Locația Muzeului Satului “Domnica Trop” din Isverna respectă cu sfințenie atributul principal al satelor de munte răsfirate, astfel că, pentru a ajunge aici există o singură cale de acces care trece prin curțile și grădinile sătenilor.
Pe parcursul drumului aveți ocazia să admirați Munții Mehedinți cu cel mai înalt vârf, Vârful lui Stan, Geanțul Isvernei și, poate cel mai important, transhumața. Pajiști verzi cu oi care pasc liniștite, localnici care au grijă ca mioarele să respecte locul de pășunat și, bineînțeles, câinii care, de-a lungul timpului s-au obișnuit cu prezența turiștilor și vin doar pentru a da binețe și pentru a beneficia de o mângâiere.
Drumul până la Muzeul Satului “Domnica Trop” din Isverna durează aproximativ 10 minute din centrul localității Isverna și are un farmec aparte datorită peisajelor pe care întâlnite pe drum.
Odată ajunși la muzeu, o placă din lemn pictată manual vă înștiințează că vă aflați în pragul descoperirii istoriei, etnografiei, culturii, tradiției și legendelor locale.
Muzeul Satului “Domnica Trop” din Isverna a luat naștere la inițiativa domnului Marian Balaci, directorul școlii din Isverna, care, din dorința de a păstra nealterată cultura și tradiția zonei s-a implicat atât în alegerea locației cât și în strângerea majorității obiectelor care sunt expuse aici și mobilizarea comunității.
Pentru a avea o imagine completă a ceea ce înseamnă Isverna din punct de vedere al portului popular și a păstrării tradiției vizita de la Muzeul Satului va trebui să fie urmată de o vizită la Atelierul de ii de la Pensiunea Steaua Munților din Isverna unde, Silvia Triță și Oana Istrate vă pot introduce în tainele cusutului și a poveștilor legate de crearea și împodobirea iilor.
O zonă mai mult decât bogată în istorie, tradiție și legende, Isverna, parte integrantă a Mehedințiului Montan, duce mai departe cu mândrie tradiția, cultura și istoria Olteniei.
Text și fotografii: Adriana Roman