Casele de dans din Sic, Cluj

revista@vacantelatara.ro
catena-blog

Dansul este cunoscut și recunoscut ca fiind o distracție, o modalitate de relaxare. Contrar acestei definiții generice, la Sic sau Szék, în maghiară, dansul este o distracție cultă, de oraș, are un caracter aparte și se practică în funcție de statutul social. Foarte interesantă această tradiție, unică în felul ei, care nu face altceva decât să scoată în evidență importanța și semnificația tradiției și culturii unui popor.

La Sic există și la ora actuală, trei case de dans, funcționale, două dintre acestea fiind proprietatea domnului Michel van Langeveld, olandez de origine, stabilit în România, care a achiziționat vechile case de dansuri maghiare și le-a transformat în adevărate muzee.

Casa de dans era locul unde, practic, îți alegeai drumul în viață, era locul unde se legau prietenii și unde se puneau bazele unor relații îndelungate ce sfârșeau, invariabil, cu căsătoria. Sic-ul, la origini, era structurat pe trei străzi, strada I, strada II și strada III, structură păstrată până în zilele noastre, iar fiecare stradă are casa ei de dans. 

Interesant este că participanții la dans nu se puteau duce decât la casele de dans de pe strada lor, astfel, și căsătoriile erau legate doar între parteneri de pe aceeași stradă, căsătoria între persoane de pe străzi diferite fiind interzisă - tradiție ce are la bază statutul social al persoanelor ce locuiesc pe străzile în cauză.

De-a lungul timpului, Michel van Langeveld, fascinat și pasionat de această tradiție, a reușit să readucă în prim plan prin restaurarea acestor case, o tradiție păstrată cu sfințenie până în anii ’70. Astfel, la Casele de dans din Sic puteți asculta istorii de acum câteva zeci de ani și vă puteți delecta cu muzica tradițională maghiară, o muzică cu foarte multe rezonanțe arhaice care aduce în prim plan cultura și istoria poporului maghiar. Pasiunea lui Michel van Langeveld a făcut ca aceste case de dans să fie restaurate în totalitate și dotate cu straie tradiționale și unelte din acele vremuri. Frumusețea portului tradițional se poate admira pe câteva manechine și altele așezate frumos pe umerașe.
Muzeul are o colecție importantă de mobilier traditional: lavițe, băncuțe pictate manual, covoare și așternuturi țesute manual sau la războaie de țesut, dar și o colecție importantă de veselă pictată manual a cărei frumusețe se poate admira oriunde prin spațiul muzeului. Expoziţia se continua cu obiecte vechi, printre care o colecție impresionantă de viori, discuri vechi cu muzică tradiționale, războaie de țesut sau alte obiecte ce se foloseau pe vremuri în gospodării, fotografii vechi din care străbat în prezent crâmpeie ale trecutului locuitorilor Sic-ului, imagini ale vieții, tradiției și artei populare sau imagini de la festivități la care cu mândrie locuitorii își etalează frumusețea portului popular. 
O atenție deosebită a fost acordată acoperișurilor acestor case care au fost refăcute cu stuf din Stufărișul de la Sic, exact după metoda tradițională. Aceste acoperișuri trebuiesc înlocuite odată la 10 ani, rezistența stufului fiind destul de mică la vitregiile naturii.

De asemenea, de o atenție sporită s-au bucurat și cizmele pentru dans, acestea fiind create special în acest sens. Aici, la Casele de dans din Sic aveți ocazia să admirați o colecție de peste 100 de asemenea perechi de încălțări.

Poate cel mai interesant lucru este faptul că, acest muzeu tradițional vă poate găzdui. La Pensiunea Csipkeszeg (Dantela de Sic), care este parte integrantă a acestui muzeu, vă puteți caza pentru un concediu de relaxare înconjurați de atâtea elemente din muzeu ce aduc un omagiu tradiției și artei populare maghiare.

Acest muzeu unicat în Transilvania este o colecție de obiecte ce aparținut trăitorilor acestor meleaguri și datorită pasiunii domnului Michel van Langeveld, care continuă achiziția și conservarea lor, se constituie într-un spațiu unic ce onorează arta populară, tradiția și dansul maghiar și merită pe deplin să fie vizitat și, de ce nu, merită să vă cazați aici pentru a trăi și simți aproape frumusețea și delicatețea tradițiilor maghiare.

Text si foto: Adriana Roman

Vacanţe la ţară - Revista vacanţelor cu farmec

By Cristian Catana February 11, 2025
Pe harta pensiunilor din România care datorită calității și diversității serviciilor oferite turiștilor transformă sejurul acestora în veritabile experiențe de vacanță, Pensiunea “La Mesteceni” din Sălicea, Clu j se află la loc de cinste. Fostă câștigătoarea a distincției “Margareta de Aur” oferită de ANTREC România, pensiunea “La Mesteceni”, situată la 13 km de municipiul Cluj-Napoca își așteaptă turiștii.
February 11, 2025
"Cu bune și cu rele, România va fi pentru totdeauna în inima mea!" Despre turism, gastronomie și sănătate în bucate cu chef Dorina Burlacu, românca plecată de 30 de ani din România, care și-a găsit vocația în Italia, acolo unde a primit de două ori distincția ‘Cinci stele de aur ale gastronomiei italiene”. Dorina le recomandă italienilor ciorbele, micii, cozonacul, salata de vinete și mămăliga, dar mai ales sarmalele românești. Cu un master în nutriție culinară, Dorina Burlacu s-a dedicat mâncării sănătoase și gustoase și a conceput rețete tradiționale în acest sens.
January 31, 2025
Expoziția "Talent 35" prezintă 52 de tineri artiști vizuali, care au fost bursieri ai programului Tinere Talente începând cu anul 2009, program susținut de Fundația Regală Margareta a României. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii talentați au avut mai mulți mentori care i-au ajutat să se dezvolte promițător. Vă invităm să le vedeți interesantele lucrări de pictură, sculptură, artă fotografică, design vestimentar, expuse în sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, în perioada 18 ianuarie - 23 februarie 2025. 
January 28, 2025
Expoziția "Imaginarium: lumea celor nevăzute" a artiștilor Marijana și Relu Bițulescu Descoperiți lumea imaginată de doi renumiți artiști români contemporani Marijana și Relu Bițulescu, vizitând expoziția lor intitulată "Imaginarium: lumea celor nevăzute". Personajele delicate urcă pe maramele asamblate de Marijana Bițulescu, intrând în dialog cu prințesele pictate de Relu Bițulescu sau pădurile de aur și argint. Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Irina Nicolau), în perioada 15 ianuarie - 2 februarie 2025.
January 23, 2025
Anul 2025 debutează cu o aniversare de suflet în viața tipărită a revistei “Vacanțe la țară” , marcarea a 21 de ani de la prima apariție . Iată că pe lângă o dată specială în istoria României – Sărbătoarea Micii Uniri, data de 24 Ianuarie se traduce prin 253 de ediții cu apariție neîntreruptă, lună de lună, a publicației noastre.
By Cristian Catana January 14, 2025
Studenţii din Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală - USAMV București – coordonați de doamna conf. univ.dr. Maria Stoian și prof. univ. dr. Alina Mărcuță au efectuat o vizită de documentare în județul Ilfov.
January 14, 2025
Indiferent de anotimp, Harghita Băi suprinde prin varietatea activităților ce se pot face, prin frumusețea și sălbăticia peisajelor și prin ospitalitatea localnicilor și a gazdelor. Renumită pentru pârtiile de schi pe perioada de iarnă, dar și pentru mofete și trasee turistice marcate în restul anului, Harghita Băi vine în întâmpinarea oaspeților cu o varietate de spații de cazare și masă, în funcție de dorințele musafirilor.
By Cristian Catana January 14, 2025
Proiectul „Mândruța” s-a născut în frumoasa Bucovină, mai exact în Vatra Dornei , unde două surori - Oana și Alina – au pus bazele proiectului „Mândruța”, proiect ce împletește armonios spiritul creativ cu partea de meșteșug și tradiție.
January 8, 2025
Expoziția „De la pictori adunate…” prezentată de „Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici” din Câmpulung Muscel, reunește un grup de 21 de artiști vizuali. La Castelul Pelișor din Sinaia, în perioada 15 ianuarie – 16 februarie 2025 expun un grup de artiști plastici muscelini care și-au ales ca temă castelele regale dar și portretele membrilor familiei regale a României.
By Cristian Catana December 30, 2024
Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarna se va desfasura in comuna botosaneana Vorona in data de 31 Decembrie 2024. Manifestarea va debuta la ora 10.00 in Piata Comunala.
Mai multe articole
catena-page
Share by: