Comuna Ciocăneşti, Suceava – Povești încondeiate pe malurile Bistriţei Aurii
Situată în judeţul Suceava, comuna Ciocănești este un veritabil “muzeu în aer liber” (titulatură primită în anul 2004) datorită caselor “încondeiate” – faţade ce sunt decorate cu motive tradiţionale întâlnite pe ouăle încondeiate sau pe porturile specifice zonei Bucovinei.

Comuna Ciocănești, aflată la 20 km de Vatra Dornei, se întinde de-a lungul cursului Bistriţei Aurii, la poalele Obcinei Mestecănişului şi a munţilor Suhard, fiind formată din satele Ciocăneşti şi Botoş.
Decoraţiunile “încondeiate” de pe faţadele caselor din Ciocăneşti poartă numele de “pui pe case”. Culorile predominante sunt: albul, negrul, verdele, roşul şi maroul. Modele de pe case sunt inspirate, la fel ca şi în cazul ouălor încondeiate, de cusăturile de pe costumul naţional al acestei zone.

Ele descriu momente, obiceiuri şi întâmplări din viaţa sătenilor şi-a satului bucovinean. Făuritorul acestei tradiţii este fostul primar, domnul Tomoioagă – iscusit meșter popular, cioplitor în lemn. Prima casă vopsită a fost “Casa-Muzeu Leontina Ţăran” – astăzi un obiectiv de suflet al tuturor celor care apreciază tradiţiile autentice.

ANTREC România, ANTREC Suceava - prin fostul preşedinte – doamna Corina Cubleşan, împreună cu Primăria Ciocăneşti au avut un rol însemnat în dezvoltarea comunei drept o destinaţie specifică agroturismului şi turismului rural. Festivalurile iniţiate – Festivalul Naţional al Păstrăvului şi Festivalul Ouălor Înondeiate atrag şi astăzi numeroşi turişti.
Muzeul Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti
Unul dintre obiectivele turistice de neretat în Ciocănești este Muzeul Ouălor Încondeiate. Deşi denumirea ne face să ne imaginăm că este doar un muzeul dedicat încondeierii ouălor, trebuie să ştiţi ca muzeul deschis din anul 2007 reprezeintă un veritabil patrimoniu etnografic al acestei zone.

De-a lungul anilor în interiorul muzeului, pe lângă expoziţia de ouă încondeiate, putem descoperi mai multe încăperi ce adăpostesc obiecte tradiţionale specifice sătenilor şi meşteşugarilor din Ciocaneşti, o veritabilă colecţie de artă populară, obiecte tradiţionale de la stână, instrumente de olărit, de butinărit şi cărăuşie, machete de plute etc. Pe pereţii altei camere din interior putem admira o impresionantă colecţie de fotografii vechi cu toţi meşterii şi meşteşugarii comunei.
Vă recomandăm cazarea la Pensiunea Viorica din Ciocăneşti, un reper pentru conceptul de agroturism, ospitalitate autentică şi pentru calitatea gastronomiei tradiţionale acelor locuri.

De vizitat în Ciocăneşti :
- Muzeul Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti;
- Clasa micuţilor încondeiători ai Şcolii din Ciocăneşti;
- Casa Muzeu Ţăran Leontina;
- Casa de Cultura Florin Gheuca;
- Biserica Naşterea Maicii Domnului;
- Biserica Adormirea Maicii Domnului.
Text si fotografii: Cristian-Alexandru CATANA

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







