Ansamblul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Răsfoind filele de istorie avem să ajungem în Potlogi, Dâmbovița pe ruta tematică “Drumul Brâncovenilor” unde vom face un popas la Ansamblul Palatului Brâncovenesc din Potlogi.

Datorita poziției sale strategice, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, localitatea Potlogi se afla pe drumul principal de circulație între Târgoviște, București și Craiova. Beneficiind de acestă poziționare, începând cu anul 1698, Constantin Brâncoveanu a decis construcția palatului, care ulterior urma să fie lăsat drept moștenire băiatului său cel mare, Constantin. Mărturie stă înscrisul de pe pisania care poate fi văzută și astăzi, unul dintre puținele elemente care au mai fost păstrate din construcția inițială:

“Aceste case din temelia lor sunt înălțate de luminatul domn, Io Constantin Basarab Voievod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le și sfârșindu-le la leat 7206 (1698) și la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul”.

Asemeni tuturor construcțiilor brâncovenești, edificiul de la Potlogi reprezintă un reper și un etalon pentru arhitectura tipică stilului brâncovenesc, urmărind același stil de îmbinare între elementele de arhitectură autohtonă și cele de influență orientală și occidentală.

Prin păstrărea proporțiilor și înfățișării structurilor sale inițiale, specialiștii în domeniu consideră Palatul de la Potlogi ca fiind cel mai prețios monument de arhitectură civilă românească medievală.


Întinzându-se pe o suprafață de peste 25.000 de metri pătrați, Ansamblul Brâncovenesc este format din clădirea palatului propriu-zis, poarta de intrare, încăperile destinate corpului de gardă, cuhnia, droșcăria – atelierul unde se reparau trăsurile și alte unelte -, încăperile slujitorilor curții și vechea casă boierească.

Incinta de formă dreptunghiulară era formată din trei curți, cea mai impresionantă fiind curtea de primire care se întinde pănă la intrarea sudică a palatului. Celelalte curți erau cea a slujitorilor și grădinile cu plante ornamentale, alei și fântâni ce se întindeau până-n apropierea luncii Sabarului.


În apropiera Palatului turiștii pot vizita și Biserica “Sfântul Gheorghe” ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1683 pe când era spătar al Țării Românești. Biserica poartă hramul “Sfăntul Dumitru”.


Palatul domnesc era compus din pivniță, parter și etaj. Acesta îmbina atât rolul de locuință cât și de reședință domnească extrem de elegantă, epatând în elemente decorative și arhitectură cu influențe baroce și otomane. La etaj, luminate de ferestre mari și arcuite, se află încăperile cele mai importante: sala tronului, camera doamnei, dormitorul domnului, camera tezaurului, sala de ospețe și loggie.

Din cele patru scări aflate pe laturile palatului, în prezent sau mai păstrat doar două dintre acestea, conducând vizitatorii spre curțile interioare și grădinile Ansamblului Brâncovenesc.


Ansamblul Brâncovenesc – Potlogi, Dâmbovița

DJ711A, Potlogi 137370

Program:

Luni: ÎNCHIS

Marţi – Duminică:

program de vară (1 aprilie – 30 noiembrie): 9.00 – 18.30;

program de iarnă (1 noiembrie-31 martie):  9.00 – 17.00;


Text, fotografii: Cristian Catana

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

12 Sep, 2024
Expoziția intitulată "Forsiția" deschisă la Galeria Romană în perioada 3 – 27 septembrie 2024, a artistei Ana Jilinschi prezintă picturi cu tema florală a plantei "Forsiția," dar si alte opere cu simboluri creștine, peisaje, naturi statice și portrete.
By Cristian Catana 12 Sep, 2024
Ansamblul monumental “Calea Eroilor” din Târgu Jiu compus din operele lui Constantin Brâncuși : Coloana fară Sfârșit, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor - a intrat oficial în patrimoniul mondial protejat de UNESCO .
08 Sep, 2024
Cunoscută ca fiind regiunea cu cea mai scăzută temperatură din România, datorită localizării geografice, Depresiunea Ciucului, pe lângă frumusețile naturale și peisajele desprinse din poveste, se poate lăuda și cu stațiunea turistică de interes local Harghita Băi, unica stațiune din țară care 120 de zile pe an beneficiază de zăpadă naturală, acest lucru permițând ca sporturile de iarnă să fie practicate începând din luna noiembrie și mergând, uneori, până în luna aprilie, un aport deosebit în acest sens avându-l și tunurile de zăpadă. Multitudinea obiectivelor turistice naturale, microclimatul depresionar, existența izvoarelor minerale și, mai ales, ospitalitatea oamenilor fac din Harghita Băi un loc pe care trebuie să îl vizitezi și să te bucuri de ceea ce oferă.
By Cristian Catana 08 Sep, 2024
Expoziția tematică " Cămașa în broci-povestea unei comunități " organizată de Asociația “Zestrea Bisoceană” , în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, a putut fi vizitată în sala de conferințe a Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” din București.
08 Sep, 2024
Tradiția organizării “Festivalului plăcintelor” a continuat, în data de 1 Septembrie 2024 satul Hârja din comuna Oituz fiind și de această dată gazdă bună.
30 Aug, 2024
31 August este Ziua Limbii Române prilej prin care Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale vă invită în perioada 30 - 31 august 2024, să participaţi la sărbătorirea sursei esenţiale a culturii poporului român, prin următorul program:
26 Aug, 2024
Zile dedicatei artei în perioada 3 0 August - 1 Septembrie cu ocazia Neamț Art Festival 2024, Târgu Neamț.
By Cristian Catana 25 Aug, 2024
Întotdeauna Ținutul Buzăului a avut și are un farmec aparte, probabil, datorită unicei exploatări de chihlimbar din România sau poate datorită peisajului selenar și unicității Vulcanilor Noroioși ori, poate, datorită legendelor legate de Focurile vii sau poveștile cu feți frumoși de la Lacul Zânelor. Fiecare are propria lui variantă, dar un lucru este sigur, fascinația legendelor se împletește perfect cu peisajul deluros/montan de la granița a trei județe, Buzău, Vrancea și Covasna.
By Cristian Catana 25 Aug, 2024
Întinzându-se pe o suprafață de peste 47.000 de hectare, Parcul Național Munții Rodnei este considerat ca fiind al doilea cel mai întins Parc Național din România, după Munții Maramureșului.
By Cristian Catana 25 Aug, 2024
Până pe 31 August 2024 puteți vizita expoziția "Cămașa in broci-povestea unei comunități" la Muzeul Nicolae Minovici Din București.
Mai multe articole
catena-page
Share by: