Munţii Măcin - bătrânii cu suflete de stâncă

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Aşa cum bine ştim din cadrul orelor de geografie, munţii Măcin atrag încă de la început atenţia ca fiind cei mai vechi munţi din ţara noastră şi cu siguranţă unii dintre cei mai spectaculoşi din punct de vedere peisagistic.

Măcinul – o istorie de sute de milioane de ani

Formaţi în urmă cu peste 300 de milioane de ani (Carpaţii luând naştere în urmă cu aporximativ 65 milioane de ani), munţii Măcin sunt rezultatul orogenezei hercinice. Cu o înălţime iniţială de aproximativ 3000 de metri, astăzi înălţimea munţilor Măcin atinge altitudinea maximă în Vârful Ţuţuiatu – 467 m.

Dând iarăşi filele în urmă, aflăm că Măcinul facea parte dintr-un impresionant lanţ muntos ce străbătea Europa pe direcţia Vest-Est. Astăzi, mărturii ale acelor vremuri, alături de munţii Măcin, mai sunt munţii Scoţiei, munţii Vosgi alături lanţurile muntoase din zona Bretagnei (munţii foarte puţini cunoscuţi dar extrem de spectaculoşi).

 



Parcul Naţional Munţii Măcinului

 

Începând cu anul 1998, Parcul Naţional Munţii Măcinului a fost declarat Rezervaţie a Biosferei, fiind, totodată, şi structură componentă a Reţelei Natura 2000. Pe raza munţilor Măcin se întâlnesc aproximativ 3500 de specii de floră şi faună, cât şi suprafeţe foarte rare pentru Europa de vegetaţie cu specific de stepă. În prezent, Parcul Naţional Munţii Măcinului are o suprafaţă de peste 11.100 hectare, fiind împărţit în două zone: Munţii Măcinului şi Culmea Pricopanului. Administraţia Parcului a amenajat şi promovează 11 trasee turistice atât pedestre cât şi drumeţii călare sau cicloturism.



Culmea Pricopanului – unul dintre cele mai populare trasee din Măcin

 

Pornind din localitatea Măcin,cu o lungime de aproximativ 6 km şi marcaj bandă albastră, traseul ce are ca obiectiv străbaterea culmii Pricopanului este un traseu tematic, extrem de spectaculos, mai ales pentru pasionaţii de geoturism. Cu cât avansăm şi câştigăm în altitudine vom fi din ce în ce mai captivaţi de formaţiunile impresionante de granit şi stânci sculptate de vremuri. În partea superioară a traseului, cu cât turiştii se vor apropia de vârfurile Vf. Suluku Mare, Piatra Râioasă, Caramalău zările se vor deschide oferind panorame spectaculoase către cursul Dunării, depresiunea Luncăviţa, depresiunea Măcin, crestele Măcinului şi, în zilele senine, se observă chiar şi oraşele Galaţi şi Brăila. Relieful este tipc zonelor de stepă şi de gol alpin, alternând în zonele inferioare cu pajişti şi tufărişuri specifice (măceş, păducel). Turiştii care doresc să campeze o pot face în zona Fântânii de Leac.



Ştiaţi că….

 

- Culmea Pricopanului este cel mai important punct de monitorizare a migraţiei păsărilor răpitoare care traversează România (ruta Via Pontica)? Pe teritoriul ţării noastre trec cele mai multe păsări răpitoare din Europa, aflate în migraţie, putându-se observa 29 de specii de acest fel.

- Parcul Naţional Munţii Măcinului constituie singurul parc naţional european destinat protecţiei biodiversităţii aferente regiunii de stepă. Este singurul loc din România unde se mai găseşte vegetaţie tipică de stepă, dispărută inclusiv din Balcani şi alte lanţuri muntoase din Europa.

- Munţii Măcin ocupă sub 1% din suprafaţa României, dar găzduiesc peste 50% dintre speciile floristice şi faunistice ale ţării?

- în Măcin întâlnim aproximativ 19% dintre plantele superioare ale florei Europei? Lucru similar insulelor Corsica şi Creta, conform informaţiilor Parcului Naţional.

- una dintre cele mai vechi şi spectaculoase rezervaţii din România se găseşte în Macin – Rezervaţia Naturală Valea Fagilor?

- printre stâncăriile Culmii Pricopanului întâlnim: ţestoasa dobrogeană, dihorul de stepă, jderul de piatră,  guşterul dobrogean,  şarpele rău?

Descoperiţi farmecul Munţilor Măcin în excursiile marca Scorilo Travel Vacanţe!

https://www.scorilotravelvacante.ro/

 

Administrația Parcului Național Munții Măcinului

Centru de Informare Vizitare Greci

Greci, str Carabalu nr. 48, judeţ Tulcea

http://www.parcmacin.ro/

-           

Text şi fotografii: Cristian-Alexandru CATANA

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page