Invitaţie în Oltenia la Pensiunea “Casa Cartianu”

revista@vacantelatara.ro

În farmecul boieresc al Olteniei de sub Munte, între cule și perspective spre crestele Parângului, Pensiunea “Casa Cartianu” din Turcinești, își așteaptă turiștii în pitorescul meleag al lui Brâncuși. 

Situată la 5 km de Târgu-Jiu, pe malul pârului Cărtior și la marginea pădurii de foioase, “Casa Cartianu” este o alegere optimă pentru cei care caută relaxarea într-o zonă tihnită, ferită de forfota urbană, în concordanţă cu cadrul natural. Dacă la toate acestea adăugam și strânsa legătură cu istoria și cultura locurilor – Cula-Muzeu Cartianu, gastronomia tradiţională, piscina exterioară, zona spa, oferta de agrement – servicii adaptate confortului zilelor noastre – avem deja câteva dintre reperele unui sejur de neuitat la Casa Cartianu. 

La început de poveste…și astăzi.


Iată cum o istorie ce-și scria rândurile începând cu 1760, odată cu ridicarea Culei Cartianu – este scrisă și astăzi de gazdele noastre, urmașii boierilor de-atunci.

Anii 2012 și 2018 sunt alte două repere, de această dată pe harta turismului și ospitalitaţii. Sunt anii inaugurării celor două structuri turistice - pensiunea “Casa Cartianu” și agropensiunea “Casa Cartianu”. Respectând arhitectura culelor gorjenești dar și stilul rustic al caselor de munte, cele două corpuri de cazare păstrează specificulul arhitecturi vechi românești.

 

Serviciile de calitate, păstrarea și promovarea tradiţiei și ospitalităţii tipice turismului rural au fost recunoscute de-a lungul anilor prin distincţii bine meritate: Marele Premiu “Margareta de Aur” – ANTREC România, premii “Ca la mama acasă” pentru ambele structuri – Gala Asociaţiei Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, distincţii cu ocazia promovării gastronomiei oltenești – Festivalul Răciturilor, Târguri de Turism etc. “ stop 

Condiţii de cazare


Turiștii au la dispoziţie două structuri de cazare, independente, clasificare cu 3 margarete – Pensiunea “Casa Cartianu”, respectiv 4 margarete – pensiune agroturistică de lemn. Acestea sunt unite de o terasă exterioară, unde se poate servi masa. Aspectul interior al pensiunilor, mobilierul, finisajele şi detaliile păstrează specificul local al culelor olteneşti, transpunând turistul în filele de istorie ale boierilor ce trăiau în aceste locuri.

Luminozitatea camerelor, elementele de decor în care tradiţionalul se armonizează cu contemporanul sunt câteva dintre atributele condiţiilor de cazare ce vor oferi sentimentul de relaxare pentru oaspeţi.

Unele camera dispun de balcon ce oferă perspective către frumoasa pădure din apropiere, fie către piscină și vechea culă. Toate camerele dispun de grup sanitar, Tv, internet WiFi, frigider cu minibar.

Un farmec aparte este dat de multitudinea de rândunele care asigură discret și un fundal sonor plăcut în sezonul cald. Dimineaţa, la o cafea sau o cană cu lapte cald este cea mai plăcută melodie!

Pensiunea turistică “Casa Cartianu” – 3 margarete

Capacitate: 30 persoane

- 5 camere duble, 3 twin, 3 suite.

- Restaurant interior cu aspect tradiţional de arhitectură boierească - 135mp, capacitate: 90 persoane

- Bucătărie tradiţională, produse din fermă proprie - meniu à la carte

- Terasa cu ieșire spre piscina

 

Pensiunea agroturistică “Casa Cartianu” - 4 margarete

Capacitate: 32 persoane

- 6 camere duble, 2 suite;

- Restaurant interor - 110 mp, capacitate: 60 persoane.

- Terasă cu acces la piscină și pădure;

- Bucătărie cu dotări de ultimă generaţie; stop caseta

Spaţiul verde generos al domeniului “Casa Cartianu” este ideal pentru organizarea evenimentelor și aniversărilor în aer liber, activităţi team-building, posibilitate instalare pavilion ( 100 – 250 – persoane, tip dineu, 400 persoane – tip cocktail).

Agrement și relaxare

 

- vizita Culei-Muzeu Casa Cartianu

- relaxare la piscina exterioară, zona de șezlonguri sau în centrul SPA;

- locuri de joacă pentru copi şi spaţii de relaxare în aer liber;

- tenis de masă

- închiriere biciclete;

- circuire off-road cu ghizi specializaţi;

Descoperă natura şi locurile pornind de la “Casa Cartianu”:

 

- Vizită la Creaţiile lui Brâncuşi din Târgu Jiu (5km);

- Cula și Muzeul Satului de la Curtisoara (4km);

- drumeţii prin cheile Sohodolului, Şuşiţei Verzi, Galbenului, Olteţului;

- Descoperiţi lumea carstică a peşterilor Muierii şi Polovragi

- Vizitarea Parcului Natural “Defileul Jiului”;

- Incursiuni pe Transalpina sau Transvâlcan;

- Pelerinaje la Mănăstirile: Tismana, Lainici, Crasna, Polovragi, Schiturile Cioclovina de Jos și de Sus;

- “Drumul Culelor”: Cula Cioaba – Chintescu, Cula Crasnaru, Cula din Glogova si Ansamblul Cornea Brailoiu. – stop caseta

 

Pensiunea “Casa Cartianu”

Turcinesti, Cartiu nr.282,

judetul Gorj

https://casacartianu.ro/

casacartianu@gmail.com

+40 756 363 454

Text și fotografii: Cristian-Alexandru Catană

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: