Digiparks – două arii protejate, două regiuni, două țări conectate prin turism
Patrimoniul natural și cultural al regiunilor Vratsa și Mehedinți sunt pe cât de asemănătoare, pe atât de spectaculoase. Cu toate acestea, nivelul de promovare și de cunoaștere, cel puțin al obiectivelor de patrimoniu cultural este foarte mic comparativ cu importanța lor istorică și culturală.
Obiective precum mânăstiri, muzee, cetăți sunt promovate în cadrul proiectului DiGiParks, derulat în parteneriat între două dintre cele mai mari parcuri din Bulgaria și din România, respectiv Parcul Natural Vrachanski Balkan și Parcul Natural Porțile de Fier.
Parcul Natural Porțile de Fier, localizat în partea de sud-vest a țării, pe teritoriul a două județe, restictiv Caraș-Severin și Mehedinți, se caracterizează printr-o succesiune de zone de pajiști, pădure și stâncărie, unite de fluviul Dunărea. În zona de Mehedinți, Dunărea străbate cel mai îngust sector de pe teritoriul țării, cunoscut sub numele de Cazanele Dunării, cel mai complex obiectiv turistic al Clisurii.
Dar zona turistică a județului Mehedinți, în Parcul Natural Porțile de Fier, nu se rezumă doar la această formațiune spectaculoasă. Încă de la limita celor două județe, formațiuni geologice spectaculoase stau mărturie a unor timpuri foarte îndepărtate. Dintre acestea, domul riolitic Trescovăț, considerat munte sacru, se înalță semeț deasupra Dunării. Acestui munte i s-au închinat populațiile care și-au găsit așezământ aici și a căror prezență este documentată la Muzeul Lepenski Vir (cultura Lepenski Vir-Schela Kladovei atestă cele mai vechi așezari umane stabile din Europa).
Dar zona este cunoscută și prin prisma prezenței unei comunități bine închegate de cehi, care dau farmec și culoare Banatului. Astfel dintre toate satele de cehi, pemi cum mai sunt ei cunoscuți, cei din satul Eibenthal sunt cei mai populari. Asta datorită stăruinței tinerilor satului de a păstra obiceiurile și de a dezvolta economic și social această comunitate. Cunoscut și ca ”satul de unde nu se fură”, viața culturală se învârte în jurul școlii și a bisericii din sat, iar viața socială, în jurul restaurantului cu specific cehesc și a festivalului aflat deja la a XII-a ediție anul acesta.

Chipul lui Decebal, Peștera Veterani, Peștera Gura Ponicovei sunt obiective care pot fi vizitate în Cazanele Mari și Cazanele Dunării. Tot aici turiștii pot parcurge trasee de drumeție montană, cu dificultate mică, dar care necesită un echipament corespunzător. De pe culmile muntoase Ciucaru Mare și Ciucaru Mic, spectacolul naturii se descrie în cel mai frumos mod cu putință.
La poalele Ciucarului Mic, timpul pare că se oprește în loc. zava turiștilor care vizitează Chipului lui Decebal, sculptura impozantă și unică în Europa, motoarele ambarcațiunilor care duc turiștii pe un traseu acvatic până la peștera Veterani, se estompează între pereții Mânăstirii Mraconia.
Mai multe informații și mai multe detalii despre obiectivele turistice pot fi găsite pe site-ul www.digiparks.eu.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







