Biblioteca Rurală din Jibert, Braşov

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

După succesul primelor pagini din proiectul „Biblioteci Rurale” iniţiat de Florin Bucutea, oameni din judeţul Braşov şi uşor, uşor din toate colţurile ţării au început să vadă rezultatele primei Biblioteci rurale din Dăişoara ridicată de la 0 doar prin donaţii şi contribuţii personale. Astfel, comunităţile rurale din vecinătatea satului au apreciat ceea ce s-a întâmplat aici şi şi-au dorit o Bibliotecă asemenea. Plin de entuziasm, am pornit pe drumul de a înfiinţa Biblioteci Rurale în comunităţile vecine, în satele în care am descoperit şi cunoscut oameni care vor să aducă un plus de valoare în locul în care trăiesc, în locul în care poate îşi cresc şi educă fii şi fiicele. Un prim exemplu este localitatea Jibert. 

Povestea Bibliotecii Rurale din Jibert, Braşov

Jibert, mai demult Șibert, Șiberga, Jibergu (în dialectul săsesc Soeibrig, Seibrig, Zeibriχ, în germană Seiburg, Sibricht, în maghiară Zsiberk) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov. Ideea înfinţării unei Biblioteci în comuna Jibert a venit de la o discuţie cu preotul Iulian Vincenţiu Ungureanu care deja implicat în diverse acţiuni civice, a fost foarte plăcut surprins, interesat şi dornic să facă acest lucru şi în comunitatea dumnealui. Am pornit timizi pe acest drum, pentru că deşi primeam foarte multe cărţi atât la Dăişoara cât si la Jibert, nu exista înca un spaţiu foarte bine definitivat. 


Primăria ne-a pus la dispoziţie o casă, dar casa nu avea nici geamuri, nici încălzire. Prin hotărârea şi ambiţia asupra acestui proiect a preotului Ungureanu, în Ianuarie 2020 am demarat campania de strângere de cărţi pentru viitoarea Bibliotecă Rurală, iar în Aprilie 2021 acest spaţiu a fost inaugurat şi deschis publicului. Autorităţile locale au sprijinit foarte mult această iniţiativă a noastră şi timp de câteva luni, casa despre care vă spuneam s-a trasnformat în Bibliotecă, cu acoperiş schimbat, geamuri noi, zugrăvit, sistem de încăzlire şi mai mult decât atât cu rafturi pentru cele mai mult de 10 000 de volume de cărţi pe care le-am adunat în acest timp. 

Bibliotecă şi mic centru educaţional

În primă fază proiectul a fost gândit doar ca bibliotecă comunală, dar ulterior preotul Ungureanu s-a gândit să îşi folosească experiența acumulată ca profesor de religie și muzică și să extinda aria de activitate, având în vedere că s-au primit diverse echipamente pe care era păcat să nu le folosim. Astfel, s-au adunat un video proiector cu ecranul aferent, calculatoare, sistem audio-tv, drept urmare, în incinta bibliotecii s-a amenajat un mic centru educațional, dotat cu 8 calculatoare, 4 imprimante multifuncționale, web camere, care vor ajuta copiii, elevii care au nevoie și nu au posibilitatea acasă să acceseze internetul. 


Astazi la Biblioteca Jibert se întâmplă lucuri extraordinare, au loc activităţi cu tinerii din comunitate, schimburi de experienţă, tabere tematice, ateliere şi work-shopuri unde elevii, tinerii şi copiii de vârste mai mici vin cu entuziasm spre educaţie, spre lectură, spre cunoaştere; Iar preotul Ungureanu este pastorul acestui loc, unde îşi dăruieşte o mare parte din timp pentru ca Biblioteca să fie vie şi plină mereu. 

Text si foto: Florin Bucutea

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: