Director revista
Redactor Sef
Din turismul rural romanesc
Alese de noi pentru voi
Sustinute de Vacantelatara.ro
Citeste in format PDF
La Sic există și la ora actuală, trei case de dans, funcționale, două dintre acestea fiind proprietatea domnului Michel van Langeveld, olandez de origine, stabilit în România, care a achiziționat vechile case de dansuri maghiare și le-a transformat în adevărate muzee.
Casa de dans era locul unde, practic, îți alegeai drumul în viață, era locul unde se legau prietenii și unde se puneau bazele unor relații îndelungate ce sfârșeau, invariabil, cu căsătoria. Sic-ul, la origini, era structurat pe trei străzi, strada I, strada II și strada III, structură păstrată până în zilele noastre, iar fiecare stradă are casa ei de dans.
Interesant este că participanții la dans nu se puteau duce decât la casele de dans de pe strada lor, astfel, și căsătoriile erau legate doar între parteneri de pe aceeași stradă, căsătoria între persoane de pe străzi diferite fiind interzisă - tradiție ce are la bază statutul social al persoanelor ce locuiesc pe străzile în cauză.
De asemenea, de o atenție sporită s-au bucurat și cizmele pentru dans, acestea fiind create special în acest sens. Aici, la Casele de dans din Sic aveți ocazia să admirați o colecție de peste 100 de asemenea perechi de încălțări.
Poate cel mai interesant lucru este faptul că, acest muzeu tradițional vă poate găzdui. La Pensiunea Csipkeszeg (Dantela de Sic), care este parte integrantă a acestui muzeu, vă puteți caza pentru un concediu de relaxare înconjurați de atâtea elemente din muzeu ce aduc un omagiu tradiției și artei populare maghiare.
Acest muzeu unicat în Transilvania este o colecție de obiecte ce aparținut trăitorilor acestor meleaguri și datorită pasiunii domnului Michel van Langeveld, care continuă achiziția și conservarea lor, se constituie într-un spațiu unic ce onorează arta populară, tradiția și dansul maghiar și merită pe deplin să fie vizitat și, de ce nu, merită să vă cazați aici pentru a trăi și simți aproape frumusețea și delicatețea tradițiilor maghiare.
Text si foto: Adriana Roman