Campanii ECOTIC - 10 ani de activitate ECOTIC Bat

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

 ECOTIC BAT aniversează 10 ani de excelență în managementul deșeurilor de baterii, perioadă caracterizată de dezvoltarea de parteneriate, extinderea infrastructurii de colectare, proiecte educaționale și de conștientizare, toate acestea venind în sprijinul cetățeanului. 


3600 tone de baterii portabile colectate
În cei 10 ani de activitate, ECOTIC BAT a colectat peste 3600 de tone de baterii portabile colectate și reciclate, din care au rezultat peste 2300 de tone de materii prime recuperate, care vor fi utilizate la crearea de noi produse. În această perioadă, rata de reciclare a bateriilor portabile colectate in sistemul ECOTIC a fost de aproximativ 78%, bateriile alcaline reciclându-se în proporție de 74%, urmate îndeaproape de bateriile cu nichel. 

Peste 9000 de puncte de colectare
ECOTIC BAT a dezvoltat încă de la început puncte de colectare pentru a putea ajunge cât mai aproape de cetățeni. Astfel, alături de partenerii din retail, organizația a amplasat până în prezent 9000 de puncte de colectare în toată țara. Pentru a afla care este punctul de colectare cel mai apropiat, cetățenii au la dispoziție harta interactivă a punctelor de colectare la adresa www.ecotic.ro/puncte-de-colectare/

361 de producători implicați
Producătorii care au fost alături de ECOTIC BAT încă de la început au beneficiat de 75 de seminarii axate pe tematica obligațiilor de raportare și informare a producătorilor de EEE și DBA. Totodată, aceștia s-au implicat in proiecte de conștientizare și colectare adresate atât propiilor angajați precum și publicului larg. Printre aceștia amintim de campaniile desfășurate în parteneriat cu Dedeman, Altex, Cora, Jysk, Mega Image, Brico Depot, Schneider Electric, Xerox, Telekom. 

Peste 30.000 de școlari și preșcolari participanți în proiecte de eco-educație
Cel mai amplu proiect de educație ecologică pe tema colectării separate a DBA adresat grădinițelor, Și cei mici fac fapte mari, împlinește și el 10 ani, timp în care preșcolarii din peste 400 de grădinițe din toată țara au beneficiat de activități educaționale și de colectare. 
Un alt proiect de anvergură în care ECOTIC BAT este partener este Școala Ecoterrienilor, dedicat școlilor primare și gimnaziale. Peste 600 de școli au luat parte la activitățile de eco-educație și de colectare. Peste 30.000 de școlari și preșcolari au învățat despre colectarea separată a deșeurilor de baterii și acumulatori în cadrul celor 2 proiecte. 
Venind în sprjinul părinților, ECOTIC BAT a lansat în 2020 o animație educativă ce pune în prim plan pericolul la care sunt expuși cei mici atunci când părinții nu acordă suficientă atenție depozitării bateriilor de dimensiuni reduse. Totodată, aceasta prezintă principalii pașii pe care părinții trebuie să îi urmeze în aceste situații. Animația precum și alte informații relevante sunt disponibile aici www.ecotic.ro/baterii  
ECOTIC BAT este membră a organizației europene EUCOBAT, care reunește organizațiile naționale de gestionare a deșeurilor de baterii și acumulatori, www.eucobat.eu. 

Mai multe detalii pe https://www.ecotic.ro/ecotic-bat/ 

Timișoara, în frunte la colectarea corectă a deșeurilor electrice.

100 de tone predate la centrele RETIM în 2021


 

ECOTIC (www.ecotic.ro) are o serie de colaborări cu autorități publice locale, precum și cu companii de salubritate care asigură serviciul de preluare deșeuri electrice de la populație. Una dintre cele mai stringente probleme la nivel național, când vorbim de managementul deșeurilor, este lipsa de infrastructură care să pună la dispoziția cetățenilor soluții de debarasare a deșeurilor reciclabile, inclusiv a deșeurilor electrice și de baterii.

Un exemplu pozitiv și demn de urmat în acest context este Primăria Municipiului Timișoara, care împreună cu Retim Ecologic Service Timișoara SA pune la dispoziția cetățenilor, patru puncte de colectare unde, pe lângă alte categorii de deșeuri, pot fi predate GRATUIT deșeuri de echipamente electrice, electronice și electrocasnice. Având la dispoziție posibilitatea de a preda practic oricând deșeuri electrice, timișorenii au adus la aceste centre 100 de tone în anul 2021. Aceasta este cea mai mare cantitate de deșeuri de echipamente electrice, electronice și electrocasnice colectată la nivel anuală de la o autoritate publică locală din sistemul ECOTIC.

La punctele fixe de colectare cetățenii din Timișoara pot aduce echipamente stricate sau uzate din următoarele categorii:

– aparate de uz casnic de mari dimensiuni

– aparate de uz casnic de mici dimensiuni

– echipamente informatice şi de telecomunicaţii

– echipamente de larg consum

– echipamente de iluminat

– unelte electrice şi electronice (cu excepţia celor industriale fixe de mari dimensiuni)

– jucării, echipamente sportive şi de agrement

– dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate)

– instrumente de supraveghere şi control

– distribuitoare automate.

Reamintim care sunt adresele din Timișoara și orarele punctelor de colectare RETIM : 

1)Strada Mile Cărpenișan nr. 3 (fosta Calea Șagului nr. 147G) Program: L-V: 09:00-17:00, S: 08:00-16:00;

2) Calea Moşniţei nr. 2 – 4; Program: L-V: 09:00-19:00, S: 08:00-16:00;

3) Aleea Avram Imbroane nr. 70 Program: L-V: 09:00-19:00, S: 08:00-16:00;

4) Calea Torontalului nr.94 Program: L-V: 09:00-19:00, S: 08:00-16:00.

Informații despre acest serviciu, inclusiv despre colectarea de la domiciliu, se pot obține apelând numărul de telefon din Call Center 0374 885692 sau accesând website-ul companiei RETIM - https://retim.ro/service/colectare-deee/ 

Primarul municipiului Timișoara, dl Dominic Fritz, a anunțat recent că administrația locală dorește să extindă aceste centre de colectare pentru a fi cât mai accesibile timișorenilor și primii pași vor fi făcuți în acest an.

Informații suplimentare presă:

Ema CUMPATA – ECOTIC – ema.cumpata@ecotic.ro

Sorin KOSZ – RETIM – sorin.kosz@retim.ro  



Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 15, 2025
Muzeul Oului din Vama-Bucovina a marcat la finele anului 2024 aniversarea de 30 de ani de la deschidere iar fondatoarea acesteuia, prof.ing.Letiția Orșivschi Heiser a împlinit 25 de ani de activitate internațională.
April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
Mai multe articole
catena-page