Cine are mere? Dacă unul dintre cele mai comune răspunsuri este „Ana”...ei bine, de-acum putem răspunde că şi...Branul are mere – „Măr de Bran”.
Ori de povestea plină de aromă şi savoare a sucului „Măr de Bran”
se ocupă domnul Gabriel Moja,
începând din anul 2011. Rândurile poveştii se scriu între crestele semeţe ale munţilor Bucegi şi Piatra Craiului, pe dealuri domoale unde livezile îşi poartă rodul până-n lunile de toamnă când aşteaptă să fie culese de mâini dibace.
„Prin sucul „Măr de Bran” transmitem respectul faţă de loc şi de natura acestor locuri”
„Eu sunt brănean iar afacarea „Măr de Bran” este rodul unei prietenii între un brănean, subsemnatul, şi un bucureştean, Marius Persinaru. Acesta este de vreo 20 de ani un oaspete de suflet al Branului. Aceasta ar fi pe scurt, startul investiţiei într-un produs tradiţional – sucul de mere.
Aici, unde producem sucul este şi casa mea, înconjurată de o livadă frumoasă. Dar, de-a lungul timpului achiziţionăm mere şi de la localnici, bucurându-ne că aceştia s-au arătat deschişi să cotribuie la...gustul Branului, să-l valorifice. Este o legatură care s-a format în comunitatea brăneană. Pe lângă achiziţia merelor din zonă, am angajat localnici, contribuind la stimularea economică din comunitate. Promovăm valorile unor produse ecologice certificate, cum este şi sucul „Măr de Bran” la 330ml, în care prindem autenticitatea spiritului şi frumuseţea naturală a zonei Branului
”, povesteşte domnul Gabriel Moja.
„Mărul de Bran” are şi gust de vacanţă
Fie într-o vară toridă când dorim să ne răcorim, sau în orice alt anotimp, de cum vom degusta sucul „Măr de Bran” vom simţi un gust intens, o călătorie dinspre dulce spre acrişor...sau, aşa cum bine zice domnul Moja...un „gust de vacanţă”.
Prospeţimea se datorează şi faptului că procesarea se face în lunile octombrie-noiembrie, imediat după recoltarea merelor ajunse la maturitate (octombrie).
„Timp de două luni culegem şi procesăm, mărul cules nesuportând tratamente chimice. Mărul de Bran are şi nişte calităţi specifice. Este un măr ce creşte fără stropiri şi îngrăşăminte artificiale. În zonă, fiind o diferenţă însemnată de temperatură de la zi la noapte, dăunătorii nu rezistă. Avem soiuri destul de vechi precum: Gustav, Pătul, Renet. Merele ajunse la maturitate şi proaspăt culese sunt pline de nutrienţi, supuse apoi unei presări manuale, pasteurizare şi, bineînţeles, îmbuteliere. Cam acesta ar fi pe scurt, procesul„gustului de vacanţă” care apoi abia aşteaptă să fie savurat”, ne povesteşte Gabriel Moja.
Cei interesaţi pot găsi sucul „Măr de Bran” la locaţia depozitului din Bran (Strada Ilinei nr. 24, Bran)
cât şi în restaurantele din zona Bran-Moieciu, în pensiuni din judeţul Braşov şi în restaurantele din Bucureşti. „Măr de Bran” a ajuns pe piaţa din Bucureşti în urmă cu 9 ani.
La aniversarea de 10 ani sărbătorită în 2021, în afară de sucul „Măr de Bran” vor apărea şi alte noutăţi, o schimbare de imagine alături de alte surprize...desigur, toate învăluite în gustul de măr specific Branului.