Tocanul de oaie, ambasador al gastronomiei gorjene, la Stâna Ștefanu, Transalpina

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Tocanul de oaie este și a fost dintotdeauna mâncarea de bază a ciobanilor în transhumanţă. În prezent, este produs tradiţional și poate fi degustat la o stână din Transalpina, despre care am vorbit de atâtea ori și pe care o îndrăgim și o vizităm ori de câte ori avem ocazia: Stâna Ștefanu.

Stâna Ștefanu se găsește pe Transalpina, la jumătatea distanței dintre Obârșia Lotrului și Pasul Urdele, foarte aproape de granița județelor Gorj, Vâlcea și Hunedoara. De câte ori am ajuns aici, peisajul ne-a luat graiul, vremea se schimbă în câteva minute, din iarnă în vară și invers, iar ospitalitatea băciței Mărioara Babu ne-a încălzit inimile.

Bineînțeles, la fiecare vizită am degustat din faimosul tocan de oaie, care din 2019 a primit atestatul de produs tradițional local din partea Ministerului Agriculturii, datorită efortului depus de băcița Mărioara Babu.

Pentru ciobanii de pe Transalpina, tocanul de oaie este o mâncare obişnuită pentru ei, dar pentru turişti este o delicatesă, o mâncare specială, chiar o revelaţie. Ciobanii pregătesc tocanul de oaie cu răbdare şi pricepere folosind grăsimea şi carnea de pe burtă animalului. Grăsimea este fiartă în apă, iar în seul astfel obținut se adaugă bucăţile de carne. La foc domol de lemne, tocanul este gătit ore bune.

Procedeul de preparare a tocanului de oaie este străvechi și a fost trasmis din generație în generație. Un secret al preparării este că bucăţile de carne friptă se pun la păstrat într-o burtă spălată şi întoarsă pe dos. Astfel, un tocan de oaie pregătit așa poate rezista fără să se strice o iarnă întreagă. Astfel, de-a lungul vremii, metoda aceasta a folosit ciobanilor pleacați în transhumanţă.

Tocanul de oaie se pregăteşte în ceaun de fontă, la „cârlig”. Obiceiul ciobanilor din Gorj este ca ceaunul de fontă să fie atârnat într-un cârlig, deasupra focului făcut cu lemne din pădure.

În grăsimea topită sau seul de oaie din tuci se adaugă bucăţile de carne de oaie, se adaugă apă şi se lasă să fiarbă la foc mic. De aici, multe detalii despre condimente, nu prea mai știm, țin de secretul bucătarului. Unii adaugă ceapă sau ardei tocaţi mărunt, unii pun boabe de piper negru, una sau două foi de dafin sau câteva boabe de ienibahar. Dar, gândindu-mă la ciobanii plecați în transhumanță, nu cred că aveau la îndemână atâtea condimente, astfel încât, gustul inconfundabil al tocanului de oaie cred că era și este dat de priceperea pregătirii și … puțină sare.

Fiecare regiune a României are mâncăruri specifice, care se constituie în adevărați ambasadori ai tradiției gastronomice, astfel, doamna Mărioara Babu a reușit să facă din tocanul de oaie un ambasador al gastronomiei gorjene.

Text si fotografii: Adriana Roman

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

12 Sep, 2024
Expoziția intitulată "Forsiția" deschisă la Galeria Romană în perioada 3 – 27 septembrie 2024, a artistei Ana Jilinschi prezintă picturi cu tema florală a plantei "Forsiția," dar si alte opere cu simboluri creștine, peisaje, naturi statice și portrete.
By Cristian Catana 12 Sep, 2024
Ansamblul monumental “Calea Eroilor” din Târgu Jiu compus din operele lui Constantin Brâncuși : Coloana fară Sfârșit, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor - a intrat oficial în patrimoniul mondial protejat de UNESCO .
08 Sep, 2024
Cunoscută ca fiind regiunea cu cea mai scăzută temperatură din România, datorită localizării geografice, Depresiunea Ciucului, pe lângă frumusețile naturale și peisajele desprinse din poveste, se poate lăuda și cu stațiunea turistică de interes local Harghita Băi, unica stațiune din țară care 120 de zile pe an beneficiază de zăpadă naturală, acest lucru permițând ca sporturile de iarnă să fie practicate începând din luna noiembrie și mergând, uneori, până în luna aprilie, un aport deosebit în acest sens avându-l și tunurile de zăpadă. Multitudinea obiectivelor turistice naturale, microclimatul depresionar, existența izvoarelor minerale și, mai ales, ospitalitatea oamenilor fac din Harghita Băi un loc pe care trebuie să îl vizitezi și să te bucuri de ceea ce oferă.
By Cristian Catana 08 Sep, 2024
Expoziția tematică " Cămașa în broci-povestea unei comunități " organizată de Asociația “Zestrea Bisoceană” , în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, a putut fi vizitată în sala de conferințe a Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” din București.
08 Sep, 2024
Tradiția organizării “Festivalului plăcintelor” a continuat, în data de 1 Septembrie 2024 satul Hârja din comuna Oituz fiind și de această dată gazdă bună.
30 Aug, 2024
31 August este Ziua Limbii Române prilej prin care Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale vă invită în perioada 30 - 31 august 2024, să participaţi la sărbătorirea sursei esenţiale a culturii poporului român, prin următorul program:
26 Aug, 2024
Zile dedicatei artei în perioada 3 0 August - 1 Septembrie cu ocazia Neamț Art Festival 2024, Târgu Neamț.
By Cristian Catana 25 Aug, 2024
Întotdeauna Ținutul Buzăului a avut și are un farmec aparte, probabil, datorită unicei exploatări de chihlimbar din România sau poate datorită peisajului selenar și unicității Vulcanilor Noroioși ori, poate, datorită legendelor legate de Focurile vii sau poveștile cu feți frumoși de la Lacul Zânelor. Fiecare are propria lui variantă, dar un lucru este sigur, fascinația legendelor se împletește perfect cu peisajul deluros/montan de la granița a trei județe, Buzău, Vrancea și Covasna.
By Cristian Catana 25 Aug, 2024
Întinzându-se pe o suprafață de peste 47.000 de hectare, Parcul Național Munții Rodnei este considerat ca fiind al doilea cel mai întins Parc Național din România, după Munții Maramureșului.
By Cristian Catana 25 Aug, 2024
Până pe 31 August 2024 puteți vizita expoziția "Cămașa in broci-povestea unei comunități" la Muzeul Nicolae Minovici Din București.
Mai multe articole
catena-page
Share by: