La început a fost... Cozia
Prin anii ’70, când litoralul românesc rivaliza cu cele din Grecia şi Spania, iar infrastructura era în plin avânt, la Jupiter se construiau hotelurile “Cozia” şi “Tismana”, două repere importante pe harta turismului românesc. Importanţa acestora nu reieşea doar din asocierea numelor lor cu mănăstiri emblematice din România, ci şi din faptul că zona emană o puternică energie telurică, ne povesteşte domnul Dragoş Răducan, Directorul General al Hotelului Majestic
(fost “Cozia”) din staţiunea Jupiter, prim vicepreşedinte executiv al FPTR.
Datorită energiilor telurice, Hotelul Majestic este şi astăzi o destinaţie ideală pentru cei care doresc să se relaxeze şi să se odihnească foarte bine in concediu.
Mai mult, existenţa celor patru zone de microclimat – în grădina interioară, la piscină, pe lacul Tismana şi pe malul mării -, îl recomandă ca destinaţie pentru terapiile antistres.
“Viaţa la ţară”
din…
grădina Majestic Jupiter
Botezat de
vizitatori drept
«hotelul celor trei ape»,
Majestic Jupiter ar putea fi considerat
mai degrabă o reproducere în miniatură a satului românesc de odinioară.
“Hotelul a
fost renovat în anul 2006 când actualul proprietar a vrut să îl facă mai rustic
şi a amplasat în grădină o mulţime de elemente care să amintească de viaţa de
la ţară”, ne-a povestit
Dragoş Răducan.
De altfel, numeroase
obiecte de uz gospodăresc, presărate pe ici pe colo prin grădină, amintesc
turistului de tradiţia satului românesc autentic. În incintă există chiar şi un
pârâu interior, frumos amenajat, două fântâni de lemn, cu roată, câteva cişmele,
mese şi bănci de lemn masiv, ba chiar şi câteva căruţe de lemn, umplute
ochi cu fân, ce par că aşteaptă liniştite căluţii
şi căruţaşul.
Pentru a completa atmosfera
rurală, “până anul trecut aveam un grătar
în aer liber, care făcea foarte mult fum.
Anul acesta m-am hotărât să abordez “teoria WOW” şi să vin cu ceva
nou.
Am introdus mâncarea la plită, care
nu se gătește la All Inclusive, ci doar în restaurantele à
la carte. Majestic Jupiter este unicul hotel
All Inclusive din România care prepară mâncare la plită”, ne-a mărturisit
directorul hotelului.
Troiţa, un Omagiu adus Artei Culinare şi Ospitalităţii Româneşti
“L-am cunoscut pe chef Radu Zărnescu prin
intermediul unor cunoştiinţe comune şi l-am invitat să vină să stea la hotel Majestic, prilej cu
care ne-am şi împrietenit. Radu Zărnescu este unul dintre cei mai talentaţi şi mai creativi chefi din România. Din
creativitate şi din spiritul antreprenorial aparte, a înfiinţat alături de soţia sa, Asociația Culturală Euro Est Alternativ –
ACEEA, care a organizat mesele pentru « Sibiu – capitală culturală »
. El este, de asemenea, membru în Asociaţia Bucătarilor, președinte al
Euro-Toques România
şi participă la numeroase concursuri internaţionale de profil, unde participă cei mai buni bucătari
din lume. Anul trecut l-am invitat din nou şi iniţial a stat o săptămână. Apoi, a decis să mai rămână o vreme la noi. Fiind o persoană hiperactivă, m-a întrebat
dacă aveam pe la hotel diverse unelte. I-am dat o bormaşină, un fierăstrău
electric, o drujbă…, i-am cumpărat şi materiale, aşa că s-a apucat să lucreze
la un proiect care ne-a fascinat pe toţi. Lucrările au durat în jur de cinci zile, până când a apărut o troiţă tăiată din drujbă, un procedeu destul de neobişnuit,
care a fost, evident, creată pe bucăţi. Prinse între ele, aceste bucăţi au fost ridicate ulterior în plan vertical, pe o fundaţie de circa 6 tone. Elementul central al
monumentului îl reprezintă o roată, care simbolizează tradiţia, un tribut adus meșterilor făurari români, care
au contribuit la formarea obiceiurilor culinare ale comunităților românești,
subliinind diversitatea și unitatea exprimării prin gastronomie. Neştiind inițial
cum să îl numim, i-am zis troiţă, dar îl considerăm, de fapt , un Omagiu adus Artei Culinare şi
Ospitalităţii Româneşti .
Troiţa, a primit numele ”Metaistoria”și reprezintă piatra
de hotar de la intrarea în staţiunea
Jupiter. Prin dimensiunea sa impresionantă (peste 6 m înălţime) şi valenţele artistice ilustrate în compoziţie, ea va deveni, în timp, nu doar o emblemă a hotelului, ci şi a întregii
staţiuni.
Vă recomandăm să vizitaţi Jupiter
pentru calitatea ospitalităţii, dar şi pentru a admira un monument de excepţie!
“
a declarat domnul Dragoș Răducan, Director General Hotel Majestic Jupiter
Text:
Anne-Mary NECHITA ; Foto: Anne-Mary NECHITA, Hotel Majestic Jupiter