Proiectul expozițional “după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” , Timisoara

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Pentru Timișoara anul 2023 este unul special, bucurându-se de titulatura de Capitală Europeană a Culturii. Alăturându-se orașelor Elefsina (Grecia) și Veszprem (Ungaria), Timișoara este gazda unei multitudini de manifestări care celebrează cultura în toate formele sale. Prin conferirea acestor titluri se urmărește promovarea durabilă a orașelor prin cultură, atragerea turiștilor și responsabilizarea comunităţilor în dorinţa unui impact pozitiv social și economic.

Proiectul expozițional “după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” - 4 mai – 30 noiembrie 2023

Prin diversitatea evenimentelor organizate în Timișoara, facem un popas cultural într-un spaţiu inedit readus în atenţia vizitatorilor și revitalizat prin artă și cultură – “Cazarma U din Timișoara”.

Cunoscută drept “Cazarma Vienei”, construită în anul 1752, cu o arhitectură în stil baroc, clădirea cu parter și etaj a fost asediată în 1849, fiind reclădită sub forma unei cazarme pe trei etaje, dispusă în forma literei “U”, așa cum o regăsim și astăzi. De-a lungul anilor aceasta a mai purtat denumirile de “Cazarma Franz-Joseph” și “Școala Militară de Artilerie”.

Astfel, locaţia cuprinsă între Piaţa Mărăști și Piaţa Unirii din Timișoara este o gazdă-inedită a evenimentului “După sculptură/Sculptură după”, cuprinzând patru expoziţii permanente și mai multe invitate, întâlniri între peste 70 de artiști din domeniul sculpturii. Conceptul expozițional este dezvoltat de Sorina Jecza și Attila Kim prin Fundația TRIADE și Attila 

Etajele, încăperile, holurile și scările cazarmei iau forma unei expoziţii muzeale unde vizitatorii vor admira galeriile și expoziţiile având ca temă centrală “Sculptura” dar prezentată în abodări diferite în funcţie de perioada istoriei acesteia. Pasajul de la etajul superior al Cazarmei oferă o vedere panoramică asupra întregului spaţiu expoziţional.

La fel ca în 2015, și acum ideea i-a aparținut Sorinei Jecza, directorul Fundației Triade.

“Orice loc poate să prindă viață, dacă îi dai viață. Așa că atunci când spunem <După sculptură/Sculptură după>, spunem implicit că există viață continuă. Există un organism care crește și care primește un suflu vital ori de câte ori noi avem entuziasm, avem iubire, avem ceva ce dă viață(...). Și e vorba de acest amplu proiect, care nu e al meu, l-am primit moștenire, sculptura în Casa Jecza e o moștenire de familie, iar această moștenire de familie trebuie să trăiască. De aceea am dorit să atătăm vitalitatea acetui gen de artă; sculptura”, a declarat Sorina Jecza.

Expoziția "Monumental și efemer. Memorie sculptată”

Parte a acestui proiect, expoziția "Monumental și efemer. Memorie sculptată ", curatoriată de criticul de artă Ioana Vlasiu, are ca punct de pornire unul dintre arhetipurile sculpturii – coloana, o verticală umană.
 

În cadrul expoziției "Monumental și efemer. Memorie sculptată”, sunt prezentate multiple ipostaze ale coloanei în sculptura românească, avându-i ca expozanți pe artiști precum Mircea Cantor, Andrei Cădere, Reka Csapo Dup, Doru Covrig, Darie Dup, Teodor Graur, Grupul Sigma, Peter Jacobi, Peter Jecza, Aurelia Mihai, David Morar, Ciprian Mureșan, Paul Neagu, Ion Nicodim, Mihai Olos, Alexandru Păsat, Silvia Radu, Mircea Roman, Elena și Marcel Scutaru, Virgil Scripcariu, Aurel Vlad, Victoria Zidaru

Vizita expoziţiilor face parte dintr-o “Art-Călatorie” mai lungă organizată de Asociația „Prietenii Muzeului Național de Artă al României” (PMNAR). Vom prezenta episodic și alte obiectivei alei vizitei culturale.

maria.pasc@prieteniimnar.ro

www.prieteniimnar.ro

CATENA este sponsor principal al evenimentului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Text. fotografii: Maria STOIAN

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: