Muzeul Satului ”Domnica Trop” din Isverna, Mehedinti

revista@vacantelatara.ro

Pentru unii, Isverna a devenit cunoscută datorită renumitei legende a tezaurului Serbiei îngropat în peștera care se află pe teritoriul localității. Pentru pasionații de cultură și artă populară Isverna a devenit cunoscută datorită Domnicăi Trop, artist de muzică populară, declarată “tezaur uman viu” în anul 2013 pentru păstrarea nealterată a tradiției populare și a cântecului autentic oltenesc și, nu în ultimul rând, unii cunosc zona pentru că au rămas de-a dreptul fascinați de aceste plaiuri magice, desprinse din poveștile cu balauri și feți frumoși.

Locația Muzeului Satului “Domnica Trop” din Isverna respectă cu sfințenie atributul principal al satelor de munte răsfirate, astfel că, pentru a ajunge aici există o singură cale de acces care trece prin curțile și grădinile sătenilor. 

Pe parcursul drumului aveți ocazia să admirați Munții Mehedinți cu cel mai înalt vârf, Vârful lui Stan, Geanțul Isvernei și, poate cel mai important, transhumața. Pajiști verzi cu oi care pasc liniștite, localnici care au grijă ca mioarele să respecte locul de pășunat și, bineînțeles, câinii care, de-a lungul timpului s-au obișnuit cu prezența turiștilor și vin doar pentru a da binețe și pentru a beneficia de o mângâiere.

Drumul până la Muzeul Satului “Domnica Trop” din Isverna durează aproximativ 10 minute din centrul localității Isverna și are un farmec aparte datorită peisajelor pe care întâlnite pe drum.

Odată ajunși la muzeu, o placă din lemn pictată manual vă înștiințează că vă aflați în pragul descoperirii istoriei, etnografiei, culturii, tradiției și legendelor locale. 

Muzeul Satului “Domnica Trop” din Isverna a luat naștere la inițiativa domnului Marian Balaci, directorul școlii din Isverna, care, din dorința de a păstra nealterată cultura și tradiția zonei s-a implicat atât în alegerea locației cât și în strângerea majorității obiectelor care sunt expuse aici și mobilizarea comunității.

Pentru a avea o imagine completă a ceea ce înseamnă Isverna din punct de vedere al portului popular și a păstrării tradiției vizita de la Muzeul Satului va trebui să fie urmată de o vizită la Atelierul de ii de la Pensiunea Steaua Munților din Isverna unde, Silvia Triță și Oana Istrate vă pot introduce în tainele cusutului și a poveștilor legate de crearea și împodobirea iilor.

O zonă mai mult decât bogată în istorie, tradiție și legende, Isverna, parte integrantă a Mehedințiului Montan, duce mai departe cu mândrie tradiția, cultura și istoria Olteniei.

Text și fotografii: Adriana Roman


Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: