Digiparks – două arii protejate, două regiuni, două țări conectate prin turism

revista@vacantelatara.ro

Patrimoniul natural și cultural al regiunilor Vratsa și Mehedinți sunt pe cât de asemănătoare, pe atât de spectaculoase. Cu toate acestea, nivelul de promovare și de cunoaștere, cel puțin al obiectivelor de patrimoniu cultural este foarte mic comparativ cu importanța lor istorică și culturală.

         Obiective precum mânăstiri, muzee, cetăți sunt promovate în cadrul proiectului DiGiParks, derulat în parteneriat între două dintre cele mai mari parcuri din Bulgaria și din România, respectiv Parcul Natural Vrachanski Balkan și Parcul Natural Porțile de Fier.

                 

 

         Parcul Natural Porțile de Fier, localizat în partea de sud-vest a țării, pe teritoriul a două județe, restictiv Caraș-Severin și Mehedinți, se caracterizează printr-o succesiune de zone de pajiști, pădure și stâncărie, unite de fluviul Dunărea. În zona de Mehedinți, Dunărea străbate cel mai îngust sector de pe teritoriul țării, cunoscut sub numele de Cazanele Dunării, cel mai complex obiectiv turistic al Clisurii. 


Dar zona turistică a județului Mehedinți, în Parcul Natural Porțile de Fier, nu se rezumă doar la această formațiune spectaculoasă. Încă de la limita celor două județe, formațiuni geologice spectaculoase stau mărturie a unor timpuri foarte îndepărtate. Dintre acestea, domul riolitic Trescovăț, considerat munte sacru, se înalță semeț deasupra Dunării. Acestui munte i s-au închinat populațiile care și-au găsit așezământ aici și a căror prezență este documentată la Muzeul Lepenski Vir (cultura Lepenski Vir-Schela Kladovei atestă cele mai vechi așezari umane stabile din Europa).


Dar zona este cunoscută și prin prisma prezenței unei comunități bine închegate de cehi, care dau farmec și culoare Banatului. Astfel dintre toate satele de cehi, pemi cum mai sunt ei cunoscuți, cei din satul Eibenthal sunt cei mai populari. Asta datorită stăruinței tinerilor satului de a păstra obiceiurile și de a dezvolta economic și social această comunitate. Cunoscut și ca ”satul de unde nu se fură”, viața culturală se învârte în jurul școlii și a bisericii din sat, iar viața socială, în jurul restaurantului cu specific cehesc și a festivalului aflat deja la a XII-a ediție anul acesta.



Chipul lui Decebal, Peștera Veterani, Peștera Gura Ponicovei sunt obiective care pot fi vizitate în Cazanele Mari și Cazanele Dunării. Tot aici turiștii pot parcurge trasee de drumeție montană, cu dificultate mică, dar care necesită un echipament corespunzător. De pe culmile muntoase Ciucaru Mare și Ciucaru Mic, spectacolul naturii se descrie în cel mai frumos mod cu putință.

La poalele Ciucarului Mic, timpul pare că se oprește în loc. zava turiștilor care vizitează Chipului lui Decebal, sculptura impozantă și unică în Europa, motoarele ambarcațiunilor care duc turiștii pe un traseu acvatic până la peștera Veterani, se estompează între pereții Mânăstirii Mraconia.


Mai multe informații și mai multe detalii despre obiectivele turistice pot fi găsite pe site-ul www.digiparks.eu. 


Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana 26 Apr, 2024
Începând din 2004, în urmă cu 20 de ani, în Duminica Floriilor sărbătorim Ziua Naţională a Turismului Rural .
25 Mar, 2024
O zonă de un pitoresc aparte, aproape necunoscută turismului românesc, este zona Vrancei. Pentru prima dată este atestat documentar într-o scrisoare în limba latină din 2 iulie 1431 în care Ladislau Apor, voievodul Transilvaniei, anunţă pe judele Braşovului că Alexandru cel Bun a concentrat trupe spre Putna. Voievodul Apor a aflat ştirea de la niște locuitori din Transilvania care au coborât pe drumul Vrancei – „per viam Varancha”. În acest peisaj de un pitoresc aparte sunt câteva repere turistice naturale care nu trebuie ratate: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Pădurea Dălhăuți, Focul Viu de la Andreiaşu, unic în ţară. Și, pentru că nu a fost de ajuns, Dumnezeu a binecuvântat acest pământ, o adevărată Românie în miniatură, cu toate formele de relief: munţi sălbatici, câmpii bogate, dealuri domoale. Podoaba dealurilor line ale Vrancei este viţa de vie cu rod nobil, un adevărat blazon nobiliar ce ar trebui cunoscut în toată ţara și nu numai.  Am descoperit în zona deluroasă a Subcarpaților de curbură, în satul Dălhăuți care aparține de comuna Cârligele, o familie care produce vinuri licoroase din Podgoria Cotești și, totodată, primește turiști la pensiunea lor din Dălhăuți, Casa de Vinuri Vrânceană.
25 Mar, 2024
Muzeul Național de Artă al României deține cea mai bogată și valoroasă colecție de artă decorativă europeană din țară, având un patrimoniu de peste zece mii de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. 
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Muzeul Colecţiilor de Artă din București a găzduit expoziţia “Partea nevăzută a colecţiei Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice”.
28 Feb, 2024
România are o nouă stațiune de interes național și-anume “ Zona turistică a municipiului Baia Mare ”, jud. Maramureș. Alături de aceasta, Guvernul României, la propunerea MEAT, a aprobat și atestarea altor 14 localități sau părți de localități ca stațiuni turistice de interes local:
By Cristian Catana 28 Feb, 2024
Judeţul Gorj a a fost gazda evenimentului și conferinței " Managementul Destinației Turistice - Gorjul istoric, cultural şi pitoresc".
14 Feb, 2024
Localitate Săcel din Maramureș este apreciată internațional pentru tradiționala ceramică roșie de Săcel produsă după o rețetă dacică ce datează de mai bine de 2.000 de ani. La ora actuală se folosește un singur cuptor antic pentru arderea lutului, iar ornamentele și coloratura sunt făcute folosind uleiuri și vopsele minerale. Pe lângă ceramică, localitatea Săcel are o așezare geografică care permite accesul foarte ușor la principalele obiective turistice din munții Rodnei.
14 Feb, 2024
Orașul Pessac din Franţa, parte a metropolei Bordeaux a găzduit un impresionant sezon cultural, incluzând în programul evenimentelor și manfiestări dedicate României și patriomniului cultural românesc.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Suntem bucuroşi că România este reprezentată în "Cartea de rețete Skål International" cu desertul tradițional "Tăbârcă" , ce poate fi savurat la " Satul Banului Guesthouse", Măgureni, Prahova. Felicitări întregii echipe "Satul Banului" pentru că știu să pună-n valoare gusturile și rețetele gastronomiei românești, inclusiv după rețete de odinioară. Vă invităm să savurați acest desert cât și alte preparate tentante la "Satul Banului GuestHouse", pe pitoreasca Vale a Proviței.
By Cristian Catana 14 Feb, 2024
Iarna…drumeţiile montane au un farmec aparte, mai ales când cărările, pădurile și piscurile sunt îmbrăcate în alb. Vom prezenta o astfel de variantă de drumeţie pitorească, în munţii Baiului, cu pornire din staţiunea Azuga.
Mai multe articole
Share by: