Ziua Naţională a Turismului Rural, 2022
Conform tradiţiei începute în anul 2004, în Duminica Floriilor am sărbătorit Ziua Naţională a Turismului Rural.
Pentru cei implicaţi în turism, fie că vorbim de proprietari de structuri turistice, oficialităţi și autorităţi locale, meșteri populari, oameni din comunitate sau turiști, cu toţii am celebrat această zi specială.
Cu fiecare an ce a trecut am observat cum calitatea, diversitatea serviciilor și conditiilor de cazare şi a posibilităţilor de agrement au crescut. Oamenii din turismul rural sunt foarte activi, s-au adaptat și mijloacelor de comunicare din online, fiind într-o permanentă legătură cu turiștii. Ne bucurăm să-i vedem inovând, propunând oaspeţilor veritabile experienţe de vacanţă, făcând astfel mare cinste locurilor și comunităţilor pe care le reprezină.
De-a lungul anilor ne-am bucurat să marcăm Ziua Naţională a Turismului Rural prin evenimente în localităţi precum: Fundata, Şirnea, Moieciu, Bran, Râşnov, Prejmer, Rucăr, Dragoslavele, Sărata-Monteoru, Focșani, Iaşi, Tismana, Peştişani, Horezu, Alba Iulia, Albac, Turia-Băile Balvanyos, Praid, Oituz, Târgu-Neamţ, Agapia, Sibiel, Răşinari, Botiza, Poiana Stampei, Ciocănești, Vama, Eșelniţa, Crişan-Tulcea, dar şi în Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti.
“Pensiunea Culturală” – punte între turism și cultură
În anul 2022 am marcat această Sărbătoare a turismului rural în Ţinutul Buzăului, la pensiunea “Casa Matei” din Berca. Ne-am bucurat și de o vizită pitorească în comuna Bisoca, unde Aura Cășaru ne-a prezentat Căsuţa “Zestrea Bisoceană” – un mic muzeu al meșteșugului și satului românesc dar și un loc unde se pot efectua activităţi și ateliere.
Aceste locuri au fost o alegere potrivită cu atât mai mult cu cât Ţinutul Buzăului a devenit oficial geoparc internaţional UNESCO.
În anul 2022, pensiunea “Casa Matei” din Berca, cu sprijinul ANTREC România și revista “Vacanţe la ţară”, a iniţiat un nou concept în turismul rural: “PENSIUNEA CULTURALĂ”. Se realizează astfel o punte extrem de necesară între Cultură și Turism, o concentrare spre identitatea și autenticitatea unor locuri și comunităţi.

Conceptul de “Pensiune Culturală” iniţiat de pensiunea “Casa Matei” din Berca urmărește să impulsioneze activitatea unităților de turism rurale prin apropierea și asocierea lor concretă la viața culturală locală și regională. Parteneriatul cu muzeele județene urmărește promovarea în rândul turiștilor a celor mai valoroase aspecte ale istoriei și artei locurilor, într-o manieră organizată, într-un dialog integrat turism-artă-cultură.
Scopul implementării acestui concept cu totul nou pentru agroturismul românesc este multiplu, dar are în centrul său turistul transformat în consumator de acte culturale și muzeale. Deținătoare de patrimoniu cultural național, promotoare de activități culturale și recreative, muzeele pot deveni parteneri viabili ai agroturismului românesc contribuind esențial la experiența turistică a oaspeților agropensiunilor.
Prin acest concept lansat cu ocazia Zilei Naţionale a Turismului Rural 2022, ne dorim să dăm un exemplu de bună practică luat în considerare de cât mai multe unităţi de cazare din turismul rural românesc, din toate colţurile ţării.
“Chez Simonne”, Berca – Primul Punct Gastronomic Local din judeţul Buzău.
Totodată, în această zi specială s-a inaugurat și primul Punct Gastronomic Local din judeţul Buzău – “Chez Simonne”, la Pensiunea Berca din localitatea cu același nume.
Pe lângă un delicios recital culinar, a fost încă un moment prin care se pune accentul pe gastronomie și produsele tradiţionale drept componente în definirea unei destinaţii turistice.
Felicitări doamnei Simona Tănase și întregii echipe "Casa Matei" și "Pensiunea Berca" !
Felicitări colegilor din ANTREC, proprietarilor de pensiuni şi meşterilor populari pentru toate eforturile care, iată că s-au transformat de-a lungul anilior în satisfacţii!
Alegeţi satele româneşti și destinaţiile rurale pentru viitoarele călătorii!
Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec







