Muzeul Satului ”Domnica Trop” din Isverna, Mehedinti

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Pentru unii, Isverna a devenit cunoscută datorită renumitei legende a tezaurului Serbiei îngropat în peștera care se află pe teritoriul localității. Pentru pasionații de cultură și artă populară Isverna a devenit cunoscută datorită Domnicăi Trop, artist de muzică populară, declarată “tezaur uman viu” în anul 2013 pentru păstrarea nealterată a tradiției populare și a cântecului autentic oltenesc și, nu în ultimul rând, unii cunosc zona pentru că au rămas de-a dreptul fascinați de aceste plaiuri magice, desprinse din poveștile cu balauri și feți frumoși.

Locația Muzeului Satului “Domnica Trop” din Isverna respectă cu sfințenie atributul principal al satelor de munte răsfirate, astfel că, pentru a ajunge aici există o singură cale de acces care trece prin curțile și grădinile sătenilor. 

Pe parcursul drumului aveți ocazia să admirați Munții Mehedinți cu cel mai înalt vârf, Vârful lui Stan, Geanțul Isvernei și, poate cel mai important, transhumața. Pajiști verzi cu oi care pasc liniștite, localnici care au grijă ca mioarele să respecte locul de pășunat și, bineînțeles, câinii care, de-a lungul timpului s-au obișnuit cu prezența turiștilor și vin doar pentru a da binețe și pentru a beneficia de o mângâiere.

Drumul până la Muzeul Satului “Domnica Trop” din Isverna durează aproximativ 10 minute din centrul localității Isverna și are un farmec aparte datorită peisajelor pe care întâlnite pe drum.

Odată ajunși la muzeu, o placă din lemn pictată manual vă înștiințează că vă aflați în pragul descoperirii istoriei, etnografiei, culturii, tradiției și legendelor locale. 

Muzeul Satului “Domnica Trop” din Isverna a luat naștere la inițiativa domnului Marian Balaci, directorul școlii din Isverna, care, din dorința de a păstra nealterată cultura și tradiția zonei s-a implicat atât în alegerea locației cât și în strângerea majorității obiectelor care sunt expuse aici și mobilizarea comunității.

Pentru a avea o imagine completă a ceea ce înseamnă Isverna din punct de vedere al portului popular și a păstrării tradiției vizita de la Muzeul Satului va trebui să fie urmată de o vizită la Atelierul de ii de la Pensiunea Steaua Munților din Isverna unde, Silvia Triță și Oana Istrate vă pot introduce în tainele cusutului și a poveștilor legate de crearea și împodobirea iilor.

O zonă mai mult decât bogată în istorie, tradiție și legende, Isverna, parte integrantă a Mehedințiului Montan, duce mai departe cu mândrie tradiția, cultura și istoria Olteniei.

Text și fotografii: Adriana Roman


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: