Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Atât perioada premergătoare Floriilor cât și în perioada Sfintelor Sărbători Pascale, în zonele rurale tradiţiile încă mai sunt păstrate cu sfinţenie, ducându-și rostul în firescul autentic al satelor românești.
Domnul profesor Ioan Badiu, gazda pensiunii “Badiu Guesthouse” ne-a exemplificat cu nostalgie dar și tâlc o parte dintre aceste tradiţii din lumea satului transilvan, pe care, iată…turiștii le mai pot simţi și astăzi.
Încă din Săptămâna Floriilor gospodarii din Rășinari pregătesc grădinile și curţile, fâcând curat prin livadă, plantând noile răsaduri și culturi, curăţă coteţele animalelor, aranjează prin gospodărie.
O tradiţie aparte în această zonă are loc în Sâmbăta de înaintea Floriilor (Sâmbăta lui Lazăr) când în răsunet de clopot, se citesc Psalmii lui Lazăr - amintind de momentul când Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr.
Elevii din localitate se strâng alături de preot, primar și părinţi, pornind de la Biserică spre poiana din apropiere. Acolo culeg ramuri înmugurite de salcie pe care încep să le împartă prin sat, la porţi unde sătenii îi așteaptă. Elevii sunt răsplătiţi cu covrigi, sirop, dulciuri de casă.
Tot în perioada Sărbătorii Floriilor localnicii fac curat și-n cimitire, aducând flori propaspete la morminte și-și acordă clipe de răgaz și cuget asupra anului ce a trecut și spre ce va fi să fie.
În Săptămâna Mare, începând cu Joia Verde se pregătesc ouăle de Paște. În zona Mărginimii oăle se cufundă-n vopsea, fiind decorate cu frunze de plante. Tot în această zi, o tradiţie aparte era “spălarea slăninii”. Gospodarii aduceau slănina depozitată în pod sau în cămară – păstrată la sare și începeau să cureţe surplusul de sare. Spălau slănina cu zeamă de varză și apă caldă, astfel aceasta frăgezindu-se. Apoi, slăninută era trecută prin boia și se lăsa la uscat în cămară, într-un loc atent ales și ferit de curenţii de aer. Un secret era păstrarea slăninuţei în coșul de grâu, învelită în vechi invelitori de hârtie, fiind astfel izolată de lumină, iar grâul din coș îi permitea să respire, oferindu-i și-un climat de umiditate.
În noaptea de Înviere, Rășinariul este binecuvântat și de o frumoasă imagine a localnicilor care merg să ia lumină. După ora 12.00 noaptea, se înconjoară în liniște Biserica cu lumina primită, apoi localnicii se îndreaptă spre cimitir pentru a duce Sfânta Lumină. Pornind dinspre cele trei biserici din comună spre singurul cimitir din centrul localităţii, se realizează o imagine impresionantă cu locuitorii coborând în șiruri luminate.
Ajunsi la casele lor localnicii sărbătoresc în familie, servind Paștele, se ciocnește un ou roșu, se mănâncă o bucată de caș proaspăt, se închină un pahar și se fac urări.
În dimineaţa Paștelui, în această zonă, copii se bucură de “Obiceiul Iepurașului”, căutând prin grădină în cuiburile frumos ornate cu flori și decoraţiuni încă din Sâmbăta Mare. Acolo “Iepurașul” îi răsplătește cu ouă roșii, mici cadouri și dulciuri.
A două zi de Paște încă se mai obișnuiește “Obiceiul Stropitului” între familiile tinere.
Preparate tradiţionale – Meniu special de Paște, “Badiu Guesthouse”, Rășinari
Mic-dejun tradiţional: platou cu brânzeturi diverse și legume proaspete, drob de miel, cârnat fiert servit cu pastă de hrean, pastă de jumeri amestecată cu ouă fierte, ceapă și usturoi verde, servită pe felie de pâine prăjită, de casă, salată de vinete, zacuscă.
Prânz de Paște: Ciorbă de miel cu mult tarhon și acrită cu măcriș, friptură de miel cu piure de cartofi sau piure de spanac, prăjituri de casă, tort de casă.
Prânz – Ziua 2 de Paște: Supă de găină cu tăiţei de casă, friptură de curcan sau de pui cu salată de coacăze de munte, legume la grătar sau sarmale cu mămăligă.
Cină: Salată orientală cu friptură rece de miel, stropită cu rachiu de casă, afinată etc.
“Badiu Guesthouse”
Str. Octavian Goga, nr.786, Rășinari 550227, Sibiu
0745 308 276 (română, engleză, franceză)
Text, fotografii: Cristian Catană, Ioan Badiu