Pensiunea „Plai cu Dor”, Fundata

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Cu perspective încântătoare spre Bucegi cât şi spre Piatra Craiului, cu tradiţii agropastorale şi poveşti nemuritoare, comuna Fundata este una dintre cele mai pitoreşti aşezări din România. Şi cum unele locuri îşi spun povestea prin oamenii care le fac cinste, avem să-l descoperim pe tânărul Bogdan Cojanu, gazda pensiunii „Plai cu Dor” din Fundata.

Ori, Bogdan nu ne va spune doar „bine aţi venit” în pensiunea sa. El ne va pofti să înţelegem, pe lângă ospitalitatea locurilor...şi povestea detaliilor de lemn şi piatră lucrate cu atâta dibăcie. Bogdan creează – sculptează, lucrează-n lemn, finisează, pictează, decorează –ori, toate aceste detalii armonizate au dat naştere pensiunii „Plai cu Dor”, cât şi celui mai recent proiect „Odăi din Plai”.

„De la an la an, Fundata devine din ce în ce mai ofertantă din punct de vedere turistic. Am zis să profităm de acest aspect, mai ales că de-a lungul anilor eu, alături de familie, ne-am ocupat cu amenajări şi construcţii la atâtea pensiuni. Ne-am dorit ceva al nostru, izvorât din dorinţa şi mai ales, din munca noastră. Mai în glumă, mai în serios, recunosc că am făcut practică...pe alte pensiuni, până să pun în aplicare totul, în ceea ce numim astăzi „Plai cu Dor”. De Sfântă Mărie, pe 15 August 2021, o să împlinim 3 ani de când ne-am deschis porţile turiştilor. Pensiunea s-a ridicat pe casa veche, pornind iniţial de la 5 camere, şi după 3 etape de modificări şi ajustări, am ajuns în prezent la 6 camere cu aspect şi poveşti diferite”, povesteşte Bogdan Cojanu.

Condiţii de cazare şi facilităţi

 

- 6 camere duble cu băi proprii;

- 2 livinguri cu facilităţi de relaxare / sală de mese – 20 locuri;

- bucătărie complet utilată la dispoziţie;

- şemineu rustic;

- curte de 4 ha cu spaţii de joacă, relaxare, agrement;

- foişor şi loc de grătar;

- punct belvedere.

- parcare.

Bogdan Cojanu - Poveşti lucrate-n lemn

 

De cum vor ajunge la pensiunea „Plai cu Dor”, privirea turiştilor va fi furată de fiecare detaliu al decoraţiunilor rustice, pornind de la aranjamentele florale din faţa pensiunii, gardul din ramuri întortochiate, foişorul rustic parcă desprins din poveşti şi multe alte detalii de lemn şi nu numai, toate provenind de pe meleagurile fundăţene şi lucrate cu migală în atelierul de tâmplărie – spaţiul de creaţie al lui Bogdan Cojanu.

 

De peste 13 ani am început să lucrez în atelierul de tâmplărie. A fost efectiv principala sursă de venit datorită căreia am ajuns astăzi să-mi îndeplinesc visul. Un vis cu multă muncă-n spate, dar şi cu răbdare, mai ales că fac ceea ce-mi place. De-a lungul anilor am lucrat pentru pensiunile din zonă şi nu numai, obiecte precum: paturi,noptiere, dulapuri, garduri de lemn, balustrade interioare/exterioare, mobilier de restaurant, tablouri cu ramuri în relief, canapele, fotolii, picturi pe mobilier şi pe pânză.

 La „Plai cu dor”, finisajele, decoraţiunile interioare,exterioare, gresia, mobilierul – sunt realizate şi montate de mine.


Pe parte de lenjerii şi elemente cu mesaje brodate, colaborez cu meşteri din zonă, cum este cazul Severinei Puiu, o creatoare foarte apreciată. Fie că vorbim de meşteri sau de proprietari de pensiuni, mă bucură foarte mult că suntem uniţi. Este esenţial pentru o comunitate.

Creştem împreună, promovăm împreună ceea ce oferim. Îmi îndemn turiştii să descopere la pas frumuseţile Fundatei, pe cărările Bucegilor sau Pietrei Craiului, să facă vizite la meşterii locali sau la stânele din apropiere. Şi în plimbările lor vor putea vedea şi alte lucrări ce-mi aparţin, câteva troiţe de lemn. Până acum am lucrat 9 troiţe, 6 dintre ele fiind în Fundata. Mă bucur că las ceva special din munca mea şi oamenii pot aprecia.”, declară Bogdan.  



Odăi din Plai – căsuţe în stilul „hobbit”

 

Povestea „Odăi din Plai” – ultimul proiect semnat Bogdan Cojanu a început în Martie 2020. Practic, în vecinătatea pensiunii, 5 odăi de lemn şi piatră cu mobilier unicat, paturi matrimoniale şi grup sanitar propiru, acoperiş natural de iarbă-  îşi aşteaptă turiştii dornici de o experienţă aparte. Odăile au la dispoziţie un spaţiu comun de servit masa si o bucătărie la dispoziţia turiştilor.


Dar despre această experienţă într-o ediţie viitoare a...vacanţelor cu farmec!

 

Până atunci vă invităm să descoperiţi frumuseţea Fundatei şi ospitalitatea pensiunii „Plai cu Dor”!


Bogdan Cojanu  a fost premiat pentru proiectul „Odăi din Plai” de către ANTREC România şi revista „Vacanţe la ţară” cu premiul „Margareta de Aur” pentru categoria „Experienţe de vacanţă”.

 



Pensiunea „Plai cu Dor”

Str.Gura Plaiului, nr.126

Fundata, Braşov

0724 201 697

 

 

Text şi fotografii: Cristian-Alexandru Catană

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: