Pensiunea Csipkeszeg, Sic, județul Cluj

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Mostră de longevitate și păstrare a tradiției, localitatea Sic din județul Cluj ( între Cluj-Napoca și Dej) se mândrește și cu un istoric bogat în ceea ce privește tradiția dansurilor populare maghiare, dar și cu păstrarea acestora prin existența celor două școli de dansuri. Perpetuarea acestei tradiții se datorează, în mare parte, domnului Michel van Langeveld, olandez de origine, stabilit în România, care a achiziționat vechile case de dansuri maghiare și le-a transformat în adevărate muzee unde vizitatorii sunt duși pe meleaguri nebănuite ale dansurilor populare tradiționale maghiare.

Natura este generoasă și oferă vizitatorilor magie pură. Localitatea Sic este renumită și pentru celebrul Stufăriș de la Sic sau Delta Transilvaniei, unde, cele 505 hectare de apă și stuf adăpostesc specii de păsări și plante pe care le poți admira numai aici. 
Deloc întâmplător, am ales ca locație de petrecere a câtorva zile pentru cunoașterea acestor minuni chiar la domnul Michel van Langeveld, la Pensiunea Csipkeszeg, o pensiune total atipică pentru că aceasta face parte din Muzeul Dansurilor Tradiționale Maghiare.

Însăși denumirea pensiunii este o cunună a localității Sic sau Szék, în limba maghiară. “Csipke” în limba maghiară înseamnă dantelă, adică acea terminație a unui bun vestimentar care dă culoare, prestanță și frumusețe. Astfel, “dantela” localității Sic nu este altceva decât Pensiunea Csipkeszeg, aparținând domnului Michel van Langeveld, adică “Csipkeszeg”.

La Pensiunea Csipkeszeg aveți ocazia unică de a petrece un sejur de câteva zile într-o casă tradițională maghiară, casă ce pune la dispoziția musafirilor toate facilitățile necesare, confortul fiind în acest fel asigurat. Marea frumusețe este alta, faptul că petreceți timp într-un muzeu, practic, dormiți într-un muzeu, un muzeu al unei tradiții perfect păstrate.


Domnul Michel van Langeveld va fi mai mult decât bucuros să vă facă un istoric al casei muzeu și un istoric al dansurilor tradiționale maghiare, frumusețea și profunzimea acestora fiind lucrul care l-a făcut să se mute definitiv din Olanda în România, la Sic. Din cuvintele sale transpare dragostea pentru frumusețea și complexitatea dansului popular maghiar și pentru delicatețea și eleganța portului maghiar.

Limbile în care se poate purta o conversație aici, la Pensiunea Csipkeszeg, sunt româna, maghiara, engleza și olandeza. Indiferent de perioada anului în care vă hotărâți să faceți o incursiune aici, ospitalitatea de care beneficiați este aceeași, iar culorile oferite de peisaj și de stufărișul din Delta Transilvaniei completează perfect sejurul dumneavoastră.

Bineînțeles, mâncarea care se poate servi aici este tot cu specific tradițional maghiar, ceea ce face cu atât mai atractivă această locație unică în România.


Pensiunea Csipkeszeg este un unicat ce încununează cu brio pasiunea pentru istoria și cultura unei nații. Din acest punct de vedere, Michel van Langeveld, deși olandez la origine, a devenit un simbol al tradiției din localitatea Sic, care, prin pasiunea și truda sa, salvează obiecte ce fac parte din cununa culturii populare maghiare.

Camerele sunt o sursă de relaxare și îmbogățire a sufletului. Zidurile frumos văruite sunt contrastate de culorile vii ale lemnului ferestrelor și ușilor. Sobele de teracotă de un verde viu și sănătos, perdelele fine și delicate din in, farfuriile unice ce decorează pereții, tablourile și oglinzile vechi sunt doar câteva din elementele decorului ce te introduce într-un univers superb și delicat.

Obiectele ce completează micul și complexul univers creat aici, la Pensiunea Csipkeszeg, poartă amprenta trecutului, fiecare dintre ele spunând o poveste ale căror personaje, au fost cândva oameni trăitori și truditori în Sic.


Pensiunea Csipkeszeg, pe lângă facilitățile deja precizate, pune la dispoziția musafirilor loc pentru servit masa, în același décor tradițional, acces la internet prin conexiune wireless și un foarte bogat repertoriu muzical.

Pensiunea Csipkeszeg este un loc unde condițiile de cazare și istoria adunată de secole fac un tot unitar perfect. De asemenea, ospitalitatea și naturalețea cu care sunteți primiți sunt elemente care vor face din sejurul petrecut aici, un vis devenit realitate.


Vei pleca mai bogat și mai frumos deoarece frumusețea, puritatea locului, energia sa vibrantă te încarcă, te transformă.

Pensiunea Csipkeszeg

Str. Strada II 16, comuna Sic,

 judeţul Cluj

Text si foto: Adriana Roman

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: