Campanii ECOTIC - 10 ani de activitate ECOTIC Bat

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

 ECOTIC BAT aniversează 10 ani de excelență în managementul deșeurilor de baterii, perioadă caracterizată de dezvoltarea de parteneriate, extinderea infrastructurii de colectare, proiecte educaționale și de conștientizare, toate acestea venind în sprijinul cetățeanului. 


3600 tone de baterii portabile colectate
În cei 10 ani de activitate, ECOTIC BAT a colectat peste 3600 de tone de baterii portabile colectate și reciclate, din care au rezultat peste 2300 de tone de materii prime recuperate, care vor fi utilizate la crearea de noi produse. În această perioadă, rata de reciclare a bateriilor portabile colectate in sistemul ECOTIC a fost de aproximativ 78%, bateriile alcaline reciclându-se în proporție de 74%, urmate îndeaproape de bateriile cu nichel. 

Peste 9000 de puncte de colectare
ECOTIC BAT a dezvoltat încă de la început puncte de colectare pentru a putea ajunge cât mai aproape de cetățeni. Astfel, alături de partenerii din retail, organizația a amplasat până în prezent 9000 de puncte de colectare în toată țara. Pentru a afla care este punctul de colectare cel mai apropiat, cetățenii au la dispoziție harta interactivă a punctelor de colectare la adresa www.ecotic.ro/puncte-de-colectare/

361 de producători implicați
Producătorii care au fost alături de ECOTIC BAT încă de la început au beneficiat de 75 de seminarii axate pe tematica obligațiilor de raportare și informare a producătorilor de EEE și DBA. Totodată, aceștia s-au implicat in proiecte de conștientizare și colectare adresate atât propiilor angajați precum și publicului larg. Printre aceștia amintim de campaniile desfășurate în parteneriat cu Dedeman, Altex, Cora, Jysk, Mega Image, Brico Depot, Schneider Electric, Xerox, Telekom. 

Peste 30.000 de școlari și preșcolari participanți în proiecte de eco-educație
Cel mai amplu proiect de educație ecologică pe tema colectării separate a DBA adresat grădinițelor, Și cei mici fac fapte mari, împlinește și el 10 ani, timp în care preșcolarii din peste 400 de grădinițe din toată țara au beneficiat de activități educaționale și de colectare. 
Un alt proiect de anvergură în care ECOTIC BAT este partener este Școala Ecoterrienilor, dedicat școlilor primare și gimnaziale. Peste 600 de școli au luat parte la activitățile de eco-educație și de colectare. Peste 30.000 de școlari și preșcolari au învățat despre colectarea separată a deșeurilor de baterii și acumulatori în cadrul celor 2 proiecte. 
Venind în sprjinul părinților, ECOTIC BAT a lansat în 2020 o animație educativă ce pune în prim plan pericolul la care sunt expuși cei mici atunci când părinții nu acordă suficientă atenție depozitării bateriilor de dimensiuni reduse. Totodată, aceasta prezintă principalii pașii pe care părinții trebuie să îi urmeze în aceste situații. Animația precum și alte informații relevante sunt disponibile aici www.ecotic.ro/baterii  
ECOTIC BAT este membră a organizației europene EUCOBAT, care reunește organizațiile naționale de gestionare a deșeurilor de baterii și acumulatori, www.eucobat.eu. 

Mai multe detalii pe https://www.ecotic.ro/ecotic-bat/ 

Timișoara, în frunte la colectarea corectă a deșeurilor electrice.

100 de tone predate la centrele RETIM în 2021


 

ECOTIC (www.ecotic.ro) are o serie de colaborări cu autorități publice locale, precum și cu companii de salubritate care asigură serviciul de preluare deșeuri electrice de la populație. Una dintre cele mai stringente probleme la nivel național, când vorbim de managementul deșeurilor, este lipsa de infrastructură care să pună la dispoziția cetățenilor soluții de debarasare a deșeurilor reciclabile, inclusiv a deșeurilor electrice și de baterii.

Un exemplu pozitiv și demn de urmat în acest context este Primăria Municipiului Timișoara, care împreună cu Retim Ecologic Service Timișoara SA pune la dispoziția cetățenilor, patru puncte de colectare unde, pe lângă alte categorii de deșeuri, pot fi predate GRATUIT deșeuri de echipamente electrice, electronice și electrocasnice. Având la dispoziție posibilitatea de a preda practic oricând deșeuri electrice, timișorenii au adus la aceste centre 100 de tone în anul 2021. Aceasta este cea mai mare cantitate de deșeuri de echipamente electrice, electronice și electrocasnice colectată la nivel anuală de la o autoritate publică locală din sistemul ECOTIC.

La punctele fixe de colectare cetățenii din Timișoara pot aduce echipamente stricate sau uzate din următoarele categorii:

– aparate de uz casnic de mari dimensiuni

– aparate de uz casnic de mici dimensiuni

– echipamente informatice şi de telecomunicaţii

– echipamente de larg consum

– echipamente de iluminat

– unelte electrice şi electronice (cu excepţia celor industriale fixe de mari dimensiuni)

– jucării, echipamente sportive şi de agrement

– dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate)

– instrumente de supraveghere şi control

– distribuitoare automate.

Reamintim care sunt adresele din Timișoara și orarele punctelor de colectare RETIM : 

1)Strada Mile Cărpenișan nr. 3 (fosta Calea Șagului nr. 147G) Program: L-V: 09:00-17:00, S: 08:00-16:00;

2) Calea Moşniţei nr. 2 – 4; Program: L-V: 09:00-19:00, S: 08:00-16:00;

3) Aleea Avram Imbroane nr. 70 Program: L-V: 09:00-19:00, S: 08:00-16:00;

4) Calea Torontalului nr.94 Program: L-V: 09:00-19:00, S: 08:00-16:00.

Informații despre acest serviciu, inclusiv despre colectarea de la domiciliu, se pot obține apelând numărul de telefon din Call Center 0374 885692 sau accesând website-ul companiei RETIM - https://retim.ro/service/colectare-deee/ 

Primarul municipiului Timișoara, dl Dominic Fritz, a anunțat recent că administrația locală dorește să extindă aceste centre de colectare pentru a fi cât mai accesibile timișorenilor și primii pași vor fi făcuți în acest an.

Informații suplimentare presă:

Ema CUMPATA – ECOTIC – ema.cumpata@ecotic.ro

Sorin KOSZ – RETIM – sorin.kosz@retim.ro  



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: