Proiectul expozițional “după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” - 4 mai – 30 noiembrie 2023
Prin diversitatea evenimentelor organizate în Timișoara, facem un popas cultural într-un spaţiu inedit readus în atenţia vizitatorilor și revitalizat prin artă și cultură – “Cazarma U din Timișoara”.
Cunoscută drept “Cazarma Vienei”, construită în anul 1752, cu o arhitectură în stil baroc, clădirea cu parter și etaj a fost asediată în 1849, fiind reclădită sub forma unei cazarme pe trei etaje, dispusă în forma literei “U”, așa cum o regăsim și astăzi. De-a lungul anilor aceasta a mai purtat denumirile de “Cazarma Franz-Joseph” și “Școala Militară de Artilerie”.
Astfel, locaţia cuprinsă între Piaţa Mărăști și Piaţa Unirii din Timișoara este o gazdă-inedită a evenimentului “După sculptură/Sculptură după”, cuprinzând patru expoziţii permanente și mai multe invitate, întâlniri între peste 70 de artiști din domeniul sculpturii. Conceptul expozițional este dezvoltat de Sorina Jecza și Attila Kim prin Fundația TRIADE și Attila
Etajele, încăperile, holurile și scările cazarmei iau forma unei expoziţii muzeale unde vizitatorii vor admira galeriile și expoziţiile având ca temă centrală “Sculptura” dar prezentată în abodări diferite în funcţie de perioada istoriei acesteia. Pasajul de la etajul superior al Cazarmei oferă o vedere panoramică asupra întregului spaţiu expoziţional.
La fel ca în 2015, și acum ideea i-a aparținut Sorinei Jecza, directorul Fundației Triade.
“Orice loc poate să prindă viață, dacă îi dai viață. Așa că atunci când spunem <După sculptură/Sculptură după>, spunem implicit că există viață continuă. Există un organism care crește și care primește un suflu vital ori de câte ori noi avem entuziasm, avem iubire, avem ceva ce dă viață(...). Și e vorba de acest amplu proiect, care nu e al meu, l-am primit moștenire, sculptura în Casa Jecza e o moștenire de familie, iar această moștenire de familie trebuie să trăiască. De aceea am dorit să atătăm vitalitatea acetui gen de artă; sculptura”, a declarat Sorina Jecza.
Expoziția "Monumental și efemer. Memorie sculptată”
Parte a acestui proiect, expoziția "Monumental și efemer. Memorie sculptată ", curatoriată de criticul de artă Ioana Vlasiu, are ca punct de pornire unul dintre arhetipurile sculpturii – coloana, o verticală umană.
În cadrul expoziției "Monumental și efemer. Memorie sculptată”, sunt prezentate multiple ipostaze ale coloanei în sculptura românească, avându-i ca expozanți pe artiști precum Mircea Cantor, Andrei Cădere, Reka Csapo Dup, Doru Covrig, Darie Dup, Teodor Graur, Grupul Sigma, Peter Jacobi, Peter Jecza, Aurelia Mihai, David Morar, Ciprian Mureșan, Paul Neagu, Ion Nicodim, Mihai Olos, Alexandru Păsat, Silvia Radu, Mircea Roman, Elena și Marcel Scutaru, Virgil Scripcariu, Aurel Vlad, Victoria Zidaru
Vizita expoziţiilor face parte dintr-o “Art-Călatorie” mai lungă organizată de Asociația „Prietenii Muzeului Național de Artă al României” (PMNAR). Vom prezenta episodic și alte obiectivei alei vizitei culturale.
CATENA este sponsor principal al evenimentului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.
Text. fotografii: Maria STOIAN