdare și tâlc cum “Satul Banului” de astăzi este o încă o filă dintr-o istorie atât de generoasă cu aceste meleaguri muntenești. Este un loc recomandat turiștilor care știu să rezoneze cu tot ce înseamnă tihnă. 


„Pe pământul moştenit de la străbunicul nostru, Ghiţa Stan Dobre, celebru cârciumar şi gestionar de parchet în zonă, am construit începând cu anul 2012 și finalizat în 2016, casa de oaspeţi „Satul Banului”. Am dorit să fie o oglindă a gospădăriilor moşnenilor de altă dată. Am apelat la tehnici din zonă, la meşteri locali, respectând stilul arhitectural popular muntenesc, folosind în mare parte materiale recuperate din casele, grajdurile, conacele şi morile din comună. În amenejarea spaţiului şi a camerelor am căutat să însufleţesc totul cu obiecte si detalii din familia noastră şi din comunitate. În camere turiştii vor descoperi repere ale vieţii bunicilor mei şi ale copilăriei mele. Am păstrăt şi recondiţionat şifonierul lor, lăzi de zestre şi obiectele de mobilier(1920), ştergare şi covoare, tablouri cusute de ele – imagini dragi cu care am copilărit. La noi copiii se joacă în iarbă, prin livadă, pe garlă. La noi copiii se joacă în căpița de fân și se catară în copaci. Avem jucării pentru toți : pietre, nisip, fân, și lemne. La noi copiii NU se dau pe tobogane de plastic și NU sar în trambulină”, ne precizează Răzvan Dobre.

Autenticitatea o subliniem prin denumirile camerelor, fiecare purtând numele şi amprenta uneia dintre maicile gazdei (străbunici): Maica Lina, Maica Floarea, Maica Lisandra, Mamaia din sus şi Mamaia de la vale.

Casa mare, Fânarul, Pătulul, “Atelierul lui Tataie”, bucătăria de vară sunt elemente gospodărești care înconjoară curtea moșnenească - armonizându-se și  formând povestea ospitalităţii - spaţii ce oferă relaxare dar și cazare într-o atmosferă liniștită. 

Servicii “Satul Banului”


- cazare în camere personalizate cu tradiţiile și poveștie locurilor în "Fânar", "Pătul" și "Atelierul lui Tataie";

- Spaţiu comun de servire a mesei în fânar, zonă de relaxare, muzică pe discuri de vinil la pick-up, şemineu rustic;

- Zone de picnic şi de servire a mesei în curtea generoasă;

- Gastronomie cu bucate tradiţionale munteneşti, cu produse din grădină şi de la producători locali;

- Brunch-uri şi evenimente în grădină.

Experienţe de vacanţă şi agrement


- Drumeţii în natură: Valea Proviţei, Râpa Şoimului, Râpa Comorii, Vârful Teiuşului( (721m, cel mai înalt punct din Satul Banului), Grota Pustnicului Anton, Cetatea Dacică Iedera;

- Vizite Culturale: Micul Trianon de la Floreşti, Conacul Pană Filipescu, Palatul Postelnicului Cantacuzino, Palatul Drăghici Cantacuzino, Casele memoriale “Ion Luca Caragiale”, “Nicolae Grigorescu”,, Castelul Iulia Haşdeu;

- Popas de suflet la: “Voroneţul Ţării Româneşti” – Biserica de la Filipeştii de Pădure, Biserica “Sfânta Treime” din Măgureni, Biserica din Călineşti, Mănăstirea Dealu.

- Offorad cultural: “Drumul Sării”, “Drumul Domniei”;

- Trasee de cicloturism și Enduro;

- Plimbări cu trăsura şi şareta, echitaţie;

- Vânătoare de bureţi;

- Program de degustări de vinuri din zona “Dealu Mare” – “Teleleu din Cramă-n Cramă”.

 

Vă invităm pe Valea Proviţei, în Măgureni, Prahova să descoperiţi rostul traiului tihnit la “Satul Banului”.

Satul Banului, Magureni, Prahova

https://satulbanului.ro

0758 997 997

 0244 384 731

contact@satulbanului.ro

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page
Share by: