Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
Din secretele preparatului „ciolan afumat în pâine cu cartofi la cuptor”, pregătit de Chef Daniel Budai :
Se alege ciolanul, nu foarte afumat, și se împănează cu usturoi. De reținut este faptul că nu se pune sare deloc pentru că ciolanul are deja sarea necesară pentru a ieși un preparat savuros.
După ce Dani a împănat ciolanul bine cu usturoi, a pregătit un mix de condimente care a inclus boia dulce, tarhon, praf de usturoi, piper și alte mirodenii. Acest mix l-a amestecat bine cu o lingură-două de ulei, apoi l-a lăsat puțin la odihnit pentru a-și lăsa aroma.
Într-o tigaie se căleşte ceapa tăiată foarte subțire, până începe să-și schimbe culoarea și să se înmoaie puțin. După ce s-a frăgezit ceapa, se pun mirodeniile peste ceapă , încep să se omogenizeze, apoi se ia tigaia de pe foc și se trece la prepararea aluatului pentru pâine. Aluatul pentru pâine nu are nimic special, se poate folosi orice fel de aluat de pâine.
Aluatul obținut a fost întins pe o masă bine unsă cu ulei, apoi au fost tăiate câteva bucăți de slănină groase cam cât degetul mic și așezate în mijlocul foii.
Peste slănină, Dani a pus ciolanul, peste care a turnat mixul de mirodenii cu ceapă și apoi a închis aluatul deasupra. Aluatul a fost închis în așa fel încât sigiliul să se afle pe fundul formei în care se coace pentru a elimina riscul de desfacere atunci când crește pâinea.
Tot acest preparat a fost dat la cuptor la foc mediu până când aluatul a prins o culoare arămie deasupra.
Preparatul a fost scos de la cuptor, învelit în totalitate în folie de aluminiu și adus din nou la cuptor, de această dată la foc mic. Ultima coacere trebuie să fie lentă pentru a da timp aromelor să intre în pâine.
După aproximativ o oră, o oră și jumătate, Dani a scos preparatul de la cuptor, a îndepărtat folia de aluminiu și a început porționarea lui.
Ciolanul afumat în aluat de pâine a fost completat cu niște cartofi țărănești și atunci se poate spune că s-a obținut un tradițional ciolan în pâine așa cum numai la Pensiunea « La Pătru » se poate mânca.
Având în vedere că este un preparat destul de sățios, este de preferat ca, pe post de aperitiv, să fie servit un pahar de palincă, pentru domni, sau o vișinată ori afinată, pentru doamne.
Sperând că v-am deschis apetitul pentru acest preparat delicios, vă invit să vizitați Moiseiul și să vă bucurați de preparatele unice care ies din mâinile lui Daniel Budai, cheful care trăiește pentru perpetua bucătăria tradițională, dându-i tușe personale și îmbogățindu-i moștenirea.
Rețetă originală – Daniel Budai
Pensiunea « La Pătru »
Str. Principală nr 1427, Moisei,
județul Maramureș
Text si foto: Adriana Roman