MARGARETA DE AUR

Ansamblul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Răsfoind filele de istorie avem să ajungem în Potlogi, Dâmbovița pe ruta tematică “Drumul Brâncovenilor” unde vom face un popas la Ansamblul Palatului Brâncovenesc din Potlogi.

Datorita poziției sale strategice, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, localitatea Potlogi se afla pe drumul principal de circulație între Târgoviște, București și Craiova. Beneficiind de acestă poziționare, începând cu anul 1698, Constantin Brâncoveanu a decis construcția palatului, care ulterior urma să fie lăsat drept moștenire băiatului său cel mare, Constantin. Mărturie stă înscrisul de pe pisania care poate fi văzută și astăzi, unul dintre puținele elemente care au mai fost păstrate din construcția inițială:

“Aceste case din temelia lor sunt înălțate de luminatul domn, Io Constantin Basarab Voievod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le și sfârșindu-le la leat 7206 (1698) și la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul”.

Asemeni tuturor construcțiilor brâncovenești, edificiul de la Potlogi reprezintă un reper și un etalon pentru arhitectura tipică stilului brâncovenesc, urmărind același stil de îmbinare între elementele de arhitectură autohtonă și cele de influență orientală și occidentală.

Prin păstrărea proporțiilor și înfățișării structurilor sale inițiale, specialiștii în domeniu consideră Palatul de la Potlogi ca fiind cel mai prețios monument de arhitectură civilă românească medievală.


Întinzându-se pe o suprafață de peste 25.000 de metri pătrați, Ansamblul Brâncovenesc este format din clădirea palatului propriu-zis, poarta de intrare, încăperile destinate corpului de gardă, cuhnia, droșcăria – atelierul unde se reparau trăsurile și alte unelte -, încăperile slujitorilor curții și vechea casă boierească.

Incinta de formă dreptunghiulară era formată din trei curți, cea mai impresionantă fiind curtea de primire care se întinde pănă la intrarea sudică a palatului. Celelalte curți erau cea a slujitorilor și grădinile cu plante ornamentale, alei și fântâni ce se întindeau până-n apropierea luncii Sabarului.


În apropiera Palatului turiștii pot vizita și Biserica “Sfântul Gheorghe” ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1683 pe când era spătar al Țării Românești. Biserica poartă hramul “Sfăntul Dumitru”.


Palatul domnesc era compus din pivniță, parter și etaj. Acesta îmbina atât rolul de locuință cât și de reședință domnească extrem de elegantă, epatând în elemente decorative și arhitectură cu influențe baroce și otomane. La etaj, luminate de ferestre mari și arcuite, se află încăperile cele mai importante: sala tronului, camera doamnei, dormitorul domnului, camera tezaurului, sala de ospețe și loggie.

Din cele patru scări aflate pe laturile palatului, în prezent sau mai păstrat doar două dintre acestea, conducând vizitatorii spre curțile interioare și grădinile Ansamblului Brâncovenesc.


Ansamblul Brâncovenesc – Potlogi, Dâmbovița

DJ711A, Potlogi 137370

Program:

Luni: ÎNCHIS

Marţi – Duminică:

program de vară (1 aprilie – 30 noiembrie): 9.00 – 18.30;

program de iarnă (1 noiembrie-31 martie):  9.00 – 17.00;


Text, fotografii: Cristian Catana

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
February 27, 2025
Un frumos omagiu adus remarcabilului artist vizual Gheorghe I. Anghel (1938-2024) este expoziția retrospectivă deschisă la Muzeul de Artă Constanța în perioada 13 ianuarie - 30 martie 2025. Prin lucrările sale de pictură și ceramică, simțim legătura puternică pe care artistul a avut-o cu marea, cu civilizația elenistică și istoria antică descoperită în siturile arheologice din Dobrogea. Vă invităm să petreceți o zi minunată la muzeu. În deschiderea expoziției au vorbit - curatorii expoziției Ion Anghel, fiul pictorului, și Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, alături de criticul de artă Cristian-Robert Velescu și Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.“Gheorghe I. Anghel era un om deschis, un erudit, un om cultivat, un artist cu o formă de exprimare extrem de contemporană și de provocatoare, de interesantă, de incitantă. Un astfel de om se naște destul de rar.”- spune Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Mai multe articole
catena-page
Share by: