Ansamblul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Răsfoind filele de istorie avem să ajungem în Potlogi, Dâmbovița pe ruta tematică “Drumul Brâncovenilor” unde vom face un popas la Ansamblul Palatului Brâncovenesc din Potlogi.

Datorita poziției sale strategice, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, localitatea Potlogi se afla pe drumul principal de circulație între Târgoviște, București și Craiova. Beneficiind de acestă poziționare, începând cu anul 1698, Constantin Brâncoveanu a decis construcția palatului, care ulterior urma să fie lăsat drept moștenire băiatului său cel mare, Constantin. Mărturie stă înscrisul de pe pisania care poate fi văzută și astăzi, unul dintre puținele elemente care au mai fost păstrate din construcția inițială:

“Aceste case din temelia lor sunt înălțate de luminatul domn, Io Constantin Basarab Voievod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le și sfârșindu-le la leat 7206 (1698) și la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul”.

Asemeni tuturor construcțiilor brâncovenești, edificiul de la Potlogi reprezintă un reper și un etalon pentru arhitectura tipică stilului brâncovenesc, urmărind același stil de îmbinare între elementele de arhitectură autohtonă și cele de influență orientală și occidentală.

Prin păstrărea proporțiilor și înfățișării structurilor sale inițiale, specialiștii în domeniu consideră Palatul de la Potlogi ca fiind cel mai prețios monument de arhitectură civilă românească medievală.


Întinzându-se pe o suprafață de peste 25.000 de metri pătrați, Ansamblul Brâncovenesc este format din clădirea palatului propriu-zis, poarta de intrare, încăperile destinate corpului de gardă, cuhnia, droșcăria – atelierul unde se reparau trăsurile și alte unelte -, încăperile slujitorilor curții și vechea casă boierească.

Incinta de formă dreptunghiulară era formată din trei curți, cea mai impresionantă fiind curtea de primire care se întinde pănă la intrarea sudică a palatului. Celelalte curți erau cea a slujitorilor și grădinile cu plante ornamentale, alei și fântâni ce se întindeau până-n apropierea luncii Sabarului.


În apropiera Palatului turiștii pot vizita și Biserica “Sfântul Gheorghe” ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1683 pe când era spătar al Țării Românești. Biserica poartă hramul “Sfăntul Dumitru”.


Palatul domnesc era compus din pivniță, parter și etaj. Acesta îmbina atât rolul de locuință cât și de reședință domnească extrem de elegantă, epatând în elemente decorative și arhitectură cu influențe baroce și otomane. La etaj, luminate de ferestre mari și arcuite, se află încăperile cele mai importante: sala tronului, camera doamnei, dormitorul domnului, camera tezaurului, sala de ospețe și loggie.

Din cele patru scări aflate pe laturile palatului, în prezent sau mai păstrat doar două dintre acestea, conducând vizitatorii spre curțile interioare și grădinile Ansamblului Brâncovenesc.


Ansamblul Brâncovenesc – Potlogi, Dâmbovița

DJ711A, Potlogi 137370

Program:

Luni: ÎNCHIS

Marţi – Duminică:

program de vară (1 aprilie – 30 noiembrie): 9.00 – 18.30;

program de iarnă (1 noiembrie-31 martie):  9.00 – 17.00;


Text, fotografii: Cristian Catana

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: