Tradiţii și obiceiuri de Florii și Paște în Rășinari, Sibiu

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Atât perioada premergătoare Floriilor cât și în perioada Sfintelor Sărbători Pascale, în zonele rurale tradiţiile încă mai sunt păstrate cu sfinţenie, ducându-și rostul în firescul autentic al satelor românești.

Poposind în Mărginimea Sibiului, în pitorescul Rășinari – proaspăt laureat cu titulatura de „Best Tourism Village 2022” alături de alte sate de pe mapamond, de către Organizaţia Mondială a Turismului, avem să descoperim o serie de ritualuri și tradiţii, veritabilă hrană pentru minte și suflet. 

Domnul profesor Ioan Badiu, gazda pensiunii “Badiu Guesthouse” ne-a exemplificat cu nostalgie dar și tâlc o parte dintre aceste tradiţii din lumea satului transilvan, pe care, iată…turiștii le mai pot simţi și astăzi.

Încă din Săptămâna Floriilor gospodarii din Rășinari pregătesc grădinile și curţile, fâcând curat prin livadă, plantând noile răsaduri și culturi, curăţă coteţele animalelor, aranjează prin gospodărie.

O tradiţie aparte în această zonă are loc în Sâmbăta de înaintea Floriilor (Sâmbăta lui Lazăr) când în răsunet de clopot, se citesc Psalmii lui Lazăr - amintind de momentul când Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr. 

Elevii din localitate se strâng alături de preot, primar și părinţi, pornind de la Biserică spre poiana din apropiere. Acolo culeg ramuri înmugurite de salcie pe care încep să le împartă prin sat, la porţi unde sătenii îi așteaptă. Elevii sunt răsplătiţi cu covrigi, sirop, dulciuri de casă.

Tot în perioada Sărbătorii Floriilor localnicii fac curat și-n cimitire, aducând flori propaspete la morminte și-și acordă clipe de răgaz și cuget asupra anului ce a trecut și spre ce va fi să fie.



În Săptămâna Mare, începând cu Joia Verde se pregătesc ouăle de Paște. În zona Mărginimii oăle se cufundă-n vopsea, fiind decorate cu frunze de plante. Tot în această zi, o tradiţie aparte era “spălarea slăninii”. Gospodarii aduceau slănina depozitată în pod sau în cămară – păstrată la sare și începeau să cureţe surplusul de sare. Spălau slănina cu zeamă de varză și apă caldă, astfel aceasta frăgezindu-se. Apoi, slăninută era trecută prin boia și se lăsa la uscat în cămară, într-un loc atent ales și ferit de curenţii de aer. Un secret era păstrarea slăninuţei în coșul de grâu, învelită în vechi invelitori de hârtie, fiind astfel izolată de lumină, iar grâul din coș îi permitea să respire, oferindu-i și-un climat de umiditate.

În noaptea de Înviere, Rășinariul este binecuvântat și de o frumoasă imagine a localnicilor care merg să ia lumină. După ora 12.00 noaptea, se înconjoară în liniște Biserica cu lumina primită, apoi localnicii se îndreaptă spre cimitir pentru a duce Sfânta Lumină. Pornind dinspre cele trei biserici din comună spre singurul cimitir din centrul localităţii, se realizează o imagine impresionantă cu locuitorii coborând în șiruri luminate. 

Ajunsi la casele lor localnicii sărbătoresc în familie, servind Paștele, se ciocnește un ou roșu, se mănâncă o bucată de caș proaspăt, se închină un pahar și se fac urări. 

În dimineaţa Paștelui, în această zonă, copii se bucură de “Obiceiul Iepurașului”, căutând prin grădină în cuiburile frumos ornate cu flori și decoraţiuni încă din Sâmbăta Mare. Acolo “Iepurașul” îi răsplătește cu ouă roșii, mici cadouri și dulciuri.

A două zi de Paște încă se mai obișnuiește “Obiceiul Stropitului” între familiile tinere.


 Preparate tradiţionale – Meniu special de Paște, “Badiu Guesthouse”, Rășinari


Mic-dejun tradiţional: platou cu brânzeturi diverse și legume proaspete, drob de miel, cârnat fiert servit cu pastă de hrean, pastă de jumeri amestecată cu ouă fierte, ceapă și usturoi verde, servită pe felie de pâine prăjită, de casă, salată de vinete, zacuscă.


Prânz de Paște: Ciorbă de miel cu mult tarhon și acrită cu măcriș, friptură de miel cu piure de cartofi sau piure de spanac, prăjituri de casă, tort de casă.


Prânz – Ziua 2 de Paște: Supă de găină cu tăiţei de casă, friptură de curcan sau de pui cu salată de coacăze de munte, legume la grătar sau sarmale cu mămăligă.



Cină: Salată orientală cu friptură rece de miel, stropită cu rachiu de casă, afinată etc.

“Badiu Guesthouse”

Str. Octavian Goga, nr.786, Rășinari 550227, Sibiu

 0745 308 276 (română, engleză, franceză)

info@badiuguesthouse.ro



Text, fotografii: Cristian Catană, Ioan Badiu

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page