Pensiunea agroturistică „Ioana Maria”, Isverna, Mehedinți

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Isverna a devenit cunoscută datorită renumitei legende a tezaurului Serbiei îngropat în peștera care se află pe teritoriul localității Isverna. Pasionații de cultură și artă populară au auzit de localitate datorită Domnicăi Trop, artist de muzică populară, declarată “tezaur uman viu” în anul 2013, pentru păstrarea nealterată a tradiției populare și a cântecului autentic oltenesc, iar alții cunosc zona pentru că au trecut întâmplător și au rămas de-a dreptul fascinați de aceste locuri desprinse din poeziile lui George Coșbuc.

Am ajuns la Isverna pentru a mă convinge de veridicitatea acestor mituri și legende și de a aprofunda istoria, cultura și tradiția locului și am fost convinsă că ceea ce se spune și scrie despre această zonă este mult prea puțin față de ce se regăsește la fața locului. Ospitalitatea cu care am fost întâmpinată și dorința localnicilor de a-mi prezenta toate frumusețile din zonă au fost pentru mine un important punct de plecare către ceea ce mi-am propus, respectiv cunoașterea tradiției, a culturii, istoriei și gastronomiei locului.

Popas la pensiunea agroturistica „Ioana Maria”

Am preferat să mă cazez undeva departe de drumul județean, într-o zonă ceva mai retrasă și mai înaltă pentru a putea surprinde de la înălțime frumusețea și liniștea de la Isverna. Așa am ajuns la Pensiunea Agroturistică „Ioana Maria”, un loc unde timpul parcă stă pe loc, un loc unde totul este altfel, un loc unde ospitalitatea și zâmbetul cald au fost prezente pe toată perioada șederii mele aici.

Când am intrat în casă, familia Istrate m-a întâmpinat cu un zâmbet sincer și cald și cu îndemnul ”Bine ați venit pe la noi, haideți să vă așezați la masă!”.

Fără prea multe cuvinte m-am așezat la masă și am degustat din preparatele tradiționale de porc, în ton cu sezonul, pregătite din ferma proprie: pomana porcului, cârnați afumați, pâine de casă și nelipsitul vin de casă, un rose dulce, cu un gust suav și un buchet amețitor. Abia apoi a venit rândul cazării.

Pensiunea Agroturistică „Ioana Maria”, prin arhitectura ei, se înscrie perfect în peisajul din zonă; este o clădire cu un etaj care păstrează perfect forma tradițională a caselor oltenești de la munte.


La parter se află salonul pentru servit masa, iar la etaj sunt camerele destinate musafirilor. La fiecare pas găsești obiecte tradiționale oltenești, obiecte care îți aduc aminte de fecare dată că te afli în Oltenia. Camerele sunt bine aerisite și organizate în așa fel încât confortul musafirilor să fie maxim. Fiecare cameră este dotată cu baie proprie și televizor, iar accesul la internet se face printr-o conexiune wireless disponibilă pe toată suprafața locației.

De la balcon sau de pe terasă se deschide o priveliște superbă asupra Munților Mehedinți și, mai ales, asupra satului, sat tipic de munte, unde iarna, la căderea serii, se mai aude din când în când câte un glas de copil și câte un lătrat de câine ce răzbat prin aerul tare și proaspăt de munte. Ici colo se înalță fumurile de la coșurile caselor. Este atât de multă liniște aici încât și vântul parcă bate cu încetinitorul pentru a nu perturba acest colț de rai numit Isverna.

Obiective turistice în apropriere:

- Moara lui Surdei sau Moara Seliștea, o moara veche de mai bine de 300 de ani ce deservește și în prezent, cu succes, localnicii din satul Seliștea ce aparține de comuna Isverna;

- Poiana Beletina, punctul de acces în Parcul Național Domogled Valea Cernei;

- Cheile Coșuștei;

- Muzeul Satului “Domnica Trop”, 

- Biserica veche “Sfinții Voievozi” și geanțurile din jurul Isvernei.

- Peștera Isverna, peșteră ce nu poate fi vizitată, dar sperăm cu toții că mitul de peșteră fără de sfârșit va fi spulberat după ce aceasta va fi explorată complet și redată circuitului turistic.

Pensiunea agroturistică „Ioana Maria”, 

Isverna, Mehedinți

0748 820 381

Text si foto: Adriana Roman


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: