Ţinutul Neamţului – Turism ca-n file de poveste

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Identitatea unei destinaţii este evidenţiată şi prin diversitatea rutelor tematice pe care un turist le poate descoperi pe meleagurile respective. Ţinutul Neamţului este o referinţă în acest sens, fiind o zonă pitorească ce atrage de la an la an un număr considerabil de turişti. Natură, cultură, istorie, credinţă, ospitalitate, meşteşug şi gastronomie sunt câteva dintre ingredientele ce definesc turismul nemţean.

Cultură şi credinţă - Biblioteca Mănăstirii Neamţ, cea mai mare bibliotecă mănăstirească din România



Fiind una dintre cele mai vechi şi cea mai mare bibliotecă mănăstirească din România, Biblioteca Mănăstirii Neamţ este un veritabil patrimoniu al culturii româneşti ce adăposteşte un volum de aproximativ 22000 de exemplare strânse de-a lungul istoriei. Unele dintre cele mai vechi şi reprezentative volume sunt: Biblia de la Bucureşti a lui Şerban Cantacuzino, Biblia de la Blaj, Descrierea Moldovei a lui Dimitrie Cantemir, manuscrise din timpul domniei lui Alexandru cel Bun şi multe altele.

Lacul Izvorul Muntelui – pe malurile “mării de la munte”

Când vorbim despre posibilităţile de agrement într-un peisaj spectaculos, Lacul Izvorul Muntelui (Lacul Bicaz) este emblematic pentru Ţinutul nemţean. Plimbările cu vaporaşul, bărci individuale, hidro-biciclete, turele ghidate, relaxarea la pensiunile şi terasele de pe mal, sunt câteva dintre opţiunile pe care le au turiştii.

Înconjurat de muntele Gicovanu şi de Obcina Horştei, având o lungime de 35 km, Izvorul Muntelui este unul dintre cele maiîntinse lacuri artificiale din România, fiind declarat “Rezervaţie acvatică”din anul 2000. Acesta oferă una dintre cele mai spectaculoaseprivelişti spre înălţimile Ceahlăului.

Pentru întreaga amenajare a lacului şi construcţia barajului au foststrămutate peste 20 de sate, după care zona a fost inundată. Peste 15 000 deoameni au muncit la ridicarea barajului între anii 1950 – 1960, cel mai marebaraj de greutate din ţară.



Biserica din lemn din Răpciuni, comuna Ceahlău a fost salvată fiind mutată (1958) la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti, unde poate fi vizitată şi astăzi.


Parcul Natural Vânători-Neamţ - Rezervaţia de faună carpatină şi de zimbri



Înnordul judeţului Neamţ, când paşii turiştilor se îndreaptă spre MănăstireaNeamţ, nu trebuie ratat un poas la rezervaţia “Dragoş-Vodă. Zonă ideală pentrucei mici, dar şi pentru cei mari, plimbarea prin parc va fi o experienţe devacanţă minunată. Vizitatorii pot admira într-un cadru natural generos,înconjurat de păduri şi iazuri exemplare de:zimbri, cerbi carpatini şi lopătari, mufloni, căpriori, vulpi, lupi șidiferite specii de păsări.



Popas în răcoarea Neamţului – Pensiunea “Chez Marie”, Brateş

Pe Valea Tarcăcului, la 16 km de Bicaz şi 21 de km. de Piatra Neamţ, înconjurată de păduri, pensiunea “Chez Marie” din Brateş este un punct ideal de pornire în a descoperi atracţiile judeţului Neamţ.

Pe lângă avantajul amplasării, pensiunea nemţeană este un etalon pentru ce înseamnă promovarea bucătăriei tradiţionale nemţene armonizată cu tendinţele actuale, turiştii bucurându-se de preparate culinare specifice zonei precum: plăcinte poale-n brâu, păstrăv în cobză de brad, brânzeturi locale etc.



Structură cazare şi facilităţi

 

Dispuse în trei corpuri de clădire, pensiunea “Chez Marie "îşi aşteaptă turiştii în 18 camere duble, cu pat matrimonial.

 

Capacitate: 18 camere duble dispunând de:

- baie proprie (mai puţin două camere ce împart aceeaşi baie);

 

- pat matrimonial;

 

- Tv şi WiFi;

 

- posibilitate pat suplimentar pentru copii;

 

- halate şi prosoape pentru piscină, jacuzzi şi sauna uscată;

 

- balcon (în unele camere)

 

 

Pensiunea “Chez Marie”

Brateş, DC 135, comuna Tarcău, Neamţ

0766.439.537 – doamna Maria Vacaru

 



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: