MARGARETA DE AUR

Casele de dans din Sic, Cluj

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Dansul este cunoscut și recunoscut ca fiind o distracție, o modalitate de relaxare. Contrar acestei definiții generice, la Sic sau Szék, în maghiară, dansul este o distracție cultă, de oraș, are un caracter aparte și se practică în funcție de statutul social. Foarte interesantă această tradiție, unică în felul ei, care nu face altceva decât să scoată în evidență importanța și semnificația tradiției și culturii unui popor.

La Sic există și la ora actuală, trei case de dans, funcționale, două dintre acestea fiind proprietatea domnului Michel van Langeveld, olandez de origine, stabilit în România, care a achiziționat vechile case de dansuri maghiare și le-a transformat în adevărate muzee.

Casa de dans era locul unde, practic, îți alegeai drumul în viață, era locul unde se legau prietenii și unde se puneau bazele unor relații îndelungate ce sfârșeau, invariabil, cu căsătoria. Sic-ul, la origini, era structurat pe trei străzi, strada I, strada II și strada III, structură păstrată până în zilele noastre, iar fiecare stradă are casa ei de dans. 

Interesant este că participanții la dans nu se puteau duce decât la casele de dans de pe strada lor, astfel, și căsătoriile erau legate doar între parteneri de pe aceeași stradă, căsătoria între persoane de pe străzi diferite fiind interzisă - tradiție ce are la bază statutul social al persoanelor ce locuiesc pe străzile în cauză.

De-a lungul timpului, Michel van Langeveld, fascinat și pasionat de această tradiție, a reușit să readucă în prim plan prin restaurarea acestor case, o tradiție păstrată cu sfințenie până în anii ’70. Astfel, la Casele de dans din Sic puteți asculta istorii de acum câteva zeci de ani și vă puteți delecta cu muzica tradițională maghiară, o muzică cu foarte multe rezonanțe arhaice care aduce în prim plan cultura și istoria poporului maghiar. Pasiunea lui Michel van Langeveld a făcut ca aceste case de dans să fie restaurate în totalitate și dotate cu straie tradiționale și unelte din acele vremuri. Frumusețea portului tradițional se poate admira pe câteva manechine și altele așezate frumos pe umerașe.
Muzeul are o colecție importantă de mobilier traditional: lavițe, băncuțe pictate manual, covoare și așternuturi țesute manual sau la războaie de țesut, dar și o colecție importantă de veselă pictată manual a cărei frumusețe se poate admira oriunde prin spațiul muzeului. Expoziţia se continua cu obiecte vechi, printre care o colecție impresionantă de viori, discuri vechi cu muzică tradiționale, războaie de țesut sau alte obiecte ce se foloseau pe vremuri în gospodării, fotografii vechi din care străbat în prezent crâmpeie ale trecutului locuitorilor Sic-ului, imagini ale vieții, tradiției și artei populare sau imagini de la festivități la care cu mândrie locuitorii își etalează frumusețea portului popular. 
O atenție deosebită a fost acordată acoperișurilor acestor case care au fost refăcute cu stuf din Stufărișul de la Sic, exact după metoda tradițională. Aceste acoperișuri trebuiesc înlocuite odată la 10 ani, rezistența stufului fiind destul de mică la vitregiile naturii.

De asemenea, de o atenție sporită s-au bucurat și cizmele pentru dans, acestea fiind create special în acest sens. Aici, la Casele de dans din Sic aveți ocazia să admirați o colecție de peste 100 de asemenea perechi de încălțări.

Poate cel mai interesant lucru este faptul că, acest muzeu tradițional vă poate găzdui. La Pensiunea Csipkeszeg (Dantela de Sic), care este parte integrantă a acestui muzeu, vă puteți caza pentru un concediu de relaxare înconjurați de atâtea elemente din muzeu ce aduc un omagiu tradiției și artei populare maghiare.

Acest muzeu unicat în Transilvania este o colecție de obiecte ce aparținut trăitorilor acestor meleaguri și datorită pasiunii domnului Michel van Langeveld, care continuă achiziția și conservarea lor, se constituie într-un spațiu unic ce onorează arta populară, tradiția și dansul maghiar și merită pe deplin să fie vizitat și, de ce nu, merită să vă cazați aici pentru a trăi și simți aproape frumusețea și delicatețea tradițiilor maghiare.

Text si foto: Adriana Roman

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

April 10, 2025
În urmă cu 21 ani, în anul 2004, în destinațiile rurale românești a fost marcată pentru prima dată Ziua Națională a Turismului Rural . Sărbătorită an de an în Duminica Floriilor, această zi specială a turismului autohton adună laolaltă proprietari de pensiuni, meșteri populari, ansambluri folclorice, autorități locale, profesioniști din turism cât și turiști…într-o veritabilă horă a ospitalității și autenticității.
April 4, 2025
O fascinantă introspecție realizează artistul vizual Ion Anghel, prin operele sale de artă. Sincere și profunde, lucrările reunite în expoziția "Agorafobia", transmit esența trăirilor artistului și ne ajută să înțelegem societatea actuală. Vă invităm să vizitați expoziția "Agorafobia" în perioada 13 martie – 9 aprilie 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
March 26, 2025
In data de 28 Martie 2025, incepand cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani va avea loc concertul "În lumea lui George Enescu". Alexandru Tomescu- vioară Eduard Kunz- pian În program: Jules Massenet- Meditația Fritz Kreisler- Frumosul rozmarin Fritz Kreisler- Capriciul vienez Fritz Kreisler- Liebesfreud George Enescu- Balada George Enescu- Lăutarul George Enescu- Sonata a III-a în caracter popular românesc Informații: Site: https://filarmonicabotosani.ro/
March 26, 2025
În perioada 23-25 aprilie 2025, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează cea de-a XVIII-a ediție a activității Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale autentice.
By Cristian Catana March 19, 2025
În pitorescul meleag al Argeșului ,în Valea Siliștii, comuna Aninoasa , o frumoază zonă deluroasă, la marginea pădurii, oaspeții ce trec pragul complexului agroturistic și de agrement “ Pe culmile Bucuriei ” vor experimenta îmbinarea ospitalitații cu relaxarea, dar și cu sănătatea prin activități sportive și recreative.
March 19, 2025
Gala anuală a premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România (AJTR) – preşedinte, Mihai Ogrinji – desfăşurată în Vâlcea, la Drăgăşani, ne-a ocazionat o (re)descoperire a respectivelor meleaguri. Astfel, între altele, am vizitat, cu pioşenie, mănăstirile brâncoveneşti Mamu Lungeşti (pictor, Pârvu Mutu) – stareţă, maica Pavelina Ioniţă – şi Brâncoveni – aceasta din urmă în apropiere, în judeţul Olt, în perimetrul aceleiaşi localităţi regăsindu-se şi fragmentele de zid ale caselor domneşti în care s-au născut Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu; catedrala din Drăgăşani (construcţie 1930-1936); „expoziţia documentară Gib. I. Mihăescu”, găzduită într-o cameră a casei prozatorului drăgăşenean, acum aflată în proprietatea unei nepoate, dna Daciana Floroiu – absolventă a Academiei de Studii Economice din Bucureşti – care înţelege perfect importanţa cultivării memoriei bunicului său.
March 19, 2025
Strălucirea soarelui luminează într-un fel aparte spiritele oamenilor, iar pe meleagurile Drăgășaniului parcă se îmbină tare plăcut cu strălucirea cealaltă, a licorii bahice dăruită cu atâta generozitate de podgoriile acestor locuri binecuvântate. Noi - cei care scriem „istoria clipei” despre locuri mirifice și despre iubitori de neam – am hotărât să onorăm performanța în industria turistică românească, din nou în preajma Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), când Eminescu se năștea să identifice esența sufletului românesc în lume. O călătorie bogată în descoperiri și pecetluită de o Gală de Premiere spectaculoasă prin conținut, organizare și ospitalitate – așa aș defini deplasarea documentară a membrilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) de la începutul lui 2025.
March 19, 2025
La începutul lunii martie 2025, s-a deschis o nouă ediţie Art Safari. Vă invităm să descoperiţi expoziţia "Fluturi", una dintre cele opt expoziţii Art Safari. Aveţi ocazia să vă bucuraţi de picturi impresionante cu fluturi şi instalaţii realizate de artişti români contemporani de renume - Alina Aldea, Alina-Ondine Slimovschi, Dan Bota, Felix Aftene, Laura Greaca, Ligia Macovei, Luigi Puiu, Mihai Rusu, Vincenţiu Grigorescu, Viorel Mărginean, Beaver. Şi în premieră admiraţi un fluture realizat de celebrul artist Andy Warhol. Este o serigrafie realizată de artist în anii '50, când a experimentat în această tehnică.
March 15, 2025
Festivalul - Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă "Buna Vestire" va avea loc, Duminică, 23 Martie 2025, ora 13.00 în cadrul Casei de Cultură din Fundu Moldovei, Suceava.
February 27, 2025
Un frumos omagiu adus remarcabilului artist vizual Gheorghe I. Anghel (1938-2024) este expoziția retrospectivă deschisă la Muzeul de Artă Constanța în perioada 13 ianuarie - 30 martie 2025. Prin lucrările sale de pictură și ceramică, simțim legătura puternică pe care artistul a avut-o cu marea, cu civilizația elenistică și istoria antică descoperită în siturile arheologice din Dobrogea. Vă invităm să petreceți o zi minunată la muzeu. În deschiderea expoziției au vorbit - curatorii expoziției Ion Anghel, fiul pictorului, și Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, alături de criticul de artă Cristian-Robert Velescu și Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.“Gheorghe I. Anghel era un om deschis, un erudit, un om cultivat, un artist cu o formă de exprimare extrem de contemporană și de provocatoare, de interesantă, de incitantă. Un astfel de om se naște destul de rar.”- spune Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Mai multe articole
catena-page
Share by: