Colecţia de ii muscelene “Ionuţ Fintoiu”
Ionuţ Fintoiu, fiu al tradiţiilor muscelene, originar din Rucăr, a moştenit din familie dragostea pentru autenticitatea locurilor şi datinilor zonelor pe care le reprezintă cu atâta mândrie.
Încă din perioada copilăriei a fost atras de cântecul popular, participând la tot ce implică activităţi artistice, atât în judeţ cât şi în diferite colturi ale ţării. Însă, pasul spre activitatea profesionistă a fost făcut în timpul cursurilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă pe care a şi absolvit-o. În ideea asigurării unui venit, după o probă dată şi luată cu succes, s-a alăturat formaţiei “Zavaidoc” din Piteşti, unde este şi în prezent membru.
Fire şi file cu poveşti din lada lui Ionuţ Fintoiu
“Pasiunea costumului popular vine de la bunica mea, care la randu-i a creat câteva zeci de costume! Toată viaţa sa a iubit tot ce este autentic, purtând cu mândrie salbă.
Am în colecţie doar costume populare muntenesti, specifice zonei de Nord a Argeşului.
Iile din lada mea poartă mai departe poveştile femeilor muntence, porturi cu trăsături clare de delimitare ale sacrului de profan.
Particularitatea iilor de Muscel este aceea ca nu se despart niciodată de trup. Ia şi poalele sunt unite printr-o fâşie de pânză. În colecţia mea se regăsesc costume purtate de-a lungul diferitelor perioade ale vieţii.
Etapele vieţii - cursul acestora sunt surprinse şi în modele de ii. Astfel, ia se poartă după un anumit cod de culoare. Spre exemplu copilele şi tinerele poartă ii de culoare roşie, verde, chiar şi roz, după care vor face trecerea către costumul alb în momentul căsătoriei.
După căsătorie, ca nevastă, se poartă ii de culori: albastru sau grena.
Odată cu înaintarea în vârsta se va opta pentru o culoare a costumului tot mai închisă, fără flori, fir. Ajungând spre sfârşitul călătoriei printre anii vieţii, se va alege un port de culoare negră, de cele mai multe ori cu ie "aleasă în razboi".
Dacă ar fi să mai găsim o altă particularitate a costumelor reprezentative zonei Muscelului am evidenţia că toate iile prezintă semne distinctive. Acestea sunt reprezentate fie de o semnătură a celei care a creat-o, fie sunt rezultatul unei credinţe foarte puternice în simbolistica forţelor supranaturale
Se spune că ielele cele care vânează sufletele mânate de iubiri puternice în narcisismul lor, nu acceptă ca cineva sau ceva să poarte o ie fără cusur. De aici rezultă ideea că dacă ia era perfect realizată, posibil ca ielele să-ţi sucească mintea ca să îti fure ia. Şi astfel a apărut simbolul sau obiceiul că dacă se va realize o floare de altă culoare, ori o terminaţie bruscă pe ie, aceste elemente ar face cusatura imperfectă...
Costumul popular este identitatea noastră ca neam iar costumul de Muscel este etalonul costumului popular românesc! Vă aşteptăm la noi să ne admiraţi portul, oamenii şi locurile!”, declară Ionuţ Fintoiu.
Cu Ionuţ Fintoiu vă puteţi întâlni în excursiile organizate de Scorilo Travel Vacanţe în zona Dâmbovicioarei. Ionuţ va încânta turiştii cu repertoriu de muzică populară dar şi cu colecţiia sa de ii, o parte dintre ele admirate şi cu ocazia Zilei Universale a Iei – 2020.
Text şi fotografii : Cristian-Alexandru Catană, Ionuţ Fintoiu
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







