Colecţia de ii muscelene “Ionuţ Fintoiu”

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Ionuţ Fintoiu, fiu al tradiţiilor muscelene, originar din Rucăr, a moştenit din familie dragostea pentru autenticitatea locurilor şi datinilor zonelor pe care le reprezintă cu atâta mândrie.


Prin port, prin cânt, prin dans şi prin cuvinte, Ionuţ, fire artistică, încrezătoare şi ambiţioasă, este persoana potrivită să ne facă să ne simţim oaspeţi de suflet pe meleagurile pitoreşti argeşene, la poalele Pietrei Craiului.

Încă din perioada copilăriei a fost atras de cântecul popular, participând la tot ce implică activităţi artistice, atât în judeţ cât şi în diferite colturi ale ţării. Însă, pasul spre activitatea profesionistă a fost făcut în timpul cursurilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă pe care a şi absolvit-o. În ideea asigurării unui venit, după o probă dată şi luată cu succes, s-a alăturat formaţiei “Zavaidoc” din Piteşti, unde este şi în prezent membru.

Fire şi file cu poveşti din lada lui Ionuţ Fintoiu

 

“Pasiunea costumului popular vine de la bunica mea, care la randu-i a creat câteva zeci de costume! Toată viaţa sa a iubit tot ce este autentic, purtând cu mândrie salbă.



Am în colecţie doar costume populare muntenesti, specifice zonei de Nord a Argeşului.

Iile din lada mea poartă mai departe poveştile femeilor muntence, porturi cu trăsături clare de delimitare ale sacrului de profan.

 

Particularitatea iilor de Muscel este aceea ca nu se despart niciodată de trup. Ia şi poalele sunt unite printr-o fâşie de pânză. În colecţia mea se regăsesc costume purtate de-a lungul diferitelor perioade ale vieţii.

 

Etapele vieţii - cursul acestora sunt surprinse şi în modele de ii. Astfel, ia se poartă după un anumit cod de culoare. Spre exemplu copilele şi tinerele poartă ii de culoare roşie, verde, chiar şi roz, după care vor face trecerea către costumul alb în momentul căsătoriei.

 



După căsătorie, ca nevastă, se poartă ii de culori: albastru sau grena.

 

Odată cu înaintarea în vârsta se va opta pentru o culoare a costumului tot mai închisă, fără flori, fir. Ajungând spre sfârşitul călătoriei printre anii vieţii, se va alege un port de culoare negră, de cele mai multe ori cu ie "aleasă în razboi".

 

Dacă ar fi să mai găsim o altă  particularitate a costumelor reprezentative zonei Muscelului am evidenţia că toate iile prezintă semne distinctive. Acestea sunt reprezentate fie de o semnătură a celei care a creat-o, fie sunt rezultatul unei credinţe foarte puternice în simbolistica forţelor supranaturale

Se spune că ielele cele care vânează sufletele mânate de iubiri puternice în narcisismul lor, nu acceptă ca cineva sau ceva să poarte o ie fără cusur. De aici rezultă ideea că dacă ia era perfect realizată, posibil ca ielele să-ţi sucească mintea ca să îti fure ia. Şi astfel a apărut simbolul sau obiceiul că dacă se va realize o floare de altă culoare, ori o terminaţie bruscă pe ie, aceste elemente ar face cusatura imperfectă...

 

Costumul popular este identitatea noastră ca neam iar costumul de Muscel este etalonul costumului popular românesc! Vă aşteptăm la noi să ne admiraţi portul, oamenii şi locurile!”, declară Ionuţ Fintoiu.

 

Cu Ionuţ Fintoiu vă puteţi întâlni în excursiile organizate de Scorilo Travel Vacanţe în zona Dâmbovicioarei. Ionuţ va încânta turiştii cu repertoriu de muzică populară dar şi cu colecţiia sa de ii, o parte dintre ele admirate şi cu ocazia Zilei Universale a Iei – 2020.

 

 



Text şi fotografii : Cristian-Alexandru Catană, Ionuţ Fintoiu



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page